Η προσωπική διαφορά «πάγωσε» 6.700 εφάπαξ!



Αιτία του απρόσμενου «παγώματος», είναι ότι το σύνολο των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ είναι επιφορτισμένο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναϋπολογισμού των κύριων συντάξεων που επείγει. Έτσι, δεν έχει καταστεί εφικτό, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, που πρακτικά ξεμπλόκαρε η διαδικασία, έως σήμερα, να χορηγηθούν εφάπαξ που αφορούν αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά.


Ουσιαστικά ο υπολογισμός της «προσωπικής διαφοράς» προκάλεσε νέα εμπλοκή στην καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων. Άρα, παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι η διαδικασία καταβολής εφάπαξ θα συνεχιστεί, ώστε έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να έχει καλυφθεί το σύνολο των εφάπαξ (περίπου 25.000) του Δημοσίου που εκκρεμούν, εντούτοις υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τους που παραμένουν μπλοκαρισμένα.

Αρχικά, η ΗΔΙΚΑ είχε ενημερώσει τους Τομείς Πρόνοιας του πρώην ΤΑΔΚΥ ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Όμως, με συμπληρωμένο το μισό του πρώτου μήνα του νέου έτους, η εμπλοκή παραμένει.

Κατά μέσο όρο, πριν από το νέο τρόπο υπολογισμού, τα εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων κυμαίνονταν στα επίπεδα των 23.500 ευρώ. Άρα για την καταβολή του συνόλου τους απαιτούνται 157.450.000 ευρώ. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε αρκετές περιπτώσεις μικρή μείωση (λιγότερο από 10%). Επίσης, επειδή στο εφάπαξ συνυπολογίζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας, (πχ υπερωρίες, εργασία σε αργίες, σαββατοκύριακα), είναι πιθανό να προκύψουν ακόμα και μικρές αυξήσεις στο τελικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΔΚΥ θεωρούν ότι ο ρυθμός απονομής των εφάπαξ, όταν ξεμπλοκάρει η διαδικασία, θα είναι περιορισμένος. Με βάση τα λάθη και τις παραλείψεις στους φακέλους που έχουν συγκεντρωθεί, κυρίως για την εργασία και τις αμοιβές κατά την τελευταία πενταετία των εργαζόμενων, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν να απονέμουν περισσότερα από 500 εφάπαξ το μήνα. Όμως με τη διαδικασία «παγωμένη», η απονομή είναι κυριολεκτικά μηδενική και ο συνολικός αριθμός αυξάνεται και άλλο.

Πάντως, σε σχέση με προηγούμενα έτη, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων απονομής εφάπαξ στον σχετικό τομέα πρόνοιας, βαίνει μειωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 2.580 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2013, το 2014 μειώθηκαν ελάχιστα στις 2.500, για να περιοριστούν το 2015 στις 1.800 και να υποχωρήσουν στις 872 μόλις, το 2016. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, υποβλήθηκαν μόνο 45 αιτήσεις απονομής εφάπαξ. Αιτία είναι η αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που οδήγησε τα προηγούμενα έτη σε μαζική έξοδο προς τη συνταξιοδότηση, ενώ στο εξής θα εγκλωβίζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους για μεγαλύτερη παραμονή στην εργασία τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια