«Οι κυρίες της λίμνης»



Τη συμμετοχή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, σε συνεργασία με το Stobi Festival της FYROM, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών», Γιώργος Λιάνης.

Όπως ανέφερε, σκοπός του προγράμματος είναι η ευρύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των σύγχρονων πολιτιστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Διεθνούς Φεστιβάλ των Πρεσπών.
Ο νέος αυτός θεσμός θα βασιστεί στη συνεργασία των φορέων των δύο ήδη πετυχημένων θεσμών, των «Πρεσπών» και του «Stobi Festival» αλλά και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προκειμένου να αναβαθμίσει και να προσδώσει μία νέα, διεθνή διάσταση στην πολιτιστική δραστηριότητας της περιοχής και να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία των δύο πλευρών. Μέσα από τη διεθνοποίηση της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας θα επιτευχθεί η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της ευρείας περιοχής προκειμένου να αποτελέσει να εξελιχθεί σε πηγή επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής. 
Πολιτιστικά, η πρόταση θα βασιστεί σε μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Οι κυρίες της Λίμνης», που θα αξιοποιούν ακριβώς ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ: το υδάτινο στοιχείο των λιμνών που βρίσκονται εκατέθωρεν των συνόρων.
Κοινή συνιστώσα και κεντρική θεματική των εκδηλώσεων, οι οποίες ανοίγονται σε ποικίλες μορφές έκφρασης –χορό, θεατρικά δρώμενα, μουσική– είναι η μορφή της γυναίκας, είτε ως δημιουργός είτε ως θέμα. Για το λόγο αυτό, της ανάδειξης της μορφής της γυναίκας της περιοχής, θα υπάρξει και σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική υποστήριξη από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων, που συμμετέχει στο έργο.
Το υδάτινο στοιχείο της μεθοριακής περιοχής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πέρα από το ότι συνιστά τοπίο ιδιαίτερου κάλλους που χρησιμεύει ως ιδανικό χώρο για την παρουσίαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία: πρόκειται για μια μεθόριο χωρίς ένυλη υπόσταση, ρευστή. Οι λίμνες πέριξ των συνόρων των δύο κρατών υπενθυμίζουν ότι οι βεβαιότητες, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τον εκάστοτε «άλλο» έχουν επίσης άυλη υπόσταση, ότι εύκολα διασχίζονται και ξεπερνιούνται. Η Βεγορίτιδα από την ελληνική πλευρά, η Οχρίδα από τη μεριά της ΠΓΔΜ και οι Πρέσπες στα κοινά σύνορα αναδεικνύονται έτσι σε σύμβολα μιας απαραίτητης υπέρβασης, σε χώρους που κυριολεκτικά αρδεύουν ένα κοινό βλέμμα, ένα κοινό μέλλον συνύπαρξης.
Με βάση μια τέτοιας προσέγγισης, οι Κυρίες της λίμνης φιλοδοξούν να ενδυναμώσουν τους πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και κυριότερα να αναπτύξουν την σύγχρονη τοπική πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Οι εκδηλώσεις θα έχουν λαογραφικό χαρακτήρα, κινητοποιώντας το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά την ίδια στιγμή θα επενδύουν σε καινοτόμες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Όπως σημειώθηκε, κεντρική θεματική θα είναι το θηλυκό στοιχείο, στη διαχρονία του μέσα στις δύο κουλτούρες.
Έτσι, το φεστιβάλ που να αναδειχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και μουσικής, θεατρικά δρώμενα και απαγγελίες ποίησης –όλα στο φυσικό χώρο των λιμνών: στις όχθες της λίμνης, σε αρχαιολογικούς χώρους πέριξ των λιμνών, ιδίως στην περίπτωση των Πρεσπών, διασχίζοντας κι έτσι στην πράξη υπερβαίνοντας το νοητό υδάτινο σύνορο. Ορισμένα εκ των έργων θα είναι πρωτότυπα, παραγγελίες ειδικά για το πρόγραμμα Interreg. Καλλιτέχνες και δημιουργοί πρώτης γραμμής και υψηλής δημοφιλίας αναμένονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικά δρώμενα, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συμπόσιο με συμμετοχή ελλήνων και ξένων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, γύρω από τη γυναίκα της περιοχής – με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια, στο χθες και το σήμερα.
Στην πράξη, οι Κυρίες της λίμνης αποτίουν έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στα δύο ζωοποιά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού – το νερό και τη γυναίκα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια