Στα Σκόπια και για… ψωμί πάνε οι Φλωρινιώτες

Αιμορραγεί η αγορά! Ολοι μπαίνουν στην ΠΓΔΜ για βενζίνη, σφραγίσματα και μανικιούρ, όταν το 1990 γινόταν το αντίθετο
Αποστολή στη Φλώρινα
Μαρία Μαθιοπούλου
Πάνε...
μέσα ακόμα και για ψωμί. Κι ας είναι το ψωμί τόσο άνοστο που δεν θα το 'τρωγαν ούτε τα σκυλιά». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας Θωμάς Ταλλίδης δίνει μια γεύση από τις σχεδόν καθημερινές εξορμήσεις των Φλωρινιωτών στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στη γειτονική ΠΓΜΔ, μια ανάσα από τον συνοριακό σταθμό της Νίκης, προκειμένου να επωφεληθούν του σημαντικά χαμηλότερου κόστους σε είδη πρώτης ανάγκης. 
Το «πάνε μέσα» είναι συνήθης έκφραση για την ιδιότυπη αυτή καταναλωτική «μετανάστευση», που δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο ούτε έναν κλάδο της τοπικής αγοράς, η οποία έχει δει τα χρόνια της κρίσης τον τζίρο της να μειώνεται κατά 50%. Μάλιστα, η ειρωνεία σε όλο αυτό το σκηνικό είναι είναι ότι στις δεκαετίες του '80 και του '90 ήταν οι Σκοπιανοί εκείνοι που πλημμύριζαν την αγορά της Φλώρινας για ψώνια, ενώ σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Πλέον οι παππούδες επιδεικνύουν τις... made in ΠΓΔΜ μασέλες και τα σφραγίσματά τους (μία εξαγωγή κάνει λιγότερο από 20 ευρώ στο Μοναστήρι, ενώ 40 ευρώ στη Φλώρινα), οι κυρίες τα νύχια και τα μαλλιά τους, που τα φτιάχνουν σε λιγότερο από τη μισή τιμή και οι οδηγοί γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους με βενζίνη που κοστίζει περίπου 1 ευρώ το λίτρο.

«Είναι, πραγματικά, παράδοξο. Ενώ με όλα όσα συμβαίνουν η εθνική συνείδηση του κόσμου έχει ενισχυθεί, η τσέπη είναι τσέπη. Μας λένε “σας αγαπάμε, σας εκτιμάμε, αλλά η τσέπη μας δεν μας αφήνει να ψωνίσουμε στη Φλώρινα”» εξηγεί ο κ. Ταλλίδης στη «δημοκρατία». Ο εκρηκτικός συνδυασμός της κρίσης με τις καθημερινές εξόδους των Φλωρινιωτών στη γείτονα για ψώνια έχει κλονίσει την τοπική αγορά. Πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός των καταστημάτων της Φλώρινας έφτανε τα 1.000 και σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 500.

«Η αγορά της Φλώρινας σβήνει καθημερινά. Κλείνουν εμπορικές επιχειρήσεις και δεν ανοίγουν άλλες. Μόνο καφέ, μαγαζιά με φτηνή εστίαση και ουζερί-τσιπουράδικα για φοιτητές κάνουν την εμφάνισή τους» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας, τονίζοντας πως το ένδυμα και τα οικιακά είδη είναι αυτά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση μεταξύ των εμπόρων είναι απελπιστική, πολλοί κάνουν μέχρι και ένα δεκαήμερο να χτυπήσουν ευρώ στην ταμειακή τους μηχανή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υπερχρεωθεί και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Δήμαρχος: «Πώς να πείσεις τον κόσμο;»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την καταναλωτική ροή προς το Μοναστήρι. Οταν το κούρεμα στη Φλώρινα κοστίζει 12-15 ευρώ και εκεί 3 ευρώ, όταν τα είδη στη λαϊκή είναι πάμφθηνα, όταν στα τρία φουλαρίσματα με βενζίνη το ένα βγαίνει δωρεάν, πώς να πείσεις τον κόσμο;» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος της Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, που τονίζει πως πολλοί πάνε επίσης τα αυτοκίνητά τους στα φανοποιεία του Μοναστηριού ή αγοράζουν λάστιχα από τη γείτονα.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΟΝΟ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ψωμι της ξενιτιάς ειναι εναι πικροοοο.α ρε Στελιο μεγαλε.τι μαλα@@@ειναι αυτη.εσεις δεν εισασταν που κανατε το εμπαρκο;ε Γιννη;τωρα γιατι οδύρεστε και κλετε ,τακβα γκλαβα τακφα σαπκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά ρε πρόεδρα Ταλλίδη, που το ψωμί από Μπίτολα είναι τόσο άνοστο που δεν το τρώνε ούτε τα σκυλιά!!! Κάνε κράτει ρε μάγκα!!! Ψάξε στον εαυτό σου γύρω σου να δεις τι φταίει!!! Όλα τα προϊόντα της γειτονικής δημοκρατίας είναι α' κατηγορίας, τράβα σε κανένα συλλαλητήριο για κει είστε μόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατεβάστε τις τιμές για να μην φεύγουν έξω....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ...ΕΔΩ ΠΑΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ 2000 ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ 400 ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ...ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ...Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΥΠΗΘΩ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΤΡΕΞΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια στους αντιπεριφερειάρχες δημάρχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας βάλουν διόδια πριν το τελωνείο και οι τελωνειακοί ας εφαρμόσουν τον τελωνειακό κώδικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οταν οι ιδιοι οι μαγαζατορες πηγαινουν και μιλαω πιο πολυ για τους καταστηματαρχες της περιοχης του αμυνταιου δεν θα παει ο πολιτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ..ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΕΚΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ....

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ δηλ ΤΟ 99.9% ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΚΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ...

    ΚΑΠΟΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΓΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΑ ΘΑ ΝΑΙ -ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ....αλλα τι ΜΙΛΆΜΕ ??? ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΞΥΝΕΙ ΤΑ ΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ... ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ....ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΙΟΔΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΩΝΙΟ ..ΤΙ ΜΙΛΑΜΕ???....ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΜΣΕΙ ΟΛΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .