Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη για τα τοπικά προβλήματα

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που βρίσκεστε σήμερα στη συνέντευξη τύπου. Όπως γνωρίζετε επρόκειτο να γίνει πριν από μερικές μέρες , αλλά λόγω της επίσκεψης του κ. Σκρέκα αναβλήθηκε. Στο διάστημα αυτό βέβαια οι εξελίξεις τρέχουν καθώς ζούμε έναν πρωτόγνωρο, συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο εδώ και επτά χρόνια με την κρίση.

Τα σημερινά θέματα λοιπόν τα οποία θα σχολιάσω είναι η σημαντικότατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, το θέμα των Αναργύρων, το θέμα των αστυνομικών και φυσικά το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα.
Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο καθυστέρησης, καθώς έπρεπε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 να έχει κλείσει η β αξιολόγηση, επήλθε επιτέλους η συμφωνία και την έχουμε την β αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα της αποτίμησης δυστυχώς είναι πάρα πολύ φτωχά. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς και να απαντήσει στην κοινή λογική τι θετικό αποκομίσαμε με τον ενάμιση χρόνο καθυστέρησης. Αυτά τα οποία έλεγε ο Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2016 στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πλέον μαζί με τη β αξιολόγηση διεκδικούμε , και γι’ αυτό καθυστερήσαμε 8-9 μήνες , και τη ρύθμιση του χρέους, δε μιλάμε τώρα για περικοπή, και την ποσοτική χαλάρωση και θα πάνε όλα μαζί πακέτο από τα τρία δυστυχώς πέτυχαν μόνο το ένα, την β αξιολόγηση. Στο διάστημα αυτού του χρόνου φορτωθήκαμε με επιπλέον μέτρα πέντε δις συν ένα δις το τελευταίο που ήταν από το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2022. Δυστυχώς με την κυβέρνηση αυτή με την οποία έχουμε μπλέξει, το μόνο το οποίο λέμε είναι μη χειρότερα. Ωστόσο, επειδή οφείλω να είμαι αντικειμενικός πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα θετικό, το ότι επιτέλους έκλεισε αυτή η αξιολόγηση χωρίς όμως να έχουμε κερδίσει τίποτα και εν έτη 2017 μέχρι Ιούνιο 2017 ο αγώνας της κυβέρνησης είναι για ποσοτική χαλάρωση. Να μπορέσουμε με κάποιο μαξιλάρι να βγούμε στις αγορές, αυτό που δηλαδή ο Σαμαράς το έκανε προσωρινά και εθελοντικά την άνοιξη του 2014., μετά από τρία χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο Σαμαράς την άνοιξη του 2014. Και από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο που είχαν ξεκάθαρους στόχους μεσολάβησαν άλλα έξι Eurogroup για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο. Κλείνω, λοιπόν, το θέμα του Eurogroup για το οποίο ανακοινώνω ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, εκτός ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στη βουλή για να γίνει μία αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών κάτι που έπρεπε να ζητήσει από μόνος του ο Πρωθυπουργός, να έρθει να ενημερώσει την ελληνική βουλή και μέσω αυτής όλο τον ελληνικό λαό, για τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας .
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των Αναργύρων και εδώ να πω ότι απετέλεσε σημαντικότατη και θετικότατη εξέλιξη η έλευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί ανεδείχθει στο μέγιστο βαθμό που θα μπορούσε το πρόβλημα. Πάντοτε η έλευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κάθε θέμα ή πρόβλημα δείχνει στην κυβέρνηση ότι είναι πολύ σοβαρό και πρώτης προτεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ξεκάθαρα για το θέμα της μετεγκατάστασης και ότι αν ανά πάσα στιγμή το θέμα αυτό θα σκοντάφτει ή θα αγκυλώνει είτε στην αδιαφορία της κυβέρνησης είτε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας θα είναι εκεί για να βοηθάει να πάει στο επόμενο βήμα. Άρα δεσμεύτηκε για τη μετεγκατάσταση, δεσμεύτηκε ξεκάθαρα για την επαναλειτουργία του ορυχείου του Αμυνταίου, στήριξε τους εργαζόμενους και εννοείται βεβαίως ότι στήριξε και την επιχείρηση και μίλησε για μια ΔΕΗ ισχυρή και υγιή, μια ΔΕΗ που θα μπορέσει να παίξει το ρόλο τον οποίο οφείλει να παίξει απέναντι και στους πολίτες αλλά και στο ενεργειακό ισοζύγιο. Τα μηνύματα τα οποία έστειλε, πέρα από αυτά τα οποία ανέφερα, αυτά που έμπρακτα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο και το πιο βασικό ήταν ότι βρέθηκε στο πλευρό ενός χωριού με πληθυσμό λιγότερο από τριακόσιους κατοίκους τονίζοντας έτσι ότι πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και ότι η ανθρώπινη ζωή δε διαπραγματεύεται. Νομίζω ότι σ’ αυτό συνέβαλαν και οι Ανάργυροι. Στάλθηκε λοιπόν στο πανελλήνιο το μήνυμα ότι για έναν πολιτικό αυτό είναι που πρέπει να μετράει οι αξίες και ύστερα όλα τα υπόλοιπα υλικά θέματα, τα οποία βεβαίως μέσα στην κρίση μεγεθύνονται ή σμικρύνονται αναλόγως. Ένα επίσης σημαντικό μήνυμα το οποίο εστάλη στην πολιτεία είναι ότι η περιοχή αυτή επί δεκάδες χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό, στην ανάπτυξη της χώρας και εν τέλει στον εκπολιτισμό. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λιγνίτης τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει πέρα από τη γενικότερη κρίση και επιπλέον προβλήματα της περιοχής και ήρθε η ώρα που κι εμείς ζητάμε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. Η παρουσία λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει και ένα μήνυμα το οποίο λέει ότι η πολιτεία είναι εδώ για αυτούς οι οποίοι επί τόσα χρόνια πρόσφεραν τα μέγιστα και πήρανε τα ελάχιστα, γιατί και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι Ανάργυροι έχουνε σχέση με αυτό.
Μόλις πριν από δύο μέρες από την έλευση του αρχηγού, ήταν εκεί ο τομεάρχης ενέργειας της Ν.Δ κ. Σκρέκας και είχα δηλώσει ότι η παρουσία του σηματοδοτεί το ειλικρινές, διαρκές και μεγάλο ενδιαφέρον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των Αναργύρων για το οποίο ενημερώνονταν διαρκώς και μετά από δύο ημέρες ήρθε και ο ίδιος να επαληθεύσει του λόγου το αληθές, όλα αυτά τα οποία είπα. Για μένα ήταν και μια προσωπική δικαίωση, γιατί για το θέμα των Αναργύρων και της Αχλάδας ασχολούμαι εντατικά μετά τις εκλογές του 2015,γιατί μέχρι τότε είχαμε όλα αυτά τα θέματα των διαπραγματεύσεων, το τρίτο μνημόνιο, το δημοψήφισμα και όντως η κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο να ασχοληθεί τόσο έντονα, και είναι και δικαιολογημένη. Ειδικά για το ζήτημα των Αναργύρων από τον Αύγουστο του 2016 και μετά το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές στις ομιλίες μου στη βουλή, έχω καταθέσει πάρα πολλές ερωτήσεις και το τελευταίο τρίμηνο, εβδομάδα παρά εβδομάδα, τη μία εβδομάδα έφερνα για συζήτηση το θέμα των Αναργύρων, και την άλλη εβδομάδα έφερνα για συζήτηση το θέμα της Αχλάδας. Σ' όλα αυτά αρνιόταν πεισματικά ο κ. Σταθάκης να παρευρεθεί στη βουλή για να το συζητήσει, επικαλούμενος άλλοτε ταξίδια στο εξωτερικό, άλλοτε στην Ιταλία, άλλοτε στο Καζακστάν και άλλοτε φόρτο εργασίας. Επίσης , να αναφέρουμε εδώ ότι το τελευταίο δίμηνο τρίμηνο όταν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, των οποίων η υπομονή δικαίως είχε εξαντληθεί, ζητούσαν επιμόνως να έρθουν οι συγκεκριμένοι κύριοι στο χωριό και τους είχα συναντήσει στην Κοζάνη και τους έλεγα να έρθουν έστω για λίγα λεπτά για να δουν το πρόβλημά τους, οι κύριοι αυτοί αρνούνταν πεισματικά. Και στη βουλή λοιπόν αρνούνταν να συζητήσουν και στον τόπο αυτόν αρνούνταν να έρθουν. Τώρα δεν είμαστε στο απόγειο της καταστροφής και της έντασης φαινομένων και μπορούμε να συζητήσουμε και πολιτικά οι κύριοι λοιπόν αυτοί αρνούνταν και είπα ότι στους Αναργύρους ηττήθηκε η πολιτική με ήτα και όμικρον γιώτα, η επιστήμη και η κοινή λογική. Ήρθε λοιπόν η "φύση" να αντιδράσει στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και εν τέλει να δώσει λύση εκεί που η πολιτική αρνούνταν να το κάνει, εκεί που η επιστήμη σήκωνε τα χέρια και έλεγε άλλα αντί άλλων, ότι δε φταίει η ΔΕΗ και φταίνε κάποιοι άλλοι και βεβαίως του τύπου η κοινή λογική δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Ευθύνες, λοιπόν, για μένα ασχέτως με το τι θα βγάλει η επιτροπή, δεν έχει ούτε ο περιπτεράς ούτε ο λαχειοπώλης της περιοχής. Από τη στιγμή που όλοι δεχόμαστε ότι αυτά ξεκίνησαν από το ορυχείο της ΔΕΗ, ο καπετάνιος αυτού του καραβιού είναι ο κ. Παναγιωτάκης και τις πρώτες ευθύνες τις έχει ο ίδιος. Εάν τώρα μετά την επιτροπή βρεθούν ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, γεωλόγοι, μελετητές που φέρουν ευθύνη αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Τις πρώτες ευθύνες λοιπόν τις έχει απαραιτήτως ο καπετάνιος και τις πολιτικές ευθύνες ο αρμόδιος Υπουργός. Αυτά σε σχέση με τις ευθύνες τις κοινωνικές, τις οικονομικές, τις περιβαλλοντικές, τις οποίες κανείς δεν αναφέρει, γιατί στην περιοχή αυτή έχει γίνει μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, εξαφανίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας και γίνονται κατολισθήσεις. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η κοινότητα των Βαλτόνερων. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ, εάν δεν χρειαστεί να κατέβω στην Αθήνα, θα μιλήσω με τον πρόεδρο σε μια συγκέντρωση των κατοίκων για να δούμε τα προβλήματα και με την κοινότητα των Βαλτόνερων που επίσης έχουν ρωγμές και καθιζήσεις και εξαφάνιση του υδροφόρου ορίζοντα. Κανείς λοιπόν δεν αναφέρει αυτήν την τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ζημιά την ευθύνη της οποίας έχει ο κ. Παναγιωτάκης και την πολιτική ευθύνη που έχει ο κ. Σταθάκης.
Περνάμε τώρα στο 2ο θέμα κι εδώ θα είμαστε πιο σύντομοι. Ενώ η πολιτεία πριν από επτά χρόνια περίπου είχε κατατάξει ισότιμα τους Συνοριακούς και τους Ειδικούς Φρουρούς με τους υπόλοιπους Αστυνομικούς έρχονται σήμερα ξαφνικά και τους κατατάσσουν σε μια κατώτερη κατηγορία από τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι κυρίως ηθικό αλλά και οικονομικό, γιατί σε περίοδο κρίσης οι άνθρωποι αυτοί θα παίρνουν λιγότερα. Στην περιοχή μας έχουμε περίπου τετρακόσιους Αστυνομικούς, οι οποίοι έγιναν Αστυνομικοί προερχόμενοι από τον κλάδο των Συνοριακών. Πάνω απ’ όλα θεωρώ όπως είπα το ζήτημα ηθικό και δεν πρόκειται να το αφήσω το θέμα καθώς ήδη το έχω φέρει με ερώτηση στη βουλή και μαζί με άλλους συναδέλφους θα αγωνιστούμε για να έχουν αυτοί οι Αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο και κινδυνεύουν το ίδιο με τους υπόλοιπους Αστυνομικούς τις ίδιες απολαβές και την ίδια αντιμετώπιση από την πολιτεία.
Τέλος ,ερχόμαστε στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης . Γνωρίζετε ότι με δική μου ερώτηση και αφού η υπομονή μου είχε εξαντληθεί, όπως φυσικά και όλων των κατοίκων την άνοιξη του 2016 όταν βλέπαμε ότι το έργο ήταν βαλτωμένο ,στις ερωτήσεις μου για την τηλεθέρμανση δεν απαντούσε ο υπουργός, επί 2-3 μήνες έπαιζαν μπαλάκι. Δεν ήξεραν τίνος Υπουργείου ήταν αυτή η αρμοδιότητα. Όταν το έφερα με επίκαιρη ερώτηση στη βουλή, μας ευνόησε η συγκυρία του ότι υπήρχε το θέμα των αδειών των καναλιών και τότε πρώτος ο ΣΚΑΙ ανέδειξε το θέμα, είχε μάλιστα και ανταπόκριση απευθείας από εδώ Ήρθε λοιπόν στην επιφάνεια ότι ήταν ο Καλογρίτσας που δεν μπορούσε να προχωρήσει το έργο και εν πάση περιπτώσει από το καλοκαίρι του 2016 το έργο άρχισε να κινείται. Εδώ και ένα ενάμιση μήνα το έργο έχει σταματήσει, έφερα ξανά το συγκεκριμένο θέμα και το θέμα της τηλεθέρμανσης της Μελίτης με ερώτηση στη βουλή. Δεν πρόκειται να το αφήσω το ζήτημα αυτό καθώς είναι άκρως σημαντικό για όλους τους συμπολίτες μας. Μας ενδιαφέρει πλέον όχι τόσο ο καταλογισμός των ευθυνών, αυτά πλέον έχουν γίνει ψιλά γράμματα γιατί είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2010,επί Δημαρχίας Παπαναστασίου βγήκαν αυτά τα 70 εκατομμύρια και ακόμα το έργο δεν μπορεί να μπει σε πλήρη λειτουργία. Μας ενδιαφέρει όμως το έργο κάποτε να τελειώσει και για να τελειώσει πρέπει να δουλέψουν εντατικά πάρα πολλά κλιμάκια. Ήδη το έργο αυτό βρίσκεται σε καθυστέρηση χρονοδιαγράμματος, τουλάχιστον ενάμιση χρόνο αφότου έγινε έργο γέφυρα και θα πιέσω με οποιοδήποτε μέσο και με τις συμμαχίες και με άλλους βουλευτές για να ξεκινήσει και πάλι το έργο στους πραγματικούς ρυθμούς για να μπορέσει να τελειώσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Γιατί αν συνεχίσει με τέτοιες καθυστερήσεις πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσουμε και το 2020 για να ολοκληρωθεί. Ελπίζω ότι θα εκκινήσει, βρίσκομαι σε επαφή και με τον επιβλέποντα του έργου και με το υπουργείο, ωστόσο δεν θέλω να πω τι μου είπαν και οι μεν και οι δε, καθώς οι δυο ισχυρίζονται περίπου το ίδιο ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σ' αυτό το γαϊτανάκι, θέλουμε να προχωρήσει προς όφελος των κατοίκων.
Σας ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ακατάσχετη φλυαρία χωρις αρχή και τέλοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που είναι ο Αντωνιάδης και έφερε τον Μητσοτάκη

      Διαγραφή
    2. Kαλά παθένετε να μάθετε να ψηφίζετε. Μαθητής και προστατεύομενος του Κορτσάρη είναι.

      Διαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .