Νεκρώνει η Βεγορίτιδα;;; Η αρχή του τέλους;;;


Δραματικές καταστάσεις βιώνουμε για άλλη μια φορά όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Βεγορίτιδα. Ένα τυχαίο γεγονός, η εύρεση ενός Αργυροπελεκάνου σε άθλια κατάσταση, μας έφερε μπροστά σε επίπονες εξελίξεις όσον αφορά την λίμνη Βεγορίτιδα και την διαρκή μόλυνσή της.
Ειδοποιηθήκαμε από
περαστικούς στη λίμνη για την ύπαρξη ενός Αργυροπελεκάνου στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα. Σπεύσαμε αμέσως στο σημείο αφού είχαμε έρθει και σε επαφή με την ‘’Δράση για την άγρια ζωή’’. Μετά από υποδείξεις τους, φροντίσαμε για την ασφαλή του φύλαξη και μετέπειτα μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο περίθαλψης.
Τα τραγικά νέα για την κατάσταση του Αργυροπελεκάνου δεν άργησαν να φτάσουν σε εμάς. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους που εξέτασαν τον πελεκάνο παρουσιάζει  ΄΄υπερθερμία, κατάπτωση και νευρολογικά συμπτώματα. Τοξίκωση από χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ή ουσίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων στο περιβάλλον που διαβίωνε το ζώο καθώς και συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα που εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτωματολογία.’’ (σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, αυτό σημαίνει ότι ο πελεκάνος μολύνθηκε από ιούς που ζούνε σε μολυσμένα από λύματα ύδατα).
Επειδή η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και ανυσηχητική για την λίμνη και την δημόσια υγεία, απαιτούμε ΤΩΡΑ, άμμεσο έλεγχο της ποιότητας των υδάτων από ανεξάρτητη αρχή και όχι από τις αρχές που διενεργούν μέχρι τώρα τους ελέγχους, μιας και αυτοί οι έλεγχοι, όπως κατήγγειλαν στη Βουλή ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας και ο Γραμματέας,  Γιάννης Πρώιος,  είναι αναξιόπιστες, μιας και ουδέποτε εμφανίστηκε στις μετρήσεις τους ίχνος λυμάτων. Επίσης ,απαιτούμε τον έλεγχο όλων των βιολογικών καθαρισμών της περιοχής από ανεξάρτητη αρχή για να διαπιστωθεί επιτέλους αν λειτουργούν σύννομα ή υπολειτουργούν και οι υπεύθυνοι μας κοιμίζουν με ψεύτικες αλήθειες.
Από την Περιφέρεια απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η μεταφορά λυμάτων από τους παρακείμενους οικισμούς που εκχύνονται εδώ και δεκαετίες στη λίμνη Βεγορίτιδα. Απαιτούμε επίσης να πάψει να μας κοροϊδεύει η Περιφέρεια και να χαϊδεύει τους υπεύθυνους της ρύπανσης επιβάλλοντας γελοία πρόστιμα της τάξης των 500 και 700 ευρώ.
Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών και την εύρεση 25 εκ. ευρώ όπως ανακοίνωσε ο κύριος Καρυπίδης σε σύσκεψη με τους Δημάρχους Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου, αυτό αποτελεί για εμάς χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας έχουμε προτείνει ως άμεση λύση του προβλήματος την δημιουργία δεξαμενής όπου θα συσωρεύονται τα λύματα και από εκεί θα μεταφέρονται με βυτιοφόρο στον πλησιέστερο βιολογικό καθαρισμό σε λειτουργία.
Η κατάσταση στη λίμνη Βεγορίτιδα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ πιά δεν χωράνε μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν χωράνε πολιτικές καριέρες, δεν χωράνε πελατειακές σχέσεις. Ο θάνατος ενός πελεκάνου τον προηγούμενο μήνα, η μολυσματική ασθένεια ενός δεύτερου αυτό τον μήνα, δείχνει πως ο κίνδυνος για την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων, είναι τεράστιος. Για την αντιμετώπιση αυτού του οικολογικού εγκλήματος απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, μιας συνεργασίας που πια έχει στόχο την προστασία της ζωής μας.
Από την δικαιοσύνη απαιτούμε την επίσπευση των ανακριτικών διαδικασιών και την τιμωρία παντός υπευθύνου για το περιβαλλοντολογικό έγκλημα αυτό, είτε είναι Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης. Δεν θα επιτρέψουμε η  λίμνη Βεγορίτιδα να έχει την τύχη της λίμνης Κορώνειας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Και οι άλλοι πάνε κάνουν μπάνιο και αφήνουν και τα παιδιά τους να μπαίνουν στην λίμνη. Ε ρε γλέντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτα οι πελεκανοι, μετα τα ψαρια, μετα ο ανθρωπος.
    Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης.... ειμαστε αξιοι της τυχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ουσια εκβιαζουν, εάν δεν τον αδειάσετε, θα την αφήσουμε να καταστραφει.
    Ουτε εμεις χωραφια, Ουτε εσεις λιμνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολοι αυτοι οι βρωμια θα καταληξει στον υδροφορο ορίζοντα. Δεν μας εφτανε το φυτοφάρμακο, εχουμε και τα λυματα των υπονομων της πτολεμαϊδας
    Αν συνεχίσουμε έτσι το νερο που πίνουμε από τις βρύσες θα θα γινει ακατάλληλο.
    Καλό είναι να σκεφτόμαστε για κανενα εμβολιο κατα της χολερας απο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .