Σαμαράς: Στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων οι μονάδες της ΔΕΗ

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων της η οποία, ωστόσο, δε θα γίνει αποσπασματικά αλλά θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την
επιχείρηση και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που ανέγνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μαζί με εκείνη του ΟΣΕ είχε κεντρικό ρόλο με τον κ. Σαμαρά να μιλά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου και όχι «κομματάκι κομματάκι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε μάλιστα ότι οι επενδυτές που θα προσέλθουν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις και ανάπτυξη του τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν.
Μίλησε ακόμη για πώληση μέρους του παραγωγικού τμήματος της ΔΕΗ (μονάδες) αλλά και για παραχώρηση σε ιδιώτες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ορυχεία λιγνίτη, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε κάποια από εκείνα που ήδη είναι υπό εκμετάλλευση ή σε εκείνα για τα οποία και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες (Βεύη, Φλώρινα, Δράμα, Ελασσόνα), αλλά δεν προχώρησαν. Για τα τρία μάλιστα από αυτά, στο παρελθόν, υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να "ανοίξουν". Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι όλη η διαδικασία θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η παραχώρηση θα αφορά Φλώρινα, Δράμα και Ελασσόνα, όπου οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο παρελθόν για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα προχωρήσει η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στον  ενεργειακό τομέα, ενώ έκανε ρητά λόγο για απόφαση της κυβέρνησης τα δίκτυα (και της ενέργειας) να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Τελικά, και παρότι οι πληροφορίες νωρίτερα επέμεναν για εμπλοκή που είχε προκύψει εξαιτίας ενστάσεων από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε το συγκεκριμένο κεφάλαιο σε κεντρική θέση στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο Α.Σαμαράς προανήγγειλε, τέλος, συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να επισπευστεί η εκμετάλλευση του εθνικού ενεργειακού πλούτου. "Προσεκτικά μεν, γρήγορα δε" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Εμπλοκή φαίνεται πως έχει σημειωθεί στο σχέδιο «γρήγορης» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ, εξαιτίας της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να συμπεριληφθεί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση η επιχείρηση στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που θα «τρέξει» η νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ- καθώς και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη διατυπωθείσα πρόταση Σαμαρά να συμπεριληφθεί η ΔΕΗ στην πρώτη ομάδα των αποκρατικοποιήσεων, με συνέπεια να αναβληθεί χθες η προγραμματισμένη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που επρόκειτο να γίνει με αντικείμενο το τελικό κείμενο των σημερινών προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Κατόπιν τούτου, το πιθανότερο είναι ότι στην αποψινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μια πιο γενική προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας χωρίς να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο θέμα ΔΕΗ.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ φεύγει από το τραπέζι. Το αντίθετο, υποστηρίζουν, κυβερνητικά στελέχη, απλώς δεν θα ανακοινωθεί τώρα.
Ήδη, η κυβέρνηση εξετάζει δύο βασικά σενάρια, το ένα είναι η πώληση πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της με οδηγό το ιταλικό μοντέλο που το 1999 οδήγησε στο «σπάσιμο» της ENEL (της ιταλικής ΔΕΗ), και το δεύτερο η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Εγκαταλείπεται πάντως το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησής της σε ποσοστό 17%, κάτι άλλωστε που είχε ανακοινώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ενδιαφέρον από ξένους ενεργειακούς παίκτες
Η συζήτηση πάντως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον από ιταλικούςγερμανικούς γαλλικούς και άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους για την απόκτηση μονάδων της ή την είσοδό τους στην εταιρεία ως στρατηγικοί μέτοχοι.
Στο πλαίσιο αυτό κρούσεις, τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα έχουν ήδη γίνει σε κυβερνητικά στελέχη από τη γερμανική RWE, ενώ σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον ξένων ομίλων που είναι παρόντες στην ελληνική αγορά, όπως η ιταλική Edison (μέλος του ομίλου της EDF).
Το μοντέλο Enel
Το 1999 η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε τρεις θυγατρικές της ENEL στις οποίες και μεταβίβασε σταθμούς που αντανακλούσαν αναλογικά το τότε παραγωγικό μείγμα της μητρικής εταιρείας (μονάδες με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, λιθάνθρακα) και εν συνεχεία τις πούλησε μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι μεταβιβάζοντας σε ιδιώτες το 30% της παραγωγής της, η ΕNEL εξασφάλισε  σημαντικά έσοδα αξιοποιώντας τα για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, καθώς δεν διέθετε τα κεφάλαια για να το κάνει μόνη της. Τέτοια λένε ότι είναι η περίπτωση ΔΕΗ που αδυνατεί ακόμη και να δανειστεί ή όταν το κάνει, το επιτόκιο είναι δυσθεώρητο.
Πρόκειται για εγχείρημα ανάλογο με την ίδρυση και πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ», λύση που είχε ανακοινώσει από το 2011 ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου και που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη παραμένει πάντα στο τραπέζι.
Γιατί ενδιαφέρονται
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της εισόδου στη ΔΕΗ στρατηγικού επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που γερμανικοί, ιταλικοί, γαλλικοί και άλλοι ευρωπαϊκοί παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είναι ότι τη βλέπουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ούτως ή άλλως οι παίκτες αυτοί έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο θεωρούν ότι μια συμμαχία με τη ΔΕΗ, που έχει τη βάση της σε χώρα της ΕΕ, μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή και η ΔΕΗ με έναν κατάλληλο σύμμαχο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο» λένε κυβερνητικές πηγές.
Πηγή: energypress.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια