Μπάμπης Τριανταφυλλίδης: ΄΄Η Βεγορίτιδα είναι όνειρο κοινό κι επομένως υπόθεση όλων΄΄

Η Βεγορίτιδα είναι όνειρο κοινό κι επομένως υπόθεση όλων

Ζωηρό το ενδιαφέρον του συλλόγου και του Δήμου Αμυνταίου για την προστασία της λίμνης


Αξιόλογη ήταν η ενημέρωση που πραγματοποίησε ο σύλλογος προστασίας Βεγορίτιδας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη λίμνη, την ποιότητα των νερών, τις αιτίες μόλυνσης της αλλά και πως μπορεί να προστατευτεί.

Η ενημέρωση έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα στις 25.5.201. Παραβρέθηκαν ελάχιστοι κάτοικοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙζΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.

Είναι χρόνια και μόνιμη η μόλυνση της λίμνης από τα λύματα των παραλίμνιων χωριών αλλά και από αυτά που ρίχνουν τα λύματα τους στον ποταμό Σουλού και μέσω αυτού μεταφέρονται στη Βεγορίτιδα. Είναι μια διαρκής υγειονομική βόμβα όπως τονίστηκε στην ενημέρωση.

Τονίστηκε η διαχρονική αδιαφορία των αρμοδίων φορέων κι ας είναι η Βεγορίτιδα ένας θησαυρός που ανήκει σε όλους μας αλλά και απαιτεί το ενδιαφέρον όλων μας.

Η Βεγορίτιδα είναι όνειρο κοινό κι επομένως υπόθεση όλων.

Τονίστηκε πως το όριο της στάθμης της λίμνης στο 515,5 είναι το χαμηλότερο και δεν αρκεί. « Είναι εγκληματικό το ύψος αυτό και χρειάζεται να καθοριστεί κατώτερο και ανώτερο όριο» τονίστηκε από το προεδρείο του συλλόγου. Στην περιοχή της Άρνισας 120 στρέμματα καταπατήθηκαν.
Επειδή κατά καιρούς στο παρελθόν παίχτηκαν διάφορα παιχνίδια που ήταν εις βάρος της λίμνης είπαν πως απαιτείται η εκπόνηση μελέτης από ανεξάρτητους μελετητές, οι οποίοι δεν θα επηρεάζονται από διάφορους μεγαλοσχήμονες.

Η υποχώρηση των νερών της λίμνης είναι τρομακτική αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν κάποιες δεκαετίες η Βεγορίτιδα είχε επιφάνεια 68 τ.χ. και βάθος 70 μ. σήμερα έχει 45 τ.χ. και βάθος 50 μ.

Για να δούμε όμως τις αλήθειες και τα ψέματα για τη Βεγορίτιδα:

-Ελάχιστη ήταν η παρουσία των κατοίκων αλλά και των παραλίμνιων χωριών καθώς και αυτών που ρίχνουν τα λύματα τους στον ποταμό Σουλού. Μόνο από την τοπική κοινότητα Πενταβρύσου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της κ. Τηλέμαχος Σωτηριάδης. Λείπανε δηλαδή αυτοί που μονίμως και για δεκαετίες μολύνουν την Βεγορίτιδα όπως η Άρνισα, ο Περδίκας, το Ανατολικό, ο Αγ. Χριστοφόρος, το Καρυοχώρι, η Λεβαία, ο Φιλώτας.

- Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Όμως δεν μπόρεσε να βγει η αλήθεια γιατί δεν ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως αυτοί που μολύνουν. Ήτανε μονοδιάστατη.

Επισημάνθηκε από παρισταμένους ότι δεν συμμετείχαν ούτε ο Δήμος Αμυνταίου ούτε η ΠΕ Φλώρινας. Ο σύλλογος δεν έστειλε προσκλήσεις θεωρώντας ότι καλύπτεται από την ανακοίνωση που έστειλε στα ΜΜΕ. Όμως να θυμίσουμε ότι οι φορείς και οι αρχές δεν λειτουργούν με γενικές ανακοινώσεις, γιατί δεν ξέρουν αν είναι αποδεκτοί στη συνάντηση. Ειδικά με τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.
Να τονίσω εδώ ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Αμυνταίου είναι τέτοιο που σήμερα είναι έτοιμο με μελέτες ώριμες για βιολογικούς καθαρισμούς δαπάνης 18 εκατομμυρίων. Επομένως ο Δήμος είναι έτοιμος για δημοπρατήσει τα 11 εκατομμύρια ευρώ που του κατένειμε ο περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης από το σύνολο των 25 εκ. που διαθέτει για βιολογικούς καθαρισμούς,. Όμως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν ειδοποίησε τον Δήμο να προκηρύξει τα έργα των βιολογικών καθαρισμών Φιλώτα-Λεβαίας.

Θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης υποσχέθηκε να δώσει 25 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή βιολογικών σταθμών, για την προστασία της λίμνης. Το ζήτημα είναι αν φτάνουν τα χρήματα αυτά. Πάντως είναι ένα θετικό μέτρο.

-Η σύσταση του φορέα διαχείρισης και η σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου δημιουργεί ελπίδες ότι θα αλλάξει η στάση της πολιτείας και θάρθουν καλύτερες μέρες για την προστασία της λίμνης που είναι και προστασία της ίδιας της ζωής. Πολύ περισσότερο που στον φορέα
προστασίας των λιμνών θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του συλλόγου, αρκεί να μην καθυστερήσει η σύσταση και λειτουργία του.

-Ο σύλλογος ισχυρίζεται ότι ο βιολογικός καθαρισμός του Αγ. Παντελεήμονα δεν λειτουργεί.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου επιμένει ότι ο βιολογικός καθαρισμός του Αγ. Παντελεήμονα λειτουργεί άψογα και μπορεί να επεξεργαστεί πολύ περισσότερα λύματα.
Το πρόβλημα είναι ότι κινδυνεύει να πλημυρίσει με τα νερά της λίμνης εξ αιτίας του ύψους της στάθμης της που φτάνει μόλις ένα μέτρο κάτω απ’ αυτόν.

-Κατηγορήθηκε ο Δήμος Αμυνταίου ότι δεν έστειλε ακόμη τον εκπρόσωπο του για τη σύσταση και συμμετοχή στον φορέα διαχείρισης των λιμνών. Ο Δήμαρχος μας είπε ότι ουδέποτε του ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο να εκπροσωπηθεί στον φορέα διαχείρισης των λιμνών. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό ζητήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς.

Για την Βεγορίτιδα είπαν:

Σέλτσας Κώστας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας
-Δεν υπήρχε φορέας διαχείρισης και έγινε πράξη. Κι εδώ παίχτηκαν παιχνίδια.
-Οι καταπατητές κάθε χρόνο ανανεώνουν την παρανομία τους.
-Λείπει ο Δήμος Αμυνταίου και η περιφέρεια και αυτό είναι αρνητικό.
-Ο Δήμος Αμυνταίου δεν έστειλε ακόμα εκπρόσωπο στον Φάμελλο για την εκπροσώπηση του στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης των λιμνών.

Σωτηριάδης Τηλέμαχος , πρόεδρος Πενταβρύσου
Το πρόβλημα της μόλυνσης του Σουλού είναι 10 χρόνια περίπου. Τα λύματα του Περδίκια δημιουργούν ολόκληρες λίμνες. Αυτά από το ποτάμι μεταφέρονται στη λίμνη.
-Τα λύματα του ανατολικού μολύνουν τα γύρω εδάφη. Εκτός από την Βεγορίτιδα τα λύματα μολύνουν και τοπικά τα εδάφη.
-Χιλιάδες κυβικά λυμάτων από τον περδίκια πέφτουν στη Βεγορίτιδα.

Σηφάκης Γιάννης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας
-Είναι ακατανόητη η Αυτοδιοίκηση να μην είναι παρούσα σε τέτοιες συναντήσεις.
-Η Βεγορίτιδα και οι άλλες λίμνες πρέπει να είναι παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης, παράγοντες ζωής και πλούτου.
-Στην επιτροπή περιβάλλοντος ήταν όλοι.
-Η νέα μελέτη φτάνει τη στάθμη ένα μέτρο κάτω από τον βιολογικό καθαρισμό στο 520.
-Οι διανομές είναι στο 522.
-Η διεύθυνση υδατικών πόρων είναι αρμόδια για τη λειτουργία του θυροφράγματος.
-Τεχνικά έργα όπως λιμνοδεξαμενές για την αποταμίευση του νερού για άρδευση.
-Χρηματοδότηση για την κατασκευή βιολογικών σταθμών όπου υπάρχει μόλυνση.
-Ένταξη στο πρόγραμμα για τη δημιουργία υδατοδρομίου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Θεοδωρίδης Κώστας, Δήμαρχος Αμυνταίου
-Ο βιολογικός καθαρισμός του Αγ. Παντελεήμονα λειτουργεί άψογα και μπορεί να επεξεργαστεί πολύ περισσότερα λύματα. Κινδυνεύει να πλημυρίσει με νερά της λίμνης εξ αιτίας του ύψους της στάθμης της, που φτάνει μόλις βρίσκεται ένα μέτρο κάτω απ’ αυτόν.
-Δεν του ζητήθηκε να προτείνει εκπρόσωπο του Δήμου στον φορέα διαχείρισης. Προφανώς το ζητήσανε μόνο από τον Δήμο της Καστοριάς.
Από τα 25 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για βιολογικούς καθαρισμούς στον Δήμο Αμυνταίου υποσχέθηκε 11 εκατομμύρια ενώ χρειάζεται 18 για την προστασία της Βεγορίτιδας. Όμως και γι’ αυτά ενώ υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από την πλευρά του Δήμου Αμυνταίου πέρασε ένα τρίμηνο και δεν ειδοποιήθηκε ο Δήμος να προχωρήσει στη διαδικασία της δημοπράτησης.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρνισσα, 30/05/2018

Ο αργός θάνατος της Βεγορίτιδας και η αποτροπή του.
Έγινε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και που σαν στόχο είχε την ενημέρωση των κατοίκων πάνω σε ζητήματα που αφορούν την λίμνη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πρόεδροι εκείνων των κοινοτήτων που τροφοδοτούν με τα λύματά τους την λίμνη Βεγορίτιδα. Η συμμετοχή τους υπήρξε μια ακόμα σπαρακτική κραυγή απόγνωσης μιας, απ ότι κατέθεσαν έχουν εγκαταληφθεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού καθώς οι υπεύθυνοι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως.

Στην εκδήλωση αποφασίσαμε ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας μαζί με τους κατοίκους των κοινοτήτων να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε, επιτέλους, να λάβει τέλος ο περιβαλλοντικός εφιάλτης, να εξαληφθεί ο κίνδυνος που επικρεμάται πάνω από κάθε κάτοικο των περιοχών μιας και δεν έχει λάβει κανείς τα απαραίτητα μέτρα παρά τις εκκλήσεις τους.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας κύριος Νίκος Μούλας ανέπτυξε εκτενώς τα προβλήματα που διαχρονικά μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα και δήλωσε πως ο Σύλλογος είναι έτοιμος να δώσει όποια μάχη χρειαστεί ώστε να σταματήσουν άμεσα τα λύματα.

Επίμαχο σημείο της ενημέρωσης αυτής ήταν το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συνελείται εδώ και μια εικοσαετία στη λίμνη Βεγορίτιδα και υπογράμμισε, την παρά τις διακυρήξεις στα λόγια, την πλήρη απραξία μέχρι και σήμερα των αρμοδίων φορέων .

Εάν δεν ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσουν να εκχύνονται τα λύματα στη λίμνη Βεγορίτιδα υπάρχει άμεσος κίνδυνος η λίμνη να νεκρωθεί και να μετατραπεί σε έναν απέραντο βόθρο.

Στη συνέχεια ο κύριος Σήφης Παπαδόπουλος στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίασή του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την υφιστάμενη υδρολογική – ποσοτική κατάσταση της λίμνης παρουσιάζοντας στοιχεία και από το παρελθόν και τόνισε το λάθος στα διαχειριστικά σχέδια υδάτων .

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας απηυθηνε ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο έτσι ώστε να καταδειχτεί το πραγματικό ενδιαφέρον του κάθε συμμετέχοντος. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης δεν απεστάλησαν προσκλήσεις προς τους φορείς της περιοχής οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους με εξαίρεση την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία δια του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κυρίου Γέρου μας ενημέρωσε πως δεν πληροφορήθηκαν για την εκδήλωση εγκαίρως και ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με το θέμα.
Στην ανοιχτή πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι Βουλετές Φλώρινας Κώστας Σέλτσας και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.
Ο Κύριος Σέλτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης εκφράζοντας έντονα την δυσαρέσκειά του για την έδρα του Φορέα που θα είναι η Καστορια αλλά τόνισε την δημιουργία παραρτήματος στο Αμύνταιο ενώ παράλληλα δήλωσε πως παραμένει στο πλευρό της λίμνης και του Συλλόγου . Ο κύριος Σηφάκης στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναφορά στα μεγάλα προβλήματα της Βεγορίτιδας, στην προσωπική του συμμετοχή για εύρεση λύσεων και χαιρέτησε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα λύσει μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την Βεγορίτιδα .
Υπήρξε έντονη συζήτηση με το κοινό και διατρανώθηκε η θέληση κατοίκων και Συλλόγου να εντείνουν τους αγώνες τους για την σωτηρία της λίμνης Βεγορίτιδας έτσι ώστε η λίμνη Βεγορίτιδα να ξαναβρεί την παλιά της μορφή και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωσε μεταδώθηκε ζωντάνα στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook και σας παραθέτουμε τα link: 

https://www.facebook.com/S.P.Vegoritidas/videos/2070882652925197/ 

https://www.facebook.com/S.P.Vegoritidas/videos/2070981052915357/


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ναι δεν υπάρχει θέμα. Κάποτε λέγαμε το 515,50 πως θα είναι το ανώτερο υψόμετρο της λίμνης(έχει πάρει και ΦΕΚ) είχε συμφωνήσει και ο σύλλογος προστασιας. Κάποιοι άνθρωποι επένδυσαν εκεί,άνθρωποι της διπλανής πόρτας,άνθρωποι που χαλάνε τα λεφτά τους εδώ,άνθρωποι που ζουν εδώ και όσο καλύτερα πάει η οικονομία τους τόσο καλύτερα θα πάει η οικονομία ολόκληρης της περιοχής. Τώρα βλέπουμε ξαφνικά όλοι νοιάζονται για την άνοδο της λίμνης χωρίς να πουν το παραμικρό για τους ανθρώπους που χάνουν τα χωράφια τους. Και για να σας προλάβω,χωράφια που τα παραχώρησε το ίδιο το κράτος(μιλάω συγκεκριμένα για τις τοπικές κοινότητες Αγίου και Βεγόρων). Αν λοιπόν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιον να τα βάλετε με το κράτος και όχι με τους αγρότες λες και είναι τα πακέτα που δεν ξέρουν τι έχουν και όρμηξαν να πάρουν τα χωράφια της λίμνης. Όλοι γίναμε ξαφνικά περιβαλλοντολόγοι και φιλόζωοι. Για τον άνθρωπο τίποτα. Μετά μην αναρωτιόμαστε γιατί πάει κατά διαόλου το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .