Πλαίσιο συμφωνίας για τη διάσωση των ΕΛΤΑ και στο «βάθος» μείωση μισθών

Συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης των ΕΛΤΑ για τη διάσωση της 

εταιρίας με μηδενισμό του ελλείμματος, από τους επόμενους μήνες, που όμως 

μπορεί να προκαλέσει και μείωση μισθών στο άμεσο μέλλον στα επίπεδα 

5-7%, προέκυψε χθες.


Η συμφωνία πρόκειται να ενεργοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λυθεί το φλέγον θέμα της Καθολικής Υπηρεσίας. 


Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι περιμένουν να διαπιστώσουν έμπρακτα τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε να αποζημιωθούν τα ΕΛΤΑ για την περίοδο 2013 – 2015. Βέβαια τέθηκε πλαφόν 15 εκατ. ευρώ στην αποζημίωση για τις Καθολικές Υπηρεσίες που παρέχουν τα ΕΛΤΑ, γεγονός που δυσαρέστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά εκτιμάται ότι τελικά αυτό μπορεί να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάστηκαν μελέτες που δείχνουν ότι η ετήσια αποζημίωση για την Καθολική Υπηρεσία πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των 50 εκατ. Ευρώ.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θέλουν να υπάρξει αύξηση του μόνιμου προσωπικού κατά 500 άτομα, ενώ ζητούν να διατηρηθούν οι προσλήψεις σε ετήσια βάση άλλων 400 – 500 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό.

Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις όλων των πλευρών τότε οι εργαζόμενοι ενδεχομένως να συναινέσουν ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα των ΕΛΤΑ που σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ. Εντός 15νθημέρου θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα περιοριστεί το μισθολογικό κόστος που προκαλείται από τους 6.500 εργαζόμενους στην εταιρία. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί μείωση αποδοχών 5-7% ή έως 100 ευρώ το μήνα.

 Μια μείωση που θα καταγραφεί σε μια νέα σύμβαση που συζητείται να έχει  τριετή ισχύ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια