ΠΕΡΙΟΔΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη στη Δυτική Μακεδονία 

Οξυμένα τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών

Τα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων αναδείχθηκαν στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Δυτική Μακεδονία ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της περιοδείας, μίλησε σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο Μεσόβουνο Εορδαίας, στη Νεάπολη Κοζάνης, στην Καστοριά, και συναντήθηκε με το ΔΣ της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Στο Αμύνταιο Φλώρινας συναντήθηκε με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, και με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Φλώρινας. Επισημάνθηκε η ανάγκη να αναδειχθούν στη Βουλή από το ΚΚΕ οι αιτίες που οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ούτε καν για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς και που οι αγρότισσες δεν δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας.
Ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ικανοποιεί τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, προσθέτοντας πως στόχος τους είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Στάθηκε στις πενιχρές αποζημιώσεις που αποδίδονται από τον ΕΛΓΑ, που δεν ξεπερνούν το 20% της παραγωγής - και αυτές με καθυστέρηση - για καταστροφές στην παραγωγή από χαλαζόπτωση, παγετό και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναφέρθηκε στη φοροληστεία του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα βοσκοτόπια, την αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, τη συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος. Αλλά και στη δυσλειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες των χιλιάδων αγροτών, και ανέδειξε πως οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τόνισε ότι με τις προτάσεις της Κομισιόν και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, να υποταχθούν οι φτωχοί αγρότες στο τραπεζικό σύστημα και να γίνουν συνένοχοι στο ξεκλήρισμά τους. Κάλεσε τους αγρότες να συσπειρωθούν με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που ως ριζοσπαστική μαζική οργάνωση αγροτών έχει διαμορφώσει πλαίσιο πάλης με αντιμονοπωλιακά αιτήματα, έχει καταξιωμένο ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών αγώνων και κοινή δράση με εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους φορείς επαγγελματοβιοτεχνών και γυναικών. Ξεκαθάρισε ότι για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα των αγροτών, να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, χρειάζεται να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές. Όπως είπε, «χρειάζονται διαφορετικές σχέσεις παραγωγής, με επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνικοποιημένη μονάδα, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, οι μικροί παραγωγοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην παραγωγή θα μπορούν να αξιοποιούν τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα διαφέρουν ριζικά από τους σημερινούς». 

Κραυγές για το όνομα, τσιμουδιά για την ευρωατλαντική «ταμπακιέρα»
 

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις από την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά, να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, κυβέρνηση και ΝΔ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, όπου πίσω από το «δέντρο» του ονόματος κρύβουν το «δάσος» του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, με τον οποίο συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις και τα κόμματα.
Η αντιπαράθεσή τους βεβαίως δεν αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και συνακόλουθα τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας, αφού σ' αυτούς τους άξονες, που συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, καμιά διαφωνία δεν έχουν. Μόνο η κυβέρνηση «βγαίνει» καμιά φορά ως ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, θυμίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα διμερές θέμα αλλά σχετίζεται με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και φέρνοντας σε αμηχανία τη ΝΔ.
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία» και η κυβέρνηση απαντά ταυτίζοντας τη ΝΔ με «ακροδεξιές φωνές που δεν θέλουν συμφωνία», ενώ απειλεί να «βγάλει στη φόρα» παλιότερους συμβιβασμούς της ΝΔ πάνω στο ονοματολογικό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνούσε, αυτό που κινούσε τα νήματα ήταν το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης, εντός του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου. Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα στήριξε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με σφραγίδα ΕΟΚ στις αρχές του 1990. Η ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ το 1995, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (παρότι το τελευταίο πρωτοστάτησε στον εθνικιστικό παροξυσμό του 1992), άνοιξε το δρόμο για την «απογείωση» των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με ανάδειξη της Ελλάδας στην πρώτη θέση των κρατών με τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Τις ίδιες επιλογές και κατευθύνσεις υπηρετούσε λίγα χρόνια αργότερα η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, με τη διάθεση στρατιωτικών υποδομών, γης, θάλασσας και αέρα, προκειμένου επί 78 μερόνυχτα να σφυροκοπιέται ο λαός και ν' αλλάξουν τελικά τα σύνορα στη Βαλκανική, με νέα κράτη - προτεκτοράτα.
Σήμερα η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και με άλλα κράτη, όπως η Κίνα, και στην περιοχή των Βαλκανίων, έχει ενεργοποιήσει τους σχεδιασμούς τους, επιδιώκοντας να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Άμεσος στόχος τίθεται η γρήγορη διεύρυνση ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια, και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επικείμενη συμφωνία. Σ' αυτόν το σχεδιασμό η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό - στρατηγικό ρόλο, προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη. Εκεί είναι που συναντιούνται κυβέρνηση - ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσες διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους για πλευρές της διαπραγμάτευσης γύρω από το όνομα. Εκτός των άλλων, η συμφωνία για το όνομα θα αφήσει ανοιχτά «παράθυρα» σε ζητήματα όπως η απάλειψη αλυτρωτισμών, η εγγύηση συνόρων κλπ., που αφενός παρακάμπτονται συνειδητά για να μην επιβραδύνουν αυτά τα σχέδια, αφετέρου είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που δεν αναγνωρίζουν σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα, που αμφισβητούν συνθήκες και συμφωνίες, που υποδαυλίζουν εθνικισμούς.
Οι κόντρες για το όνομα, λοιπόν, καλά κρατούν, όμως όλοι μαζί - κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, εθνικιστές και κοσμοπολίτες - στηρίζουν το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει, παζαρεύοντας ανταλλάγματα για την ελληνική αστική τάξη και μπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνους μπελάδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια