ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΜΜΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ'ΟΖΑΝΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 


ΠΡΑΚΤΙΚΟ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος για οχτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πριν περάσω στις ερωτήσεις προς τον κ. Αλαφούζο, θα ήθελα να πω κάτι που με ενοχλεί πραγματικά, γιατί ακούγεται από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Λοβέρδο, ότι έχουμε καταλήξει σε πόρισμα. Από πουθενά δεν συνάγεται κάτι τέτοιο. Είμαστε εδώ και ρωτούμε τους μάρτυρες, αντιμετωπίζουμε τα έγγραφα, το υλικό.
 Αντίθετα, θα μπορούσα να αντιστρέψω τη λογική αυτή και να πω ότι οι συνάδελφοι λένε: «Τι κάνουμε εδώ; Τι ψάχνουμε; Γιατί ήρθαμε και τι ρωτάμε;». Το κλείνω αυτό το θέμα.
Κύρια Αλαφούζο, ερωτηθήκατε και απαντήσατε και ξεπεράσαμε τις τέσσερις ώρες. Μου έκανε θετική εντύπωση, πραγματικά, η παρρησία σας, καθώς είστε ο πρώτος που αναφέρει εδώ, ότι τίθεται θέμα όντως διαπλοκής και στρεβλής λειτουργίας ή παράνομης, παράτυπης λειτουργίας των τραπεζών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το είπατε και στη δήλωσή σας, που την επιβεβαιώσατε, κατ’ επιτάσεως μάλιστα στο REUTERS, ότι λειτουργούν ως γραφεία Τύπου. Εξαιρείτε βέβαια τον εαυτό σας, γιατί δεν έχετε δουλειές εδώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): …κάποια άλλα μέσα, έτσι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι.
Αναφέρατε ότι τη δεκαετία του ’90 η αγορά δεν λειτουργούσε κανονικά, αλλά με υπέρογκο δανεισμό -μιλάμε για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- δηλαδή παραπάνω απ’ όσο έπρεπε και έτσι δεν μπορούσατε να ανταγωνιστείτε.
Τα χρόνια αυτά πάλι αναφέρετε ότι κακώς ανανεώνουν τις συμβάσεις τους, ενώ δεν πληρώνουν τις δόσεις, κάτι το οποίο έχουμε δει και στα στοιχεία κι εμείς…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Για τώρα λέτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, για τώρα.
Άρα, καταλήγετε ότι υπάρχει μια σχέση διαπλοκής –δεν ξέρω, αν είναι λέξη που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή όχι, εγώ τη χρησιμοποιώ, γιατί υπάρχουν αρκετά στοιχεία- μέσων μαζικής ενημέρωσης και τραπεζών.
Το ερώτημα είναι: Σε αυτό το δίπολο, εντάσσετε ως τρίτο πόλο, για να γίνει τρίγωνο δηλαδή, την πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς; Κάνατε δύο νύξεις και στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής στον κ. Καμμένο, που είπατε ότι μάλλον υπάρχει ένα τέτοιο θέμα κι επίσης, όταν είπατε «εσείς φταίτε» και εννοούσατε οι πολιτικοί, γιατί πολλοί από εμάς εντασσόμαστε στην πολιτική, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Ίσως όλοι ή τουλάχιστον οι αρχικές μας προθέσεις να είναι αυτές.
Δηλαδή, όταν λέτε, «εσείς φταίτε που δεν αντιμετωπίσατε αυτές τις παθογένειες», προφανώς εντάσσετε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εκφράζω παράπονο απέναντι στην πολιτική εξουσία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, αλλά εντάσσετε σε αυτήν τη σχέση διαπλοκής και την πολιτική. Δεν εντάσσετε, δηλαδή, το πώς λειτουργεί η χώρα; Δεν έχει άμεση σχέση το πώς λειτουργούσε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κι εσείς το βιώνετε. Μάλιστα, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, σαν επιχειρηματίας δεν θα θέλατε να λειτουργεί κάτι τέτοιο, γιατί σημαίνει στρεβλή λειτουργία της αγοράς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν θα το ήθελα, όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ποια είναι η άποψή σας; Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ποιες υποχρεώσεις έχουν ως προς τις τράπεζες και ως προς την πολιτική σκηνή;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ως προς τις τράπεζες, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα και δεν υπάρχει μόνο στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει και στις άλλες επιχειρήσεις.
Τι κάνει μια τράπεζα, η οποία καλώς ή κακώς έχει υπερδανείσει μια εταιρεία; Της τραβάει το χαλί και κλείνει και χάνει τα λεφτά της ή προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον, να περιορίσει τον κίνδυνο; Δεν ξέρω. Είναι δύσκολο αυτό να σας το πω. Και δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Και η τράπεζα δεν μπορεί να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, επειδή δεν βγαίνουν, γιατί δεν θα έχουμε οικονομία στο τέλος. Υπάρχουν πολλές εταιρείες σε πολλές κατηγορίες που δεν βγαίνουν.
            Και συμφωνώ μαζί σας απόλυτα, από κάποιον άλλον συνάδελφό σας νομίζω που είπε πριν ότι η μεγάλη φούσκα έγινε μέχρι το 2008, 2009, πότε έγινε. Και μάλιστα, η οικονομία της Ελλάδας πήγαινε περίφημα από το 2004 και με εύκολα μέτρα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί η κρίση. Δεν αντιμετωπίστηκε, όμως και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Και πραγματικά, δεν ξέρω πώς λύνεται το πρόβλημα. Και τι θα κάνουν οι τράπεζες; Να κλείσουν τις επιχειρήσεις και να χάσουν τα λεφτά τους; Να απολυθούν οι άνθρωποι; Από την άλλη μεριά, άμα δεν κάνουν αυτό, αρρωσταίνουν και οι υγιείς επιχειρήσεις που έχουν μείνει. Είναι τεράστιο το δίλημμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό ως προς το δίπολο. Ως προς τον τρίτο πόλο, το πολιτικό σύστημα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δηλαδή τη σχέση τράπεζας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σχέση ΜΜΕ, πολιτικής και τραπεζών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε πιθανότατα στο παρελθόν –στην ίδια χώρα ζούμε- μπορεί να υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Και μπορεί να υπάρχουν και στο μέλλον. Μπορεί να υπάρχουν και σήμερα. Νομίζω ότι πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο γενικού φόβου των τραπεζών, παρά συγκεκριμένη πολιτική.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Άλλο σήμερα εντάξει, είναι ειδικές οι συνθήκες. Μιλάμε για τα χρόνια ειδικά για το 2010-2015, αλλά και τα προηγούμενα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, στην Ελλάδα, σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού, το να ξέρεις έναν ισχυρό πολιτικό και να πει ένα καλό λόγο σε μια τράπεζα νομίζω θα βοηθούσε.  Έτσι φαντάζομαι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γινόντουσαν οι δουλειές, ιδίως οι μεγάλες δουλειές, δηλαδή λειτουργούσαν οι γνωριμίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι γενικά στην Ελλάδα λειτουργούσαν πολύ οι γνωριμίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εντάξει με αυτήν την ερώτηση.
Απλώς ήθελα να σας πω -και γιατί αναφέρετε εσείς ιδεολογικά- ότι αυτό το σύστημα, όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα και εν μέρει ευθύνεται και για την χρεοκοπία της χώρας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι εν μέρει. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ευθύνεται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όντως, σχεδόν εξολοκλήρου. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σύστημα που υποστηρίζετε ιδεολογικά, το φιλοευρωπαϊκό, το φιλελεύθερο; Είναι αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί αυτό λειτουργούσε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι. Δεν λειτουργούσε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό λειτουργούσε, το παραδεχθήκαμε τώρα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν είχαμε ποτέ φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Είχαμε πάντοτε κρατιστές. Ποτέ δεν άνοιξαν την οικονομία, πάντα προστάτευσαν τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα. Δεν υπήρξε ποτέ υγιής ανταγωνισμός και οπότε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα, αλλά έχω την αίσθηση ότι τη συνέχιση αυτού του συστήματος, ας πούμε, υπερασπιστήκατε στο δημοψήφισμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι. Δεν υπερασπιστήκαμε αυτό. Υπερασπιστήκαμε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αν ήμασταν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, που δυστυχώς, δεν είμαστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πάντως, σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν είναι αυτή η παθογένεια που μόλις περιγράψατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Σαφώς όχι. Είναι άρρωστη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ευτυχώς που ειναι στην εξουσια ενα λαικο κομμα που τα κανει
    ολα σωστα οχι σαν οι αλλοι που δεν τεελιωναν τιποτε
    αυτοι τουλαχιστουν θα την διλυσουν εντελώς την Ελλαδιτσα
    και αυτο χαρι στα γενεα μετρα που παιρνουν εις βαρους του
    Ελληνικού λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .