15 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας – Αφιέρωμα στην Ελληνίδα αγρότισσα

Η Διεθνής Ημέρας Αγρότισσα καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη
συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.  

Η γυναίκα αγρότισσα είναι κοιτίδα πολιτισμού, μεταφέρει ήθη και έθιμα σε νεότερες γενεές, είναι το θησαυροφυλάκιο γλώσσας και παράδοσης και δεν θα πρέπει να τιμάται μια φορά τον χρόνο.
Δυστυχώς παρά την σημαντική της προσφορά, η γυναίκα αγρότισσα έχει στην διάθεσή της, τις λιγότερες διευκολύνσεις, η πολιτεία την ξεχνά, δεν τις παρέχει υποστηρικτικές υποδομές, ούτε καν σαν μητέρα με την ύπαρξη βρεφονηπιακών σταθμών.
Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει η κατοχύρωση του επιδόματος ανεργίας και αντίστοιχα αποζημίωση από την απουσία από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας, για την γυναίκα αγρότισσα τι δομή σε αυτό τον τομέα υπάρχει;
Με όλες αυτές τις δυσκολίες η αγρότισσα στην Ελλάδα του 2009 για να πάρει μια σύνταξη πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια.
Το κεντρικό θέμα: «Οι γυναίκες της υπαίθρου στην καρδιά της καινοτομίας», επέλεξε η Παγκόσμια Οργάνωση Αγροτών και Αγροτισσών Παραγωγών (IFAP), για τον φετινό εορτασμό, της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας και της Γυναίκας της Υπαίθρου.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1996 και οι οργανωτές προωθούν μια παγκοσμίου εμβελείας καμπάνια ενημέρωσης και πληροφόρησης, ώστε η παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας να γίνει πράγματι ένα παγκόσμιο γεγονός.
Σύμφωνα με την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, στο Beijing το 1995, την Παγκόσμια Ομοσπονδία των Αγροτοπαραγωγών (IFAP), την ίδρυση Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για τις Γυναίκες (WWSF) και τις Συνεταιριζόμενες Γυναίκες της υπαίθρου παγκοσμίως (A.C.W.W), όλοι από κοινού ανησυχώντας με την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, πρότειναν τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης ημέρας το χρόνο για να επισημάνουν την ευρέως μη αναγνωρισμένη συνεισφορά των αγροτισσών παγκοσμίως, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Εξαιτίας του ρόλου τους κλειδί στην παραγωγή, τη διοίκηση, τη χρησιμοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων, προτάθηκε η 15η Οκτωβρίου, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, μια ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού.

Σταύρος Παϊσιάδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια