Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις αλλαγές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Με χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα νοικοκυριά θα μπορούν να γλιτώσουν αυξήσεις 360 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ όπως αποκαλύπτει η εισήγηση της ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ ενώ ζητά αλλαγές στις κλίμακες κατανάλωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το κοινωνικό τιμολόγιο.


Κόστος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως προβλέπεται ότι θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για μείωση κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά.

Το όλο θέμα όμως δεν κλείνει εδώ αφού για την εφαρμογή μέρους ή του συνόλου των προτάσεων της ΡΑΕ θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και βεβαίως εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για μείωση του ΕΦΚ τότε θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς.

Έτσι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και όπως φαίνεται το νέο ραντεβού για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων δίνεται για τον Σεπτέμβρη.

Η απόφαση της ΡΑΕ έχει τρία σκέλη:

Πρώτον, κατέληξε ότι το ποσό που θα ανακτήσει η ΔΕΗ για τα ΥΚΩ των ετών 2012 έως και 2016 θα είναι 360 εκατ. ευρώ έναντι των 735 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ. Το κούρεμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΔΕΗ η οποία ενδέχεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας κατ’ αρχήν ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει την όποια εξέλιξη. Σε ότι αφορά την κατανομή των 360 εκατ ευρώ και προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές η ΡΑΕ αποφάσισε ότι θα γίνουν στη διάρκεια της πενταετίας 2018-2022 και θα κατανεμηθούν οπισθοβαρώς. Συγκεκριμένα τα έτη 2018-2019-2020 θα κατανεμηθούν από 40 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση κατ’ έτος ενώ το 2021και το 2022 θα κατανεμηθούν από 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτό γίνεται διότι υπολογίζεται ότι το 2018 θα ενταχθεί στο σύστημα η διασύνδεση των Κυκλάδων από την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται ΥΚΩ ύψους περίπου 25-30 εκατ. ευρώ ενώ από το 2020 θα ενταχθεί στο σύστημα και η μικρή διασύνδεση της Κρήτης η οποία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ΥΚΩ ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, σε ότι αφορά τις ΥΚΩ από το 2018 και μετά η ΡΑΕ ζητεί τη μείωση του ΕΦΚ στο 50%. Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο των σταθμών στα νησιά υπολογίζεται σε 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΡΑΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται η μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων και για το λόγο αυτό προχωρείς τη συγκεκριμένη πρόταση αν και είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ή πάντως θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο έσοδο για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα του κράτους.

Τρίτον, σε ότι αφορά τον τρόπο καταμερισμού των ΥΚΩ στους οικιακούς καταναλωτές η ΡΑΕ προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των κλιμάκων σε τρεις από τέσσερις που ισχύουν σήμερα όπως επίσης προτείνει οι καταναλωτές να μην χρεώνονται για το σύνολο της κατανάλωσης τους με το ποσό της υψηλής κλίμακας. Έτσι οι κλίμακες θα είναι από 0-1600 KWh από 1600-2400 KWh και από 2400 KWh και πάνω. Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται για τις πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις πάνω από 4500 KWh για τις οποίες προβλέπεται επίσης ότι όσο μεγαλώνει η κατανάλωση τόσο μεγαλώνει και η χρέωση των ΥΚΩ.

Από τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των καταναλωτών, καθώς αυτοί θα έχουν όφελος της τάξεως των 60 ευρώ το χρόνο.

Μικρό όφελος της τάξης του 1% θα έχουν μικρές επιχειρήσεις, ενώ ελάχιστη εκτιμάται πως θα είναι η επιβάρυνση - περί το 1 ευρώ - σε χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος όπως αυτές που αφορούν σε εξοχικές κατοικίες.
Αντίθετα, μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να καταβάλουν όσοι εμφανίζουν υπέρογκες καταναλώσεις ρεύματος (λειτουργία πισίνας κτλ).

Σημειώνεται πως οι καταναλωτές θα πληρώνουν με αυξημένη χρέωση μόνο για την ενέργεια που ξεπερνάει την κάθε κλίμακα.

Με τον τρόπο αυτό βεβαίως δημιουργείται μια «τρύπα» κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων στο συνολικό ποσό των ΥΚΩ, η οποία όμως καλύπτεται από την επιστροφή του ΕΦΚ.

Τέλος η ΡΑΕ εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο ΚΟΤ με τη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών με διαφορετικές εκπτώσεις από 20 έως 80%.
Η μεγαλύτερη έκπτωση 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ).

Με την πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια