«Σιγά που θα παραιτηθούν για το Βατερλό του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»


 Μ’ αυτή την κυβέρνηση τελικά τα έχουμε δει όλα. Χυδαία, απίστευτα ψέματα, κραυγαλέα διαχειριστική ανικανότητα κι εξοργιστική αδιαφορία για τον εξευτελισμό των πολιτών.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, το περίφημο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Όχι μόνο δεν παραιτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός από το φιάσκο της κατάρρευσης του συστήματος, αλλά ταυτόχρονα σε τηλεοπτικό κανάλι μεγάλης, είχε το θράσος να πει κραυγαλέα ψέματα:
Ψέμα 1: Ισχυρίστηκε ότι το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ I (2011-2014) είχε μόνο 15.000 δικαιούχους. Ψέμα, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αναβαθμίστηκαν οι κατοικίες 40.000 δικαιούχων.
Ψέμα 2: Ισχυρίστηκε ότι οι διαδικασίες ήταν διαβλητές. Ψέμα, γιατί όλο το πρόγραμμα το έτρεξαν οι 4 συστημικές τράπεζες και ποτέ από κανέναν και πουθενά (ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση) δεν τέθηκε θέμα διαφθοράς.
Ψέμα 3: Ισχυρίστηκε ότι στο νέο πρόγραμμα περίμεναν αιτήσεις μόνο από 17.000 πολίτες. Ψέμα, γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι είναι πάνω από 500.000 αυτοί που την πρώτη μέρα θα δοκίμαζαν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα που με τις πολλαπλές δοκιμές του καθενός, θα ξεπερνούσαν το 1-1,5 εκατ. προσβάσεις. Πολύ περισσότερο που η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα δέχθηκε 4 εκατ. προσβάσεις χωρίς να καταρρεύσει.
Ψέμα 4: Ισχυρίστηκε ότι οι νέοι δικαιούχοι είναι 40.000. Ψέμα, γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από 25.000, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 250 εκατ. € (10.000€/δικαιούχο x 25.000 δικαιούχοι)
Ψέμα 5: Ισχυρίστηκε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, ήταν τραγικό. Ψέμα, γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η στρατηγική του, αξιολογήθηκε ως το 2ο καλύτερο της Ευρώπης από το Joint Research Centre (JRC) της Ε.Ε., το οποίο δημιούργησε πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή.
Να ποια είναι η αλήθεια:
Τρία χρόνια αποδείχθηκαν άχρηστοι να τρέξουν το έτοιμο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που τους παραδώσαμε με ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις και την είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 μηχανικοί. Μείωσαν τη δημόσια δαπάνη από 450 εκατ. € (2014) σε 250 εκατ. € (2018) κι αντίστοιχα τους δικαιούχους. Με τη γραφειοκρατία που έχουν βάλει, ουσιαστικά αποκλείουν τα χαμηλά εισοδήματα. Εξευτελίζουν πάνω από 100.000 μηχανικούς κι αιτούντες, αναβάλλοντάς το για 13η φορά, αφού οι προκηρύξεις θα γίνονται ανά περιφέρεια και ανά βδομάδα!! Καμία ντροπή, καμία παραίτηση!
Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, παρέλαβαν ένα πλήρες πρόγραμμα ύψους 1,2 δις € με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, με πρόβλεψη για χιλιάδες παρεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσια κτίρια κι επαγγελματικά κτίρια (ξενοδοχεία, κ.ά.). Η Γαλλία ήδη από την πρώτη χρονιά του πακέτου Γιούνκερ (2015), ενέταξε τις πρώτες 50.000 κατοικίες. Αντί να τους μιμηθούν οι δικοί μας, απέσυραν την πρόταση του 1,2 δις € που είχαμε υποβάλλει.
Επιπλέον, έχουμε προτείνει εδώ και 2 χρόνια την ύπαρξη φοροαπαλλαγών, χωρίς καμία επιδότηση (δηλ. χωρίς καμία δημόσια δαπάνη) για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέξουν να αναβαθμίσουν τα κτίρια τους. Αποδείξαμε ότι για ένα ρεαλιστικό σενάριο 50.000 αναβαθμίσεων κατοικιών, οι απώλειες δημοσίων εσόδων θα είναι 100 εκατ. €, όμως από την έκδοση τιμολογίων και την είσπραξη επιπλέον ΦΠΑ 24%, τα έσοδα του δημοσίου θα είναι 200 εκατ. €! Μέχρι σήμερα κωφεύουν για την πρότασή μας αυτή.
Η «πράσινη οικοδομή», δηλ. η δυνατότητα να θωρακίσουμε ενεργειακά τα 7.000.000 κτίρια της χώρας που είναι ενεργειακά αθωράκιστα, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις της χώρας, που μπορεί να ανατρέψει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι στον κατασκευαστικό τομέα. Πρόκειται για τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ παρέμβαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύεται χρηματοδοτικά κατά προτεραιότητα από την Ε.Ε., δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (για κάθε 1 εκατ. € που επενδύεται, δημιουργούνται 25-40 θέσεις εργασίας – η μοναδική κατηγορία επενδύσεων που δημιουργεί τόσο μεγάλη απασχόληση). Ταυτόχρονα, μειώνει κατά 300-400 € κάθε χρόνο το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών της χώρας, λόγω μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικού.
Ουσιαστικά μιλάμε για το Mega Project της χώρας, μέσα από το οποίο μπορούν να επενδυθούν πάνω από 10 δις € τα επόμενα 5 χρόνια και να δημιουργηθούν πάνω από 300.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.
Η μέχρι τώρα ανικανότητά τους αναδεικνύει το νέο παραμύθι της πιο ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια