Φορολογικές δηλώσεις 2017: Προς αναγκαστική παράταση λόγω TAXISnet

Μία εβδομάδα πριν από την 
ολοκλήρωση της διαδικασίας 
υποβολής των φορολογικών 
δηλώσεων 2017, όλα 
δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα 
αναγκαστεί να δώσει 
παράταση, διαφορετικά το 
ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα καταρρεύσει.

Παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αναγκαστεί να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς, ενώ απομένουν μόλις 7 ημέρες για τη λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής της 30ης Ιουνίου και ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα στο σύστημα TAXISNET ανέρχεται σε 2,5 εκατ.

Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει περίπου τις 50.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 250.000 που αναμένεται να υποβληθούν.

Αν και από το υπουργείο Οικονομιών εκπέμπουν σταθερά το μήνυμα ότι δεν θα δοθεί επιπλέον χρόνος, το γεγονός ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως – και το  σαββατοκύριακο- περί των 260-270 χιλιάδες δηλώσεις, δεν αποκλείεται η απόφαση για μικρή χρονική παράταση, δεδομένου ότι μέχρι τώρα στο σύστημα δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες από 160-170.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση ενώ στις πολύ παραγωγικές ημέρες των προηγούμενων ετών, έχουν κατατεθεί έως και 200-250.000 δηλώσεις, είναι προφανές ότι η 30η Ιουνίου θα εκκρεμούν περί των 700-800.000 δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει σε 3 δόσεις, η 1η εκ των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου, η 2η στις 29 Σεπτεμβρίου και η 3η στις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, για την εξόφληση των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών έως και 12 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια