Η επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι και οι έξι υποψήφιοι «μνηστήρες» για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας & Μεγαλόπολης περνάνε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τον Σεπτέμβριο ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να κατακυρωθεί τον Οκτώβριο.



Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη αύριο Δευτέρα οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στο data room των λιγνιτικών μονάδων μέσω του οποίου θα μπορούν να δούν τα οικονομικά και τεχνικά δεδομένα των μονάδων αλλά και των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν. Θα επιτρέπεται η υποβολή προσφορών και για τα δύο συγκροτήματα (Βορρά και Νότου) αλλά και η σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών για την καλύτερη διεκδίκηση των μονάδων.

Στη πρώτη φάση του διαγωνισμού υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι:
1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου) CONSORTIUM
2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ENERGETICK? Α PR?MYSLOV? HOLDING, Α.S. («EPH»)
5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Ο Δημήτρης Κοπελούζος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου τόσο για τη Φλώρινα όσο και για τη Μεγαλόπολη σε συνεργασία με την China Energy Investment Corporation που όπως τόνισε έχει σημαντική τεχνογνωσία την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή.
Από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων «μνηστήρων» προκύπτει ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την κατάληξη του διαγωνισμού και την διαμόρφωση του τιμήματος θα είναι:

– Οι προβλέψεις της διακήρυξης του διαγωνισμού.
– Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη διεθνή αγορά, που αποτελούν βασικό στοιχείο κόστους των λιγνιτικών μονάδων και παρουσιάζουν αυξητική τάση ενόψει της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.
– Η προοπτική συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στο χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Θεωρείται ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει μια κατεύθυνση προς την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.
– Ενδεχόμενες συμφωνίες με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος που διαθέτουν αντιστάθμιση δηλαδή δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου τα οποία μπορούν να μετριάσουν την επιβάρυνση της ενέργειας.


Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αντίθεση της στη πώληση των λιγνιτικών μονάδων μιλώντας για καταστροφική για την εθνική οικονομία επιλογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια