Κήρυξη εφαρμογής Βραχυπρόθεσμων Μέτρων ενημέρωσης και προστασίας του κοινού και μείωσης των Εκπομπών Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10) στο Δήμο Φλώρινας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης αποφάσισε την κήρυξη των παρακάτω βραχυχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού και τη μείωση των εκπομπών στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Φλώρινας της Π.Ε. Φλώρινας.


Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου :
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και να γίνεται χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
Συστήνεται να ρυθμίζεται ο θερμοστάτης στους 18oC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας
Απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων
Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Δ) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκπομπών:
Οι βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες να περιορίσουν σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) την δραστηριότητά τους. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή/και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά (7) ημερών.
Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

Ε) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:
Συστήνεται η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.λ.π. κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.


Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 03/02/2017 και ώρα 15:00 έως 06-02-2017 και ώρα 15:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια