Το Σημείο του Τριποντάκια για την Ευρωλίγκα


Μετά το 3/3, την προηγούμενη βδομάδα, στο πρωτάθλημα Ισπανίας, ο Τριποντάκιας μας παρουσιάζει την πρόταση του για την Ευρωλίγκα, αποκλειστικά στο Blog των ''Ανάποδων''



Παρασκευή 14/10
Μπασκόνια – Αναντολού Εφές  

Μπασκόνια : Πρώτο παιχνίδι στην ισχυρή έδρα της Μπασκόνια (ρεκόρ 13-1 την περυσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα!), η οποία συμμετείχε στο Final Four της προηγούμενης διοργάνωσης. Θεωρητικά, λοιπόν, είναι ομάδα υψηλών στόχων. Από τότε βέβαια αφενός έχουν συμβεί σημαντικές μεταβολές στο ρόστερ της και αφετέρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά αρκετοί ανταγωνιστές της. Αν εστιάσουμε στην ίδια, οι σημαντικότερες ανακατατάξεις στο ρόστερ της είναι οι εξής:
Απώλειες (απώλεια, νυν ομάδα): Βέλιμιρ Περάσοβιτς (προπονητής, στην Αναντολού Εφές, Ντάριους Άνταμς (γκαρντ, στην Xinjiang Flying Tigers), Μάικ Τζέιμς (γκαρντ, στον Παναθηναϊκό), Φαμπιάν Κοζέρ (γκαρντ, στην Μπάμπεργκ), Νταβίς Μπερτάνς (φόργουορντ, στους Σαν Αντόνιο Σπερς), Ντάρκο Πλάνινιτς (φόργουορντ, στην Γκραν Κανάρια), Γιάννης Μπουρούσης (σέντερ, στον Παναθηναϊκό),
Προσθήκες (προσθήκη, πρώην ομάδα): Σίτο Αλόνσο (προπονητής, από  Μπιλμπάο), Σέην Λάρκιν (γκαρντ, από Μπρούκλιν Νετς), Ροντρίκ Μπομπουά* (γκαρντ, από Στρασβούργο), Τρέβορ Κούνεϊ (γκαρντ, απόφοιτος του Σύρακιουζ του NCAA, συμβόλαιο 2 μηνών), Ράφα Λουζ (γκαρντ, από Φλαμένγκο), Τζος Ακογκνόν (γκαρντ, από Ντιναμό Σάσαρι), Τάντας Σεντεκέρσκις (γκαρντ-φόργουορντ, από Ουέσκα), Αντρέα Μπαρνιάνι (φόργουορντ-σέντερ, από Μπρούκλιν Νετς), Γιοχάνες Φόιγκτμαν (σέντερ, από Φράπορτ Σκαϊλάινερς)
* θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού
Παρατηρούμε πως οι προσθαφαιρέσεις είναι πολλές και εξόχως σημαντικές. Πολύ σημαντική η απώλεια του προπονητή που "έστησε" την ομάδα, όπως και αυτή του Μπουρούση του οποίου το παιχνίδι με πλάτη στο "ζωγραφιστό" δύσκολα θα αναπληρωθεί είτε από  τον Μπαρνιάνι (αρέσκεται να σουτάρει από μακρυά) είτε από τον Φόιγκτμαν (θεωρητικά χαμηλότερων δυνατοτήτων από τον Μπουρούση). Επιπροσθέτως, από μόνο του το γεγονός πως ίσως τα 3 ποιοτικότερα γκαρντ της περυσινής ομάδας (Άνταμς, Τζέημς, Κοζέρ) έφυγαν, δυσχεραίνει την εύρεση της κατάλληλης χημείας στην ομάδα. Αναμένουμε να δούμε i) αν θα είναι αρκετός ο εξαιρετικός (όπως φαίνεται) Λάρκιν, ii) αν θα κάνει το "step up" ο Μπλάζιτς, iii) την ενδεχόμενη βελτίωση όταν ενσωματωθεί ο Μπομπουά.
Εφές Αναντολού : Στην Εφές επίσης συντελέστηκαν αλλαγές εντός του καλοκαιριού. Κατ' αρχάς άλλαξε προπονητή και στην άκρη του πάγκου θα έχει πλέον τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς αντί του Ντούσαν Ίβκοβιτς και η πάροδος του χρόνου θα δείξει αν θα πετύχει το κάτι παραπάνω είτε στην Ευρωλίγκα είτε στο άκρως ανταγωνιστικό τουρκικό πρωτάθλημα. Σημαντικότατη απώλεια είναι αυτή του Ντάριο Σάριτς (φόργουορντ) που έφυγε για το ΝΒΑ. Από την άλλη η αντικατάσταση των Νέναντ Κρίστιτς (σέντερ, δεν έπαιξε πέρυσι λόγω τραυματισμού), του Τζον Ντιμπλέρ (γκαρντ) και Άλεξ Τάιους (φόργουορντ) λογικά θα είναι ευεργετική. Οι προσθήκες των Μπράις Κόττον (γκαρντ, από Μέμφις Γκρίζλις), Ντε Σον Τόμας (φόργουορντ, πρόπερσι Μπαρτσελόνα), Τάιλερ Χάνεϊκατ (Φόργουορντ, από Κίμκι), Άλεν Όμιτς (σέντερ, Γκραν Κανάρια, μέλος της καλύτερης πεντάδας του τελευταίου Euro Cup) αναμένεται να προσδώσουν ακόμη περισσότερη αθλητικότητα, σκορ καθώς και ένα "φόβητρο" στη ρακέτα συμπληρώνοντας ιδανικά τον Μπράιαντ Ντάνστον. Οι αυξημένες αθλητικές ικανότητες της φετινής Εφές μοιάζει να ταιριάζουν ιδανικά στον γρήγορο ρυθμό που θα επιθυμεί να προσδώσει ο κ. Περάσοβιτς και μπορούν σαφώς να υποστηρίξουν οι Τόμας Ερτέλ και Άντονι Γκρέηντζερ. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τη λογική εξέλιξη των Τσεντί Οσμάν (φόργουορντ) και Φουρκάν Κορκμάζ (γκαρντ) που αποτελούν δύο από τα καλύτερα τουρκικά ταλέντα, τότε η λογική μας λέει πως η Εφές θα είναι βελτιωμένη και θα έχει υψηλότερους στόχους τη φετινή σεζόν.

Εκτίμηση: Σίγουρα είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τη δυναμικότητα των ομάδων, μα το ένστικτό μας λέει πως αξίζει να ποντάρουμε στην Αναντολού Εφές είτε για καθαρή νίκη (2,15 ΟΠΑΠ & περί το 2,45 σε άλλες στοιχηματικές) είτε με το χάντικαπ (3,5 πόντους στον ΟΠΑΠ & περί τους 3,0 πόντους σε άλλες στοιχηματικές). Σημαντικό πλεονέκτημα για την Εφές μοιάζει το γεγονός πως ο προπονητής της γνωρίζει καλά τις δυνατότητες αρκετών παικτών της Μπασκόνια και λογικά τον τρόπο να τους περιορίσει. Επιπροσθέτως πρέπει να αξιολογηθεί πως τη 2η αγωνιστική η Εφές ταξιδεύει για την έδρα του Ολυμπιακού και την 3η αγωνιστική παίζει εντός έδρας με την ΤΣΣΚΑ, κατά συνέπεια η λογική επιτάσσει πως θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις για νίκη στη Μπασκόνια, κερδίζοντας σε ψυχολογία και αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να αρχίσει με ένα 0-3 που διαφορετικά φαντάζει πιθανό.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ζητήθηκε να γράφουμε με βάση και τον ΟΠΑΠ, ο οποίος εξυπηρετεί πιθανότατα ευρύτερο κοινό. Σαφώς και θα ικανοποιηθεί η απαίτησή σας. Απλά θα κάνουμε μια επισήμανση.
Έστω πως είχαμε να επιλέξουμε 2 παιχνίδια τα οποία θα είχαν ακριβώς την ίδια απόδοση με το συγκεκριμένο. Θα είχαμε λοιπόν:
ΟΠΑΠ: 2,15*2,15=4,62
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ: 2,45*2,45=6,00
Κατά συνέπεια, θεωρώντας και μια απόκλιση υπέρ του ΟΠΑΠ, αυτός "πληρώνει" κατά προσέγγιση το 75% - 85% σε σχέση με άλλες στοιχηματικές. Αν είμαστε παίκτης που τζιράρει σημαντικά ποσά, τότε η απώλεια ακολουθώντας τις αποδόσεις του ΟΠΑΠ κρίνεται σημαντική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια