Με επιτυχία στέφθηκε η αρχαιολογική ημερίδα στο Αμύνταιο


Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν  το πρωί της Κυριακής (6/5) στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Αμυνταίου, όπου πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική ημερίδα με θέμα: Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή των τεσσάρων λιμνών Αμυνταίου…Μια αδιάλειπτη πολιτισμική συνέχεια 8.500 χρόνων, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αμυνταίου και την εφορεία αρχαιοτήτων Φλώρινας.


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, οι βουλευτές της ΠΕ Φλώρινας κ. Κων/νος Σέλτσας και Γιάννης Αντωνιάδης (ο δεύτερος επιστολικά), ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος και Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κων/νος Θεοδωρίδης, το παρόν έδωσαν ακόμη, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και δημοτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του στρατού και διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ και του ΛΚΔΜ, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η παρουσία μαθητών της Έ τάξης του 3ου Δημοτικού Αμυνταίου, συνοδευόμενοι από την εκπαιδευτικό κ. Αντωνιάδου Σοφία.


Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, η προϊσταμένη της Εφ. Α. Φλώρινας  κ. Χριστίνα Ζιώτα, οι αρχαιολόγοι της Εφ. Α. Φλώρινας, κ. Λιάνα Γκέλου και Ιωάννα Τσιοκάνου, η μουσειολόγος της Εφ. Α Φλώρινας κ. Ελπινίκη Ναούμ, ο προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων και μουσείων Εφ. Α. Φλώρινας. κ. Πανίκος Χρυσοστόμου και ο προϊστάμενος του τμήματος βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων Εφ. Α, Φλώρινας κ. Ανδρέας Τσώκας. 


Η ημερίδα περιελάβανε παρουσίαση του ανασκαφικού υλικού -με τη βοήθεια βιντεο-προβολέα- από τις 4 λιμναίες ζώνες του Αμυνταίου (Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Βεγορίτιδα και Πετρών), όπως εργαλεία, οικοδομικά υλικά, οικιακά σκεύη, κτερίσματα, ειδώλια, κοσμήματα, ψηφιδωτά κ.α. μέσα από οποία εξήχθησαν συμπεράσματα για την οικιστική και κοινωνική οργάνωση των εν λόγω περιοχών και τις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα από νεολιθική περίοδο (6.500-3.000πχ) μέχρι την ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (146πχ – 337μχ).


Σημαντικό σημείο αναφορά αποτέλεσε η έπαυλης του Αλεξάνδρου συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων, η οποία ανακαλύφθηκε προσφάτως (καλοκαίρι του 2017) στην περιοχή σφαγεία στο Αμύνταιο. Η έπαυλης αποτελείται από 96 χώρους και φέρει ψηφιδωτή διακόσμηση που καλύπτει συνολική επιφάνεια 360 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται τον 2ο αιώνα μ.χ.



Στόχος της εκδήλωσης, η ανάδειξη της αρχαιολογικής διαδρομής (κατασκευή υποδομών, ανασκαφή, ταξινόμηση,  συντήρηση, χρονολόγηση, φύλαξη)  που ακολουθήθηκε από τους επικεφαλής της αρχαιολογίας, εργαζομένους, ερευνητές και εθελοντές κατά τη διάρκεια του ανασκαφικού έργου και κυρίως  η ευαισθητοποίηση του κοινού, για την προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί συνάμα την απόδειξη της αδιάλειπτης παρουσίας του Μακεδονικού-Ελληνικού στοιχείου στο χώρο και χρόνο.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια