Ραγδαία αύξηση στις εντολές αποκοπών της ΔΕΗ

Ραγδαία αύξηση έως και 85% σε σχέση με πέρσι καταγράφουν οι εντολές αποκοπών της ΔΕΗ  προς τον ΔΕΔΔΗΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα.


Η ΔΕΗ έχει εγκαταλείψει την πολιτική ανοχής που την χαρακτήριζε στο θέμα των οφειλών μέχρι και πέρυσι, αναλαμβάνοντας  δραστικότερα μέτρα συγκριτικά με την πολιτική των ρυθμίσεων  χρεών προς τους κακοπληρωτές που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται πως πάνω από το 30% των πελατών της έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Μαΐου, η επιχείρηση είχε αποστείλει στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 230.000 εντολές αποκοπής, έναντι μόλις 126.000 στο ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή περισσότερες από 100.000. Εκ των συνολικά 230.000 φετινών εντολών που έφτασαν από την ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% έμεινε δίχως ρεύμα για μερικές ώρες ή ημέρες. Το  15%-20% πρόλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, ενώ στους υπόλοιπους τα συνεργεία βρήκαν τα ακίνητα κλειστά.

Στην πραγματικότητα όπως λένε οι γνωρίζοντες, η επιχείρηση άλλαξε στάση γύρω στον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Τότε προφανώς άρχισε να γίνεται σαφές ότι οι ρυθμίσεις στους κακοπληρωτές δεν φέρνουν τα αναμενόμενα, και ενώ στο μεταξύ η απόφαση που είχε ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια να μην κόβεται το ρεύμα για χρέη έως 1.000 ευρώ και χωρίς να εξετάζεται αν ο οφειλέτης διαθέτει ή όχι την οικονομική δυνατότητα, είχε γεννήσει μια νέα γενιά κακοπληρωτών.

Η αυστηρότερη πολιτική που υιοθετεί  η ΔΕΗ προκύπτει από τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές και στο  μνημόνιο όπου έχουν ενταχθεί μια σειρά από δεσμευτικές δράσεις και μέτρα, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, αρχής γενομένης από την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου δράσης, με χρονικά ορόσημα για τον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών.

Το τέλος της χαλαρότητας από πλευράς ΔΕΗ απαντά και στην κριτική που της προσάπτει ο ανταγωνισμός. Της χρεώνει συγκεκριμένα ότι η πολιτική ανοχής των προηγούμενων μηνών, μαζί φυσικά με τις εκπτώσεις 15% στους συνεπείς πελάτες και 6% σε όποιον προπληρώσει το ρεύμα ενός έτους, συνέβαλαν στον περιορισμό της κινητικότητας στην αγορά, και άρα στην υποχρεωτική από το μνημόνιο μείωση του μεριδίου της. Και αυτό καθώς ένας μεγάλος όγκος πελατών, ακόμη και οι σημερινοί καλοπληρωτές, δεν έχουν κίνητρο να αλλάξουν εταιρεία, όταν γνωρίζουν πως ακόμη κι αν κάποια στιγμή βρεθούν σε δύσκολη θέση και δεν πληρώσουν, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να τους κόψει τουλάχιστον άμεσα το ρεύμα.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΒΕΤΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΣΟΙ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναψηφίστε Σύριζα βλάκες. Νομίζατε πως η ΔΕΗ είναι η κότα που χέζει λύρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .