Πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής


Στο ίδιο έργο….χωρίς όμως θεατές, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/7 στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2017, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας.



Η απουσία των δημοτών  μπορεί να θεωρηθεί και δικαιολογημένη από τη χθεσινή συνεδρίαση, αν κρίνει ότι αν κάποιος κάποιος-δημότης επιθυμούσε να τοποθετηθεί επι των ζητημάτων που σχετίζονται με τον δήμο ή ακόμα και να καταθέσει  προτάσεις, δικαίωμα που εκχωρείται ο κανονισμός, όφειλε να αναμείνει στην αίθουσα για περισσότερο από 6 ώρες, ωσότου δηλαδή ολοκληρώνονταν αρχικά ο απολογισμός από τον δήμαρχο και τους προέδρους των λοιπών δομών του δήμου, και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων τοπικών κοινοτήτων.  Διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τη 1:00 τα μεσάνυχτα και η οποία ειχε ξεκινήσει στις 19:00, με συνέπεια ακόμα και οι λίγοι δημότες που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, να αποχωρήσουν λιγο πρίν τις 11:00 το βράδυ.




Το έναυσμα της διαδικασίας έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κων/νος Μωυσιάδης, ο οποίος αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε την αξία της απολογιστικής διαδικασίας και  παρέθεσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ποσότητα και το περιεχόμενο των συνεδριάσεων.


2017
Συνεδριάσεις δημ. Συμβουλίου
32
Αποφάσεις
411
Ομόφωνες
388
Κατά πλειοψηφία
23



Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κων/νος Θεοδωρίδης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του παρουσίασε τη δομική-διοικητική οργάνωση του δήμου, ενώ στη συνέχεια, παρουσίασε μια σειρά, μικρών και μεγάλων μελετών και έργων, που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και εκφράζοντας συνάμα την ικανοποίηση του για την πορεία του δήμου.

  
Αντικείμενα καθημερινότητας  του Δήμου
Κόστος
Αδέσποτα
29.893€
Αναπλάσεις
9.650€
Αποχέτευση
53.400€
Άρδευση
48.163€
Δασικά
14.257€
ΔΙΑΔΥΜΑ
289.975€
ΔΗΚΕΑ, ΝΠΔΔ
690.809€
Εκχιονισμός
63.673€
Ελαιοχρωματισμοί
9.201€
Επιχορηγήσεις Συλλόγων
45.300€.
Ηλεκτροφωτισμός
55.754€
Κοινωνικό Παντοπωλείο
24.420€
Νεολαία – Παιδικές χαρές
4.960€
Οδοποιία
36.717€
Οικοδομικά
88.193€
Οχήματα
156.542€
Πολιτισμός, Αρχαιολογία
121.977€
Πράσινο
21.757€
Προμήθεια εντύπων προβολής & προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου
31.412€
Προειδοποιητικά φανάρια στις Τ.Κ. του Δήμου, δαπανήθηκα
5.370€.


τεχνικά έργα  
1.487.828€.
Εκπόνηση μελετών
94.795 €



Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί επίσης στην τηλεθέρμανση και την μεταλιγνιτική εποχή, τονίζοντας την αίσια έκβαση που είχε η εξεύρεσή πόρων για την χρηματοδότηση και κατασκευή σταθμού με βιομάζα.




Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και αθλητισμού, η κ. Ελένη Ιωαννίδου-Τζίτζιου, η οποία αναφέρθηκα περιληπτικά στις αρμοδιότητες που ασκεί ο εν λόγω φορέας, που έχουν να κάνουν στο σύνολο τους, με την εποπτεία και μέριμνα σχολικών μονάδων, την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων ,καθώς και τον συντονισμό και υλοποίηση δραστηριοτήτων των ΚΑΠΗ, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται για το 2017 στο 1.178.440€.


Ακολούθησε η πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Α.), Ειρήνη Γοράντη, η οποία με την σειρά της προχώρησε μια σύντομη αναδρομή περι της συστάσεως της επιχείρησης και των οργανωτικών δομές της, και αναφέρθηκε περιληπτικά στις αρμοδιότητες που ασκεί ο εν λόγω όργανο και έχουν να κάνουν με την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια (βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικό παντοπωλείο κτλ.), την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και διοργάνωση ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται για το 2017 στα 247.230€.


Τελευταίος ομιλητής του απολογιστικού έργου, ηταν ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ, κ. Ευθύμιος Χαριτίδης, ο οποίος αφού ανέλυσε την διαδρομή και το έργο της επιχείρησης από την ίδρυση της ως σήμερα, με την συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 37 εκ. ευρώ, υπογράμμισε το μεγάλο οικονομικό όφελος που έχουν τα νοικοκυριά καθώς και την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ και την επόμενη σεζόν προκειμένου μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα να κατασκευαστούν οι 2 λέβητες με βιομάζα, ισχύος 30 MW, έργο το οποίο έχει εγκριθεί και αναμένεται να επιφέρει την αυτονόμηση της ΔΕΤΕΠΑ.


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο κ. Νικόλαος Παπαχρήστου, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή, αρχικά κατηγόρησε το δήμαρχο τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της συνεδρίασης και ακολούθως  επισήμανε την απουσία έργου στον δήμο και συγκεκριμένα στην αργοπορία του έργου των σταθμών βιομάζας, την απένταξη του έργου που αφορούσε το αποχετευτικό δίκτυο του Φιλώτα, την βραδυπορία ανακατασκευής παιδικών χαρών, τη διόγκωση του προβλήματος των αδέσποτων, την  υποβάθμιση έργων οδοποιίας και διευθέτησης των υδάτινων καναλιών, τη μη αξιοποίηση δημοτικών καταστημάτων και οικοπέδων και κυρίως την υπονόμευση των τοπικών συμβουλίων σε θέματα που τα αφορούσαν.


Ακολούθησαν οι ομιλίες δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια