Σενάριο συμβιβασμού -Το 2019 το μαχαίρι σε συντάξεις, το 2020 αφορολόγητο

Το σενάριο του συμβιβασμού για συντάξεις και φορολογικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως προωθείται τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου στο 2020, ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι, διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι περικοπές όλες μαζί το 2019.

Βάσει του σεναρίου εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και αυτές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθούν για το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα φορολογικά μέτρα που τοποθετούνται για το 2020 θα μεταφερθούν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο 1,8 δισ. οι περικοπές στις συντάξεις
Τι σημαίνει πρακτικά αυτός ο συμβιβασμός; Ότι τα όσα συζητιούνται τώρα με τους δανειστές για περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018, δεδομένα που ασφαλώς θα ανατραπούν αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Ωστόσο οι διαδικασίες για να επιτευχθεί συμφωνία και σε αυτό το σενάριο δεν είναι απλές, αφού  οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου, αν προχωρήσει, θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δανειστών.
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει και το Bloomberg το θέμα των περικοπών στις συντάξεις θεωρεί ως κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια