Γ. Σταθάκης: Εξασφαλίσαμε 1 δισ. ρευστότητα – ανάσα για τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στη βουλή ο νόμος για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει 3 στοιχεία, την απόσχιση των μονάδων, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη ΔΕΗ και θέματα διασφάλισης των εργασιακών, τόνισε προ ολίγου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης. 

Με αφορμή την παρουσίαση της σύμβασης για την προμήθεια υγρών καυσίμων από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, λέγοντας ότι σε αντίθεση με όσους μιλούσαν για μη διαχειρίσιμη κατάσταση, το δημόσιο βοήθησε με τρεις κινήσεις την εταιρεία και ειδικότερα: με την εξόφληση των ΥΚΩ 2012 -2015 ύψους 360 εκατ. ευρώ, την υπογραφή συμβολαίου του Δημοσίου με τη ΔΕΗ αλλά και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, εξασφαλίστηκε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ, που έδωσε στη ΔΕΗ μεγάλη δυναμική και τη βοήθησε να εξομαλύνει τις χρηματοροές της.
Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος σε θέματα απελευθέρωσης των αγορών σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα πώλησης των δικτύων διανομής ενώ πρόσθεσε ότι για την αγορά του φυσικού αερίου, προστατεύτηκε ο ρόλος της ΔΕΠΑ, η οποία προχωρά στην πλήρη εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής, ενώ αποχωρεί από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για την άρση του μονοπωλίου στο λιγνίτη και σε αυτή τη δέσμευση δεν υπάρχει επιστροφή.
Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι υπάρχει μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ των οφειλών προς τη ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα χρέη των τελικών πελατών, δηλαδή των πελατών που έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ, έχοντας μάλιστα αλλάξει ΑΦΜ ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο. 
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη τα χρέη τελικών πελατών έχουν φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ακραία παραδείγματα κακόπιστων κακοπληρωτών. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε συνεννόηση για το θέμα και αναμένονται σύντομα ρυθμίσεις σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.
Για την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι παρά τα κάποια προβλήματα ρευστότητας πέρυσι, η εταιρεία είναι οικονομικά εύρωστη και το 2018 θα ανακοινώσει για την προηγούμενη χρήση σημαντικά κέρδη, έχοντας μάλιστα την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια και έχοντας απορροφήσει σημαντικές εξωτερικές επιβαρύνσεις όπως η χρέωση προμηθευτή. Τέλος για την αποεπένδυση ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να μετρατρέψει την πώληση σε ευκαιρία για ανάπτυξη σε τομείς όπως οι ΑΠΕ.
Τέλος για τη μονάδα του Αμύνταιου ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Φλώρινας, ότι σε συνάρτηση με τον ενεργειακό σχεδιασμό, η ΔΕΗ θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει την επόμενη 10ετία και να αξιοποιηθεί εκτός από την τηλεθέρμανση και για να μειώσει το κόστος της ελληνικής βιομηχανίας.
Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης γύρω από τη ΔΕΗ, που συνετέλεσαν ώστε να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Φέτος τα όποια αποτελέσματα θα είναι συγκυριακά και θα οφείλονται σε έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι εάν συνυπολογιστούν πρόσθετες νέες επιβαρύνσεις όπως ο φόρος για τη συναλλαγή του ΑΔΜΗΕ και η επιβάρυνση από τη χρέωση προμηθευτή, σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και την απώλεια παραγωγικών και ανταγωνιστικών μονάδων που θα πουληθούν, τότε το μέλλον της Επιχείρησης διαγράφεται πολύ σκοτεινό. 

Πηγή:  http://www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια