Ερώτηση του Βουλευτή Φλώρινας Κωνσταντίνου Σέλτσα για τις 34 οικογένειες της Φλώρινας με εργατική κατοικία του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.

Στις 12/6/2018 κατατέθηκε στη Βουλή Ερώτηση του Βουλευτή Φλώρινας Κωνσταντίνου Σέλτσα για την βελτίωση των ρυθμίσεων των δανείων που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με το Πρόγραμμα ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. Ειδικά για την πόλη της Φλώρινας αφορά 34 οικογένειες.
Η Ερώτηση του κ. Βουλευτή συνυπογράφηκε από 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς την κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αχτσιόγλου
ΘΕΜΑ: Βελτίωση των ρυθμίσεων των δανείων που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με το Πρόγραμμα ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. 

====///====
Τον Φεβρουάριο του 2018 υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση, με την οποία οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια από ίδια κεφάλαια του πρώην Ο.Ε.Κ. δύνανται να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους. Τα συγκεκριμένα δάνεια αφορούσαν κεφάλαια του ίδιου του Οργανισμού, τα οποία προέρχονταν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Η εν λόγω ρύθμιση ήρθε να δώσει «ανάσα» σε πάνω από 80.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα. 

Μεταξύ των δικαιούχων των συγκεκριμένων ρυθμίσεων βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών με το Πρόγραμμα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.). Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής θεωρούνται ως δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και εντάσσονται στις ρυθμίσεις δανείων της παρούσας απόφασης. Ωστόσο, οι δικαιούχοι αυτοί παρέλαβαν τις κατοικίες τους κατόπιν κληρώσεως και όχι κατόπιν επιλογής όπως οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ. 

Οι ιδιοκτήτες ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. εκτιμάται ότι είναι αρκετές χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά δε στην περίπτωση της πόλης της Φλώρινας το ζήτημα αφορά 34 οικογένειες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί κατοικία-διαμέρισμα όχι εντός του αστικού ιστού της πόλης αλλά στην άκρη αυτής και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το κέντρο, διαμορφώνοντας επί της ουσίας ένα είδος οικισμού εργατικών κατοικιών. 

Επί της ουσίας η διαδικασία παραχώρησης κατοικιών στα πλαίσια του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. προσιδιάζει περισσότερο στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους οικιστές. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια ενδιάμεση κατηγορία δικαιούχων εργατικών κατοικιών, για τους οποίους ίσως θα ήταν επιθυμητή μια περαιτέρω μείωση της καθορισθείσας τιμής παραχώρησης ανά τετραγωνικό μέτρο δεδομένου ότι δεν τους παραχωρήθηκαν κατοικίες της επιλογής τους όπως στους δανειολήπτες. 

Επειδή η Κυβέρνησή μας έδειξε για μια ακόμα φορά το κοινωνικό της πρόσωπο με τη ρύθμιση των δανείων που ελήφθησαν απευθείας από τον Ο.Ε.Κ.,
Επειδή το πρόβλημα των δανειοληπτών ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. αφορά αρκετές χιλιάδες οικογένειες,
Επειδή στα πλαίσια της νέας ορθολογικής και δίκαιης στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας η εξομοίωση των δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ με τους ιδιοκτήτες ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. δεν λειτουργεί ως κίνητρο για την συνέχιση εξυπηρέτησης των δανείων αυτών λόγω των παραπάνω δεδομένων. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Υπάρχει πρόθεση για μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της αποπληρωμής των δανείων των ιδιοκτητών ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. μέσω της μείωσης της τιμής παραχώρησης ώστε να προσεγγίζει περισσότερο τις ρυθμίσεις της περσινής Υπουργικής Απόφασης για τους οικιστές (304,41 ευρώ/τ.μ.);

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια