Το Δημόσιο έκλεισε τις κάνουλες- Νέα χρέη πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Συνθήκες ασφυξίας επικρατούν για μια ακόμα φορά στην αγορά, καθώς η παράταση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές και η αβέβαιη κατάληξη τους, οδήγησε στην εσωτερική στάση πληρωμών.
Αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η πληρωμή 1,3 δισ ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου, καθώς και 450 εκατ. Ευρώ για τόκους, δεν προκαλούν ανησυχία, η ουσία είναι το υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει τη στρόφιγγα και εκπληρώνει μόνο τις αποκαλούμενες ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, έως ότου δρομολογηθεί η εκταμίευση έστω μέρους της επόμενης δόσης των 6,3 δισ ευρώ.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι των ιδιωτών έφτασαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,792 δισ ευρώ, από 3,599 δισ ευρώ τον Ιανουάριο και 3,318 δισ ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν στα 1,256 δισ ευρώ από 1,226 στο τέλος του 2016.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ως συνήθως, εντοπίζεται στο πεδίο της Υγείας, καθώς σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για “φρένο” στη δημιουργία νέων χρεών, αφενός οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται, πλέον, στα 1,334 δισ ευρώ από 1,136 δισ ευρώ το Δεκέμβριο αφετέρου τα χρέη των νοσοκομείων έφτασαν μέσα σε ένα δίμηνο στα 574 εκατ. Ευρώ από 450 εκατ. Ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια