Εκτίμηση-βόμβα από το ΔΝΤ: Η μείωση του αφορολογήτου θα επιβληθεί από το 2019, αντί από το 2020!

Σημαντική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες και ταυτόχρονη περικοπή συντάξεων από το μεθεπόμενο έτος "βλέπει" το Ταμείο ως αναγκαίο συνδυασμό μέτρων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2019. 


Το ΔΝΤ απαιτεί ακόμη να μπει "πλαφόν" στον αριθμό των συμβασιούχων, να περικοπούν δεκάδες κοινωνικά επιδόματα, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να περιοριστούν τα δικαιώματα απεργίας των εργαζομένων και να μην γίνει επαναφορά της μετενέργειας και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από το 2019, ταυτόχρονα με τις περικοπές στις συντάξεις, προαναγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του με την οποία συνοδεύει την έγκριση του προληπτικού προγράμματος δανειοδότησης της χώρας μας με 1,6 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η μείωση κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία αναμένεται να αποδώσει έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, νομοθετήθηκε για να τεθεί σε ισχύ το 2020, όμως η εφαρμογή της μπορεί να γίνει το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, εάν μια μελλοντική αξιολόγηση οδηγήσει το Ταμείο στο να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Στη συνέχεια δε τονίζουν ότι, στην πραγματικότητα, όλο το προσωπικό των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου αναμένει ότι η μείωση αυτή στην έκπτωση φόρου θα εφαρμοστεί πλήρως το 2019.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ κατά 650 ευρώ την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση της … Αριστεράς με τους δανειστές στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η-1-2019, αντί από την 1η-1-2020, όπως εκτιμούν ήδη οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πλήξει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες.

Η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετησίου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Από τη μείωση αυτή θα προκύψουν για πρώτη φορά επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λίγο περισσότερα από 405 ευρώ το μήνα, καθώς επίσης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με αποδοχές λίγο μεγαλύτερες από 473 ευρώ το μήνα!

Ωστόσο, ακόμη και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαία εισοδήματα χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια, δηλαδή ζουν με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από τα νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 5.681-6.591 ευρώ θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίσει τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των νέων χαμηλών αυτών αφορολογήτων ποσών, εφαρμόζοντας τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν και τα ΙΧ αυτοκίνητα που τυχόν χρησιμοποιούν. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα επίπεδα των νέων μειωμένων αφορολογήτων ορίων, όμως τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους ανεβάζουν τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται και στα λοιπά μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική πλευρά και διατυπώνει ορισμένες παρατηρήσεις.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια