Απαλλαγή των πολιτιστικών συλλόγων από τον ΕΝΦΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Απαλλαγή των πολιτιστικών συλλόγων από τον ΕΝΦΙΑ

Κύριε υπουργέ,

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν αξιολογότατες κοιτίδες πολιτισμού. Διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της χώρας μας, επιτελούν σημαντικό έργο διατηρώντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας με ρίζες αιώνων που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν εξαφανιστεί. Μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό μας στις νεότερες γενιές και τους παραδίδουν τη σκυτάλη ώστε να συνεχίσουν με τη σειρά τους τη διαιώνιση όλων αυτών των στοιχείων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε Ελληνικός Πολιτισμός.
Στα χρόνια της κρίσης που διάγουμε, η κρατική χρηματοδότηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι επιβιώνουν και επιτελούν το έργο τους κυρίως χάρη στις προσπάθειας, το μεράκι και την εθελοντική εργασία ιδιωτών που δίνουν από το υστέρημά τους προκειμένου να παραμείνει και να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές αυτό το σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Μεγάλο μέρος των συλλόγων αυτών κατάφεραν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη χάρη σε προσωπική εργασία και με πολλές στερήσεις. Δυστυχώς όμως, ο υπέρογκος ΕΝΦΙΑ λειτουργεί ως τροχοπέδη  στο έργο τους, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές οικονομικές προσφορές –που επίσης λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί- να μην επαρκούν για την κάλυψη ούτε των βασικών λειτουργικών δαπανών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός
Σκοπεύετε να απαλλάξετε τους πολιτιστικούς συλλόγους από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα κτίρια στα οποία στεγάζονται;

Ο ερωτών βουλευτής


Γιάννης Αντωνιάδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια