Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης λόγω του αγωγού TAP

Γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 9 Βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής της ΠΕ Φλώρινας και αναπλητωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Αντωνιάδης.
Προς Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Ευάγγελο Αποστόλου
 
Θέμα: Κίνδυνος για τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδων αγροτών λόγω του αγωγού TAP

Κύριε Υπουργέ,
 
Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως προς την τύχη των δικαιωμάτων βασικής τους ενίσχυσης, λόγω της διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.
Ως γνωστόν, οι εργασίες για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου αγωγού, μήκους  550 χιλιομέτρων  στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, έχει καταστήσει για φέτος και ίσως και για την επόμενη χρονιά ακαλλιέργητα αρκετές χιλιάδες  στρέμματα (με τους πιο μέτριους υπολογισμούς να μιλούν περίπου για 40.000) σε πολλές αγροτικές περιοχές από τον Έβρο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγία, που απέστειλε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενημέρωσε τους πιστοποιημένους φορείς ότι δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.
Παρότι η απώλεια εσόδων από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης καθώς και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 - 2018 για τους ιδιοκτήτες αγρότες καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.
 
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Πολλοί από τους αγρότες δεν διαθέτουν άλλη επιλέξιμη γη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης
Η αποζημίωση για τα απωλεσθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που θα δοθεί στους συγκεκριμένους αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων διαπερνώνται από τον αγωγό TAP θα αφορά μόνο τα έτη 2017 και 2018 με αποτέλεσμα τυχόν ΟΛΙΚΗ απώλεια τους μέχρι το 2020 να επιφέρει πρόσθετες οικονομικές απώλειες
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Η μόνη βιομηχανία που αωθει στην Ελλάδα , είναι η βιομηχανία ερωτήσεων του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.

      Διαγραφή
  2. Για σου ρε λεβέντη πόντιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διπλοτουρμπινος δωδεκαταχυτος

      Διαγραφή
    2. Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

      Διαγραφή
  3. O αετός των ποντίων. Πόντιος και το λέει η καρδιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε την Εύξεινο Λέσχη τι γίνεται;;; Από τον Γιάννη στον Τάσο;; Από τον Φιντέλ Κάστρο στον Ραούλ;

      Διαγραφή
    2. Κομματικό παραμάγαζο κατάντησε η Εύξεινος Λέσχη. Δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά .

      Διαγραφή
  4. Αντωνιάδη είσαι δύναμη. Είσαι ο μόνος που προωθεί όλα τα σοβαρά ζητήματα και είσαι πάντα δίπλα στο λαό. Ας σκεφτούν οι πολιτικοί σου αντίπαλοι οι εσωκομματικοί ποια δουλειά θα κάνουν τα επόμενα χρόνια. Ας γίνουν βοσκοί , ας φτιάχνουν μερέντες η οτι αλλο θέλουν γιατί το βουλευτιλίκι είναι βαρυ για τις πλάτες των ανίκανων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντωνιαδη είσαι μεγάλος μπράβο που έφερες και τον Πρόεδρο στους Αναργύρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι μετά ξύπνησες

      Διαγραφή
    2. KΑΛΆ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΥΤΑ Η ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ;;;; ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΤΑΝ.

      Διαγραφή
    3. Είσαι θρύλος , είσαι μεγάλος, είσαι ήρωας, είσαι τεράστιος, είσαι ανεπανάληπτος ,είσαι μοναδικός, είσαι ο σωτήρασ μας.

      Διαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .