ο ιστορικός ερευνητής δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Χασίωτης στο Ράδιο Αμύνταιο 91,2 FM + Video

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιείται στη θεσ/νίκη και συγκεκριμένα κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» εκδήλωση προβολής του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Κρίνα στο Χιόνι» του σκηνοθέτη Χρήστου Σκούρα. Για την αυριανή εκδήλωση αναφέρθηκε στο Ράδιο Αμύνταιο και την εκπομπή ΄΄ΕΠΙΚΑΙΡΑ΄΄ ένας εκ των βασικών συντελεστών της ταινίας, ο ιστορικός ερευνητής δυτικής Μακεδονίας ο κ. Ηλίας Χασίωτης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Χαιρετισμοί
- Εισηγήσεις για το ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Ηλίας Χασιώτης, Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας.
Συντονιστής: Γεώργιος Τσότσος, Δρ Τοπογράφος Μηχ., Σχολ. Σύμβουλος
- Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ (διάρκειας 62΄)
  Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σκούρα «Κρίνα στο χιόνι» αναφέρεται στα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 και της γερμανικής εισβολής στον νομό Φλώρινας, στη μάχη του Κλειδίου με την τεθωρακισμένη μεραρχία των SS «Αδόλφος Χίτλερ», στην οργάνωση αντιστασιακών κινημάτων στην περιοχή Αμυνταίου και σε αυτούς που πλήρωσαν με την ζωή τους την αντίσταση κατά των κατακτητών. Η πυρπόληση του Λεχόβου, η ομαδική εκτέλεση των κατοίκων του Αετού, η εκτέλεση των Νυμφαιωτών και το κτύπημα του γερμανικού τραίνου στο σταθμό της Βεύης από αντιστασιακούς μαθητές παρουσιάζονται στο έργο μέσα από αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και ερευνητών που προσέγγισαν τα γεγονότα με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια