Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κατάργηση φοροαπαλλαγών στα νέα προαπαιτούμενα

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, καταργήσεις φοροαπαλλαγών αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απεργίες κι άλλα ... 113 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Aπρόσμενες παγίδες και πρόσθετες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για νέα επώδυνα μέτρα εντός του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας προς ... τας υποδείξεις των δανειστών, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Η έκθεση η οποία αποτυπώνει το αποτέλεσμα των ... "διαπραγματεύσεων" της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ δείχνει ότι θα πρέπει να ληφθούν ακόμη πολλά σκληρά μέτρα έως τον Αύγουστο του 2018, που λήγει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι δανειστές απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, νέες επώδυνες ανατροπές στη νομοθεσία για τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα έως τον Νοέμβριο, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την προκήρυξη απεργιών έως τον Οκτώβριο, ώστε να μην μπορεί να προκηρυχθεί απεργία αν δεν ψηφίσουν υπέρ τουλάχιστον το 50,01% των μελών του σωματείου, κατάργηση των λιγοστών φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στην ελληνική νομοθεσία και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Συνολικά, στην έκθεση συμμόρφωσης καταγράφονται 113 νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους 14 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του ΜνημονίουΙΙΙ. 

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στο βασικό σενάριο της έκθεσης για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023-2060 έχει ανεβεί από το 2% του ΑΕΠ, που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup, στο 2,2% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερη λιτότητα. Το σενάριο προβλέπει, συγκεκριμένα, πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2023, 2,5% του ΑΕΠ το 2024 και 2,2% τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Κομισιόν εντοπίζει τέσσερα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αν και διευκρινίζεται πως αυτό δεν θα εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για:

(α) τον επανυπολογισμό τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου,
(β) την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ,
(γ) την επέκταση της εισφοράς των εφοπλιστών και το 2018, και
(δ) το νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Από την έκθεση προκύπτει ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται στα 6,46 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου), εκ των οποίων 1,365 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς συντάξεις και περίπου 1,9 δισ. ευρώ εκκρεμείς (εκκαθαρισμένες 1,051 δισ. ευρώ, μη εκκαθαρισμένες 850 εκατ. ευρώ) επιστροφές φόρων.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .