Η Κρίση Βοήθησε το Ελληνικό Κρασί!

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί όχι απλά αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό εν μέσω κρίσης, αλλά και κατόρθωσε να αναπτυχθεί παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβολή «άδικων και αντιαναπτυξιακών» φόρων, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Στέλιος Μπουτάρης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους.


«Τολμώ να πω ότι η κρίση έχει κάνει καλό στο ελληνικό κρασί, παρά τα προβλήματα και τον άδικο και αντιαναπτυξιακό φόρο (σ.σ. αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) που επιβλήθηκε σε αυτό, της τάξης των 0,20 ευρώ/λίτρο [...] Στη διάρκεια της κρίσης, ούσα η Ελλάδα στην πρώτη σελίδα κάθε περιοδικού και εφημερίδας ανά τον κόσμο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ψάχνει ο κόσμος στο εξωτερικό και για καλές ελληνικές ιστορίες. Το ελληνικό κρασί είναι μια από τις καλές ιστορίες της Ελλάδας. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού έχει ανέβει κατακόρυφα, αυτή τη στιγμή δεν βλέπεις κακά κρασιά, μπορεί να βρεις μη ενδιαφέροντα, αλλά όχι κακά», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.

Όπως επισήμανε, στην κατηγορία των 10-20 ευρώ, ειδικά στα λευκά, οι Έλληνες οινοποιοί έχουν κάνει τεράστια άλματα και η Ελλάδα μπορεί πλέον ν’ ανταγωνιστεί οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Και η Βόρεια Ελλάδα βαδίζει στον ίδιο δρόμο, αφού σε αυτήν καλλιεργούνται όχι μόνο βορειοελλαδικές ποικιλίες αλλά και γενικότερα ελληνικές, με κύριες το ξινόμαυρο, το λημνιό, αλλά και τη μαλαγουζιά και ασύρτικο, ένα κρασί από τη Σαντορίνη, που σιγά- σιγά βρίσκει τον χώρο του και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι «εκφράσεις» της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πραγματικά μοναδικές. 

«Είμαστε σε μα εποχή που γίνονται ωραία πράγματα και οι οινοποιοί έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια, ταξιδεύουν παντού, βγαίνουν έξω, μιλάνε με τον ίδιο τρόπο για το ελληνικό κρασί, από το Τόκιο μέχρι την Αυστραλία και από Καναδά μέχρι ...παντού. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα προς τα έξω και μετά το στρατηγικό σχέδιο για το ελληνικό κρασί, λέμε πράγματι τα ίδια πράγματα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά οινοποιεία και ότι θα δούμε πολλά πράγματα στο μέλλον», πρόσθεσε.
Την πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί όχι απλά αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό εν μέσω κρίσης, αλλά και κατόρθωσε να αναπτυχθεί παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβολή «άδικων και αντιαναπτυξιακών» φόρων, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Στέλιος Μπουτάρης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους.

www.dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ο Μπουτάρης θα πρέπει μόνο να ντρέπεται γι αυτό που μας έκανε στους σταφυλοπαραγωγούς φέτος.Ξεφτίλησε την τιμή των σταφυλιών κατά κιλό, την τελευταία στιγμή, και μας τα πήρε ΤΖΑΜΠΑ.Αφού μας είχε στο περίμενε, μέχρι να σαπίσουν απο τις βροχές, στο τέλος....μας έκανε και ..χάρη.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας, και σας ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση σας. Οι τιμές που πληρώσαμε φέτος τα λευκά σταφύλια από διεθνείς ποικιλίες, όπως Sauvignon Blanc, Chardoannay, όπως και από κάποιες "ευγενείς" Ελληνικές, όπως Μαλαγουζιά και Ασσύρτικο, ήταν 0,70 λεπτά, περίπου 15% πάνω από πέρσι. Το ίδιο έγινε και στις ποικιλίες Merlot, Syrah και Cabenrnet Sauvignon, όπου η τιμή ήταν 0,55, έναντι 0,45 πέρσι. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για τις ποικιλίες Ξινόμαυρο ήταν, 1 ευρώ, 0,70, 0,48, 0,35 και 0,25 ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού. Στην ουσία, λέγαμε ότι ΔΕΝ θέλουμε χαμηλής ποιότητας σταφύλια. Στο Ροδίτη, η τιμή ήταν 0,50 , πάλι ανεβασμένη έναντι του περσινού 0,45. Όταν ξεκίνησε ο τρύγος, αρχίσαμε να αγοράζουμε στις τιμές που ανακοινώσαμε. Η χρονιά πήγαινε πολύ καλά, και είμασταν αισιόδοξοι, ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά και για εμάς, όμως και για τον αμπελουργό, που θα απολάμβανε ψηλότερες τιμές από κάθε άλλη χρονιά, όπως και μεγάλη ποσότητα, ανά στρέμμα. Δυστυχώς, οι βροχές στις αρχές του Σεπτεμβρίου, άλλαξαν αυτή την εικόνα. Τα σταφύλια δεν ωρίμασαν, η παραγωγή ανά στρέμμα έφτασε σε πολύ μεγάλα επίπεδα, κι ο τρύγος άργησε χρονικά. Ως αποτέλεσμα; Μας ήταν αδύνατο να απορροφήσουμε τις μεγάλες ποσότητες που είχαμε προγραμματίσει. Παρ΄όλα αυτά, προκειμένου να μην μείνει ούτε ρόγα στον κάμπο, αφού σεβόμαστε τη δουλειά του Αμυνταιώτη αμπελουργού, όσο τίποτα παραπάνω, απορροφήσαμε σχεδόν όλη την ποσότητα, όπως και βρήκαμε κι άλλους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι επίσης αγόρασαν σταφύλια. Σήμερα, δεν έχουν μείνει σταφύλια στον κάμπο, τα κρασιά αποζυμώνουν και τα Χριστούγεννα, όλοι θα είναι πληρωμένοι. Ναι, η τιμή ήταν χαμηλή. Ναι, πήραμε σταφύλια χαμηλής ποιότητας. Ναι, δεν θέλουμε ξανά τέτοια χρονιά! ένα είναι σίγουρο: Το Αμύνταιο είναι το σπίτι μας, το Αμύνταιο είναι η περιοχή που πιστεύουμε, στο Αμύνταιο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, χρόνο και χρήμα, προκειμένου να ανεβάσουμε την ποιότητα των σταφυλιών και των κρασιών της περιοχής. Σας ευχαριστώ. Στέλλιος Μπουτάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .