ΔΕΗ: Οι μονάδες που βγαίνουν πρώτες στο σφυρί

 Του Χρήστου Κολώνα

Συμφωνία για την πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος έχει «κλειδώσει» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς κι έπονται οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περίπτωση που αποτύχει η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, και η σχετική πρόβλεψη, δηλαδή της πώλησης μόνο λιγνιτικών μονάδων θα συμπεριληφθεί στο Staff Level Agreement. Πριν από τη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί market test, τον Σεπτέμβριο από το οποίο θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον απόκτησης των μονάδων αυτών.

Στην περίπτωση που αυτό δεν πετύχει τότε οι θεσμοί θα επιδιώξουν το άνοιγμα σχετικών διαδικασιών για την διάθεση «πακέτου» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο τελευταίος, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία του πολιτικού και κοινωνικού μασάζ… με αποτέλεσμα μετά το τέλος της χθεσινής πολύωρης συνάντησης που είχε στην οδό Μεσογείων με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη να δηλώνουν πως η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί και στη σύμπραξη ακόμη και δημοσίων επιχειρήσεων ή και της Περιφέρειας στις λιγνιτικές μονάδες.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης έφτασε στο σημείο να ονοματίσει ακόμη και τη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ ή των ΕΛ.ΤΑ, ενώ το γερμανικό μοντέλο με τη συμμετοχή φορέων εκπροσώπησης των κοινωνιών σε σχήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποίησε ο κ. Καρυπίδης.

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης θα συμμετάσχει σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στην Πτολεμαϊδα την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ενώ το πρωί θα επισκεφθεί τα ορυχεία και τις μονάδες της Πτολεμαϊδας.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, είναι πως η πώληση μονάδων έρχεται ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής σε βάρος της χώρας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την δεσπόζουσα θέση που έχει η ΔΕΗ ΔΕΗ +0,37% στο λιγνίτη.
Οι λιγνιτικές μονάδες
 
Πάντως από τις 14 εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που ανήκουν σε πέντε Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.027 MW, όπως περιγράφουν άνθρωποι της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,37% στο Euro2day.gr, οι διαθέσιμες προς πώληση είναι οκτώ. Κι από αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει η επιλογή.

Πρόκειται για τις πέντε μονάδες του Αγ. Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.595 MW, τις οποίες η διοίκηση της εταιρίας δεν είναι διατεθειμένη να τις παραχωρήσει. Ακολουθούν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW, οι οποίες θα πρέπει να αποσυρθούν το 2023, εκτός κι αν γίνουν επενδύσεις ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμορφωθούν με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ε.Ε.

Η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα ισχύος 330 MW είναι νεαρής ηλικίας και σε συνδυασμό με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας, αποτελούν το «φιλέτο» των λιγνιτικών.
Οι τέσσερις μονάδες της Καρδιάς στην Κοζάνη 1.212 MW, πρόκειται επίσης να αποσυρθούν μέχρι το 2023 και ίσως και νωρίτερα, καθώς το κοίτασμα λιγνίτη της περιοχής εξαντλείται και θα πρέπει να γίνει εξόρυξη από έκταση που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ΑΗΣ Καρδιάς. Επιπλέον οι μονάδες ΙΙΙ και IV της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW στην Αρκαδία αποσύρονται το αργότερο μέχρι το 2028 καθώς το κοίτασμα λιγνίτη εξαντλείται.

Εκτός της πώλησης, εκτιμάται ότι έχει βγει και η υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαϊδας «V».
Έτσι από τα συνολικά 4.027 MW, το 40% που πρέπει να πουληθεί αντιστοιχεί σε 1.610 MW εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος. Ο συνδυασμός μονάδων είναι δύσκολος εκτός κι αν γίνει επιλογή να πωλούνται μεμονωμένες μονάδες από τους πέντε ΑΗΣ. Πράγμα εξαιρετικά απίθανο και τεχνικά δύσκολο, αφού ο κάθε σταθμός έχει ενιαίο control room, μία αυλή λιγνίτη για τις μονάδες του.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για την πώληση μονάδων, δεν έχει γίνει γνωστό αν συμπεριλαμβάνονται και τα ορυχεία. Αν όντως δεν είναι στο «πακέτο» τότε δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα ως προς την πώληση των μονάδων καθώς ο όποιος ιδιώτης θα πρέπει να συνυπάρξει με τη ΔEΗ, η οποία και διαχειρίζεται τα δικαιώματα εξόρυξης.

Πέραν αυτών ο λιγνίτης τα τελευταία δύο χρόνια δεν συμφέρει οικονομικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το «εθνικό» ορυκτό καύσιμο. Έτσι, όπως εκτιμούν ειδικοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγχώριοι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται θα αποδεχτούν πιο εύκολα την πώληση «πακέτου» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ώστε μαζί με τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτουν να φτιάξουν ένα ενεργειακό «καλάθι» ικανό να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ ΔΕΗ +0,37%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια