ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Η Πρόληψη άργησε… μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ!

Από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Συλλόγου μας δίναμε διαρκώς αγώνες για την προστασία μιας πολύπαθης λίμνης ξεκινώντας από τα κλοφέν της ΔΕΗ, από την δραματική μείωση της στάθμης της, την ρύπανσή της λόγω έλλειψης υποδομών. Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή
(Ειδική Ζώνη Διατήρης του Δικτύου NATURA 2000 – GR1340004) που στην περίπτωση της είναι ένα ανέκδοτο. Η μείωση της στάθμης της λίμνης από την ΔΕΗ και αργότερα η προσπάθεια μείωσής της για να καρπωθούν κάποιοι καταπατητές τα γόνιμα εδάφη που άφηνε πίσω της, η αδιαφορία Πολιτείας, Τοπικών Κοινοτήτων και άλλων Φορέων για την διαχρονική ρύπανσή της με λύματα και την τροφοδοσία της με βιολογικό φορτίο επιβλαβών κυανοβακτηρίων συνέβαλαν στην επαναλαμβανόμενη κυριαρχία επιβλαβών κυανοβακτηρίων. Με μηνυτήριες αναφορές, καταγγελίες, συνεχή παρουσία στα ΜΜΕ, παρουσία στη Βουλή και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια,ενημέρωση των
πολιτών, εκδηλώσεις προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τον Μάιο έντρομοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έβλεπαν την λίμνη Βεγορίτιδα να αλλάζει χρώμα σε όλες τις γκάμες του πράσινου – γαλάζιου. Παρά τα ανησυχητικά φαινόμενα καμία υπεύθυνη δημόσια αρχή δεν προέβη στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα αίτια του φαινομένου και τις πιθανές επιπτώσεις στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Αυτό οδήγησε το Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας να αναζητήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για το ίδιο το φαινόμενο, τα αίτια και τις επιπτώσεις του. Απευθυνθήκαμε σε έμπειρο ειδικό επιστήμονα του ΑΠΘ, προβήκαμε σε δειγματοληψίες και δεν αργήσαμε να λάβουμε τα ανησυχητικά αποτελέσματα παρόλο που το φαινόμενο της αλλοίωσης του χρώματος του νερού είχε υποχωρήσει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ τα επιβλαβή κυανοβακτήρια ήταν πολύ πιο άφθονα στις 9 Ιουλίου που είχε υποχωρήσει το φαινόμενο απ ότι στις 18 Ιουνίου(αποτελέσματα ΕΚΒΥ) που το νερό της λίμνης ήταν μια κυανοπράσινη «σούπα» ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο Σύλλογο προσβάσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο. Αρχές Ιουλίου ανακοινώνεται η προληπτική απαγόρευση
κολύμβησης στη Βεγορίτιδα με αντιδράσεις από τοπική κοινωνία. Την επομένη της ανακοίνωσης, η καταστροφική ρύπανση της Βεγορίτιδας είχε ως πρώτα θύματα τους ψαράδες , τους καταστηματάρχες και τους απλούς πολίτες της περιοχής. Σιωπή από πλευράς Δήμου Αμυνταίου, Σιωπή και από τις Περιφέρειες! Ουδείς ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες παρά μόνο τοποθέτησαν μια πινακίδα που απαγόρευε το κολύμπι και η οποία καταστράφηκε. Αντ αυτού σε ραδιοφωνική συνέντευξη Αντιπεριφερειάρχης καλούσε τον κόσμο να κολυμπήσει άφοβα στη λίμνη ενώ στην ίδια συνέντευξη εκπρόσωπος του Συλλόγου καλούσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός. Η επιστημονική πλευρά είναι σαφής! Η Λίμνη Βεγορίτιδα χρήζει λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάστασή της. Όλες οι αποφάσεις που χρειάζονται για την σωτηρία της Βεγορίτιδας απαιτείται να παίρνονται από ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία και διεθνή αναγνώριση. Προϋπόθεση για την θεραπεία είναι η σωστή διάγνωση από τον ειδικό. Οι εποχές που πολιτικοί και πολιτικάντηδες έπαιρναν αποφάσεις για την λίμνη Βεγορίτιδα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής, όλους όσους αγαπούν την λίμνη Βεγορίτιδα, τους Φορείς και Συλλόγους, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, τους Βουλευτές, την Εκκλησία και τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την σωτηρία της λίμνης μαζί με το Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας. Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι δυνατή! Και θα σωθεί αν παρθούν μέτρα σήμερα! 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Tα χωριά του Δήμου Εορδαίας (ΠΕ Κοζάνης), ο Περδίκκας, η Πεντάβρυσος, το Ανατολικό, ο Αγ. Χριστοφόρος, το Καρυχώρι, χωρίς να διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, χύνουν τα τελευταία 20 χρόνια τα λύματά τους σε παρακείμενους χείμαρρους, οι οποίοι καταλήγουν στο ποταμό Σολού, που εκβάλλει στην λίμνη Βεγορίτιδα!.
    Yπαρχει αποφαση του ελληνικου κρατους, να ριχνουν την βρωμια τους μεσα στην λιμνη αυτοι οι κυριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολη αυτη η βρωμια παει στον υδροφορο οριζοντα. Ειναι το νερο που πεινουμε. Καλα θα ειναι να αρχισουμε να ξυπναμε σιγα σιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους λαθρομακεδόνες λαθραλιεις στην προβλητα, θα τους ειδοποιήσει κανεις!
    Τους εκμεταλλευτές εμπορους που αγοραζουν τα ψαρια πολλες φορες κατω απο 1 ευρω το κιλο, θα τους ειδοποιήσει κανεις!
    Τωρα ειναι ευκαιρια να ξεφορτωθούμε και τους δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ευτροφισμος της λίμνης προερχεται από τα λιπάσματα και όχι τόσο από τα λύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΗ ΛΙΜΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BΩΘΡΟΣ, oυτε τα λυματα ουτε τα γεωργικά απόβλητα πρεπει να καταλήγουν στην λιμνη.

      Διαγραφή
    2. Μολυσμένη από τοξικές ουσίες η λίμνη των Ιωαννίνων

      Οι έρευνες απέδειξαν ότι τα γεωργικά απόβλητα, τα λύματα από κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες που καταλήγουν στα νερά της λίμνης, ευθύνονται κυρίως για τη μόλυνση. Γι αυτό το λόγο οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, τονίζοντας πως «το φαινόμενο μας προειδοποιεί πως υπάρχει πολύ σημαντική διαταραχή στην τροφική αλυσίδα της λίμνης».

      https://anapodoi.blogspot.com/2018/07/blog-post_781.html#comment-form

      Διαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .