Να μην αφήσουμε το νήμα.

Οι συζητήσεις στο γραφείο για την επαναπροσέγγιση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά τις τελευταίες εκλογές, με αίτημα την ειδική συνεδρίαση για θέματα HIV/AIDS. Οι φωτογραφίες, οι εικόνες, οι όμορφες εικόνες από την εικοσαήμερη επίσκεψή μας σε όλες τις κοινότητες Ρομά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η διεθνής δικτύωση και οι παρεμβάσεις στο πεδίο της μείωσης βλάβης για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τα χαμόγελα και μία ζεστή καληνύχτα στις 4 το πρωί, όταν τελειώνει το street work. Η επιβράβευση της εμπιστοσύνης που κατακτήσαμε για νέες δράσεις στις φυλακές Κορυδαλλού. Η γεμάτη από κόσμο αίθουσα των εθελοντών, την Τετάρτη το απόγευμα. Η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV και για την προαγωγή της πρόληψης. Η ανακούφιση στο βλέμμα του ωφελούμενου μετά το τεστ στα "Checkpoint" και η δύναμη της γνώσης, της συζήτησης, της υποστήριξης όταν το αποτέλεσμα είναι αντιδρών. Η ζωντάνια, η φρεσκάδα των νέων ιδεών σε ένα πολύωρο meeting αργά το βράδυ για να βρούμε νέους τρόπους να επικοινωνήσουμε τα μηνύματά μας.

Το νήμα που πρέπει πάντα να κρατάμε. Το νήμα που διασφαλίζει τη συνέχεια και την προοπτική στο έργο μας, την ίδια την ουσία και την αποτελεσματικότητά του. Γιατί μετά από τις ειδικές συνθήκες που βίωσε η χώρα μας το καλοκαίρι, η συνέχεια είναι η λέξη και η έννοια που χαρακτηρίζει τη "Θετική Φωνή" το Σεπτέμβριο που πέρασε. Σε επίπεδο διεκδικήσεων, στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων, στην υποστήριξη και στην ενδυνάμωση των ανθρώπων που ζουν με HIV, στην καταπολέμηση του στίγματος, στην προαγωγή της τακτικής εξέτασης ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και στις πιο απομονωμένες κοινωνίες. Κρατάμε το νήμα ως ομάδα και συνεχίζουμε δυναμικά.

Καλή ανάγνωση. 

Ταξίδι πρόληψης στις κοινότητες Ρομά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης

Για 20 μέρες η Κινητή Μονάδα Πρόληψης "Checkpoint" ταξιδεύει από τη Δράμα έως την Ορεστιάδα και παρέχει δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C, σε οικισμούς Ρομά
Σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της τακτικής εξέτασης και της σεξουαλικής αγωγής, η Κινητή Μονάδα Πρόληψης "Checkpoint" υλοποιεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2015 ένα φιλόδοξο "ταξίδι πρόληψης" σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες στις κοινότητες Ρομά της συγκεκριμένης περιφέρειας, αλλά και στο γενικό πληθυσμό των μεγάλων πόλεών της.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή", από το Μάιο του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί δωρεάν πάνω από 700 Ρομά σε καταυλισμούς της Αττικής και της περιφέρειας.
Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας "Checkpoint" στη Θράκη στοχεύει στη χαρτογράφηση του επιπολασμού του HIV και των ηπατιτίδων Β και C εντός του συνόλου των κοινοτήτων Ρομά, στη διασύνδεσή τους με τα τοπικά νοσοκομεία σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος και στην ευαισθητοποίησή τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες από τον Π.Ο.Υ. για την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας και την PrEP 

Με βάση τις νέες συστάσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από 28 σε 37 εκατομμύρια
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία που συμπυκνώνται στη φράση "Θεραπεία για Όλους" και υποστηρίζουν πως κάθε άνθρωπος που έχει εκτεθεί στον ιό HIV θα πρέπει να ξεκινά αντιρετροϊκή αγωγή το νωρίτερο δυνατό μετά τη διάγνωσή του.
Η ευρεία πρόσβαση στη θεραπεία βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων στόχων της παγκόσμιας κοινότητας για το 2020 με σκοπό το τέλος της επιδημίας του HIV έως το 2030. Σύμφωνα με τους στόχους αυτούς, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια το 90% των ανθρώπων που ζουν με HIV θα πρέπει να γνωρίζει το status της υγείας του, από αυτούς το 90% θα πρέπει να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και το 90% θα πρέπει να έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNAIDS, η ευρεία εφαρμογή αντιρετροϊκής θεραπείας σε όλους τους ανθρώπους που ζουν με HIV, με την ταυτόχρονη διευρυμένη χρήση της PrEP μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή 21 εκατομμυρίων θανάτων που σχετίζονται με το AIDS και 28 εκατομμυρίων νέων μολύνσεων μέχρι το 2030.

Οι δράσεις μας

  • Αποστείλαμε επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό υγείας και δημοσιεύσαμε σχετικό δελτίο τύπου αναφορικά με τις σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Χάρη και στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και στη συνάντηση που είχαμε με το Διοικητή του Νοσοκομείου, το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από το νέο υπουργό υγείας.
  • Παρακολουθήσαμε το συνέδριο "The Lisbon Addictions Conference" που πραγματοποιήθηκε στις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλία και αποτέλεσε την πρώτη συνάντηση κορυφής των εμπλεκόμενων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάσαμε ως βέλτιστη πρακτική το Δίκτυο Εθελοντών της "Θετικής Φωνής", του "Προμηθέα" και των "Checkpoint" σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
  • Στις 27 έως 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση των συνεργαζόμενων οργανώσεων με το AHF Europe, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού, στο Άμστερνταμ, με σκοπό μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για το 2016.
     
  • Στις 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση των συλλόγων μελών της ΕΣΑμεΑ με τη Διοικούσα Επιτροπή στης Συνομοσπονδίας, με θέμα τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. 
     
  • Στις 5 Σεπτεμβρίου συνεκλήθη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας για τον απολογισμό φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του πρώτου εξαμήνου του 2015.
     
  • Συμμετείχαμε στον αγώνα δρόμου για φιλανθρωπικό σκοπό "Race for the Cure" που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "Άλμα Ζωής".
     
  • Συμμετείχαμε με ομιλία και με ειδικό περίπτερο ενημέρωσης στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQI Ταινιών που πραγματοποιήθηκε στις 18 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη.
     
  • Το "Ath Checkpoint" συμμετείχε στο "BananaBoys Party" που διοργανώθηκε στο "Spiti Yoga" στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, με σκοπό τη διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών. 
     
  • Το "Thess Checkpoint" συμμετείχε με περίπτερο πληροφόρησης στο "GreenWave Festival" που έλαβε χώρα στις 17 έως 19 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
     
  • Συμμετείχαμε με περίπτερο και δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού στα Φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
     
  • Το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV "Thess Checkpoint" και η "Θετική Φωνή" συμμετείχαμε για πρώτη χρονιά φέτος στηΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες του περιπτέρου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό και τους εθελοντές μας για τις υπηρεσίες και τις δράσεις της Δομής στη Θεσσαλονίκη και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος γενικότερα.
     
  • Στις 3 και στις 17 Σεπτεμβρίου, το "Ath Checkpoint" εφάρμοσε το σύστημα "drop-in" παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C χωρίς ραντεβού, σε όσους ωφελούμενους επισκέφθηκαν τις δομές μας.
     
  • Συμμετείχαμε στο "ChemSex - Clinician and Community Advisory Board Meeting" που διοργάνωσε η εταιρεία "Gilead" την 1η Σεπτεμβρίου 2015, στο Άμστερνταμ, με σκοπό την ενημέρωση για τη νέα τάση που οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα HIV.
  • Παρακολουθήσαμε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ε.Ε.
     
  • Μέλη του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στην έρευνα καταγραφής συμπεριφορικής ασθενών στο ΑΧΕΠΑ,
     
  • Στο πλαίσιο της δράσης ενδυνάμωσης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, η "Θετική Φωνή" παρείχε το Σεπτέμβριο σχετικές υπηρεσίες σε 124 ωφελούμενους. Καταγράφηκαν 72 περιστατικά από το γραφείο της Αθήνας και 52 από το γραφείο του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη. 
     
  • Μέσα στο Σεπτέμβριο επισκεφθήκαμε δύο φορές το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού "Άγιος Παύλος", με σκοπό την ενδυνάμωση των οροθετικών κρατούμενων.  
Στις δομές του "Ath Checkpoint" και του "Thess Checkpoint" και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Σεπτέμβριο 1.318 άτομα για HIV, 429 άτομα για ηπατίτιδα C και 446 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια