Έδεσσα Πόλη των Νερών και του Χορού - Αναπαράσταση του Εθίμου της Παράκλησης για Βροχή

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άγ. Λουκάς Έδεσσας: Στην περιοχή της Έδεσσας και των περιχώρων όπως επίσης και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας συναντάνται το έθιμο της παράκλησης για βροχής ή το έθιμο "Ντουντούλε"
, όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά, που σημαίνει "καταβρεγμένος". Οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια σε περιόδους ανομβρίας παρακαλούσαν τον θεό να στείλει βροχή προκειμένου να ποτιστεί η γη και να σωθούν οι καλλιέργειες τους. Συμβολικά έντυναν έναν μικρό παιδί ορφανό με πιξάρια ή με το φυτό "μπόσλικ" όπως λέγεται στη ντοπιολαλιά και διάφορα λουλούδια. Χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο πιξάρια για να δείξουν την επιθυμία τους να πρασινίσει όλη η γη, όπως το πιξάρι που παραμένει πράσινο όλο το χρόνο και με την συνοδεία του παπά και των νέων το περιέφεραν στα σπίτια του χωριού, όπου καθόλη τη διαδρομή παρακαλούσαν και προσεύχονταν στο Θεό να δώσει βροχή. Συμβολικά οι νοικοκυρές του κάθε σπιτιού έβρεχαν το Ντουντούλε με νερό θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως ο Θεός πρέπει να λυπηθεί τουλάχιστον αυτό το ορφανό (το Ντουντούλε), να ακούσει την παράκληση τους και να δώσει στη διψασμένη γη νερό.
Μαρτυρίες γηραιότερων που έχουν καταγραφεί, αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας έβρεχε.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Άγιος Λουκάς Έδεσσας με τη συνεργασία και συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των τοπικών διαμερισμάτων: Άγρα, Βρυττά, Νησί, Καρυδιά, Πλατάνη, Μεσημέρι, Αγία Φωτεινή, Φλαμουριά διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου αυτού στην προσπάθειά του να αναστήσει παλιά έθιμα της παράδοσής μας, να ξυπνήσει μνήμες των μεγαλυτέρων και να τις μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια