Κ. Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα η ολοκλήρωση μετεγκατάστασης των Αναργύρων και η εξασφάλιση λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης στον Δήμο Αμυνταίου»

To μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον δήμο Αμυνταίου.




Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από στελέχη της ΔΕΗ (Όλγα Κουρίδου από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ, Στέφανος Παλαβός από το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και Κωνσταντίνος Δόλογλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ) για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατολίσθηση, τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία και την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:



«Ήρθα εδώ, στην περιοχή του Αμυνταίου, για να έχω προσωπική άποψη για το μέγεθος της ζημιάς που συντελέστηκε από την πολύ μεγάλη κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου.
 
Έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική ζημιά, η οποία θα πάρει σημαντικό χρόνο για να αποκατασταθεί.
 
Άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης, μέσα από τις επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί.
 
Επίσης, άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων. Μία δέσμευση, η οποία έχει αναληφθεί από την Ελληνική Πολιτεία από το 2011, αλλά, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ. Τώρα, πια, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
 
Και βέβαια, θα περιμένουμε και θα ερευνούμε συνέχεια, σε συνδυασμό με την Επιχείρηση, τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, για να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο σταθμός του Αμυνταίου.
 
Επίσης, ζήτημα προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
 
Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καταστροφή ήρθε σε μία στιγμή όπου η Δ.Ε.Η. είναι, ήδη, οικονομικά επιβαρυμένη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που θα εξασφαλίσει μία ισχυρή και βιώσιμη Δ.Ε.Η. στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας».


Μάλιστα, σε ερώτηση του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί το φαινόμενο, στελέχη της ΔΕΗ απέκλεισαν το ενδεχόμενο, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της τηλεθέρμανσης των γειτονικών Δήμων, η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους ήταν ότι δεν τίθεται θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια.


 
Εν συνεχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τους Αναργύρους όπου μίλησε στους συγκεντρωμένους κατοίκους στο πνευματικό κέντρο του χωριού, τονίζοντας πως «υπό την πίεση της φυσικής καταστροφής, η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση είναι απόλυτη προτεραιότητα. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Είμαι εδώ για να ακούσω τα προβλήματά σας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες.


Αυτό που προέχει, όπως επισήμανε, είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθύμισε ότι το έργο της τηλεθέρμανσης ήταν έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε ότι «η δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ, είναι η αρχή και όχι το τέλος της ενασχόλησης μου με την περιοχή σας».

«Πρέπει», είπε ο κ. Μητσοτάκης «να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και κουράγιο και να κρατήσετε ζωντανή την ανάμνηση των Αναργύρων σε ένα καινούριο τόπο που εσείς θα έχετε επιλέξει». 
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε σε όλο το χωριό, συνοδευόμενος απο τον αναπληρωτή τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης, βουλευτή Φλωρινής Γιάννη Αντωνιάδη, τον δήμαρχο Φλωρίνης Ιωάννη Βοσκόπουλο, τον Δήμαρχο Αμυνταίου Κων/νο Θεοδωρίδη, τον Αντιδήμαρχο Αμυνταίου Αποστόλη Θεοδώρου, τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Τσισμαλίδη, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου δυτ. Μακεδονίας Γιώργο Δακή, καθώς και απο τους κατοίκους που έχουν πληγεί από την κατολίσθηση. Έφτασε μέχρι το σημείο όπου ξεκινά το ορυχείο, ενώ εισήλθε σε πολλές αυλές και σπίτια όπου οι κάτοικοι του υπέδειξαν τις καταστροφές.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια