Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

«Η Μακεδονία δεν είναι χώρα - συγνώμη»-Έξαλλα τα Σκόπια μετά την πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή για αναδιανομή των εδαφών της

 Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αγανάκτησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την πρόταση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ που είπε πως δεν ήταν μία
χώρα και πως θα έπρεπε τα εδάφη της να διανεμηθούν στους γείτονές της, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Ροχραμπάχερ, η δημιουργία της ΠΓΔΜ ήταν ένα αποτυχημένο έργο και η ατμόσφαιρα είναι πλέον ώριμη για μία νέα επαναχάραξη των συνόρων.

'Η πρότασή μου είναι πως η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα. Λυπάμαι – δεν είναι χώρα' δήλωσε ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus.
'Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση στη χώρα τους που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον (οι διάφορες εθνοτικές ομάδες). Και για το λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν πως σχετίζονται' φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο BGNES σε μετάφραση από τα αλβανικά.
'Η ιδέα είναι να παραμείνει ζωντανή η ΠΓΔΜ επειδή κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει σε διαμόρφωση του εδάφους από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας' συνέχισε ο Ροχραμπάχερ.

Αλλά ο γερουσιαστής δεν σταμάτησε εκεί. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρισμού, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι 'ασκεί επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα' δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. 'Θα έχουμε συνομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες' πρόσθεσε.
Σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης των συνόρων, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι αυτό θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιηθεί με την ειρήνη για τα Βαλκάνια κατά νου.
Ο γερουσιαστής πρόσθεσε επίσης ότι δεν φοβάται τη ρωσική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων.
Οι απόψεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησαν σε άμεση απάντηση από τα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών να ζητά απαντήσεις από την Ουάσιγκτον.
'Εξέφρασε τις απόψεις του' αναφέρει η δήλωση, 'δημιούργησε τεράστια ανησυχία στην Μακεδονία και την περιοχή. Οι απόψεις του θα πυροδοτήσουν εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές περιοχές, μεταφέροντάς μας πίσω στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντθα αφαιρέσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τις δηλωμένες θέσεις και θα επιβεβαιώσει την πολιτική της όσον αφορά στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια'.
Πηγή: RT

4 σχόλια:

 1. Η καλύτερη λύση στο σημείο θα ήταν η ομοσπονδοποίηση, κάθε ενέργεια διχοτόμησης ή προσάρτησης εδαφών θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μακεδονία σ´αγαπω,είσαι το μαργαριτάρι των Βαλκανίων !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οταν είσαι αχάριστος αυτά είναι τα αποτελέσματα της αχαριστίας σου. Θέλανε να χτίσουν μία χώρα σε βάρος μιας άλλης κλέβοντας την ιστορία της, αλλά ως γνωστών μια του κλέφτη δυό του κλέφτη, τρίτη και κακιά του μοίρα. Και τώρα που το πάνω χέρι στην ψευτοχώρα τους πέρνουν οι αλβανοί με τις ευλογίες των πρώην φίλων τους αμερικανούς, ας αρχισουν να μαθαίνουν και την αλβανικη ιστορία, θα τους χρειαστεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μοναστήρι Γευγελή ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .