Από την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας


Υπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, με  είκοσι θέματα στην ημερήσια διάταξη και δύο εκτός αυτής.
Πριν τη συζήτηση....
των θεμάτων και απαντώντας σε τοποθετήσεις της μειοψηφίας ο κ. Δήμαρχος είπε:
« Ξεκινώντας πρέπει να πούμε, ότι ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, κ. Βασίλης Καραντζίδης, έχει ζητήσει να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα το θέμα για «το χαράτσι» της Δ.Ε.Η. στα ακίνητα.
-Για το θέμα αυτό, συναντήθηκα πριν από λίγο καιρό με τη λαϊκή επιτροπή αγώνα της Φλώρινας ενάντια στο «χαράτσι», με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις και τους είχα υποσχεθεί ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού το ίδιο θέμα το έχει θέσει και ο κ. Καραντζίδης, υπάρχει ακόμα ένας λόγος παραπάνω να το συζητήσουμε σήμερα προ ημερησίας διάταξης.
-Όσον αφορά στο θέμα πώλησης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και κυρίως του Α.Η.Σ. Μελίτης, Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια σύσκεψη στην οποία θα συζητήσουμε όλοι οι φορείς και θα ληφθούν εκεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις.
-Για τις σχολικές μονάδες που έχουν κλείσει έχουμε πολλά αιτήματα από Συλλόγους που ζητούν να τους παραχωρηθούν αίθουσες, ώστε να μπορέσουν να στεγαστούν. Αφού συνεδριάσουν οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές και τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, θα αποφασιστεί η παραχώρηση αυτών και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.
-Για την αίθουσα ΚΕΦΟ του Αρμενοχωρίου, όπως είχα υποσχεθεί και στους κατοίκους του, ήδη το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου έχει μεταφερθεί στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Σ.Σ. Ιωαννίδη, στο χρόνο που είχαμε δεσμευτεί, και σύντομα θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση για να αποφασίσουν όλοι από κοινού πού θα διατεθεί η αίθουσα.
-Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της έναρξης των εργασιών της γέφυρας του Αρμενοχωρίου. Ήδη έχει αποξηλωθεί η γέφυρα και γίνεται έλεγχος στα βάθρα της γέφυρας, ώστε να δούμε εάν χρειάζονται συμπληρωματικές εργασίες σε αυτά για να συνεχίσει ο ανάδοχος της κατασκευή του έργου.
-Για τη βοήθεια στους απόρους συμπολίτες μας,  ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με φορείς, όπως για παράδειγμα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Φέτος κάνουμε μια καταγραφή των άπορων οικογενειών, οι οποίες μας έχουν ζητήσει βοήθεια και θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, κυρίως οικονομικά. Όλοι έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε, αλλά τα χρήματα είναι του Δημοσίου και πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη χρήση τους.
Ήδη σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε συσταθεί ομάδα εθελοντισμού από τη Δημοτική Κοινότητα Φλώρινας, η οποία δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Για το ζήτημα αυτό μπορεί να μας ενημερώσει και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Κώστας Ρόζας για το πώς σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν.
Μπορούμε, αν θέλετε, να επιχορηγήσουμε τη Μητρόπολη Φλωρίνης με κάποιο ποσό για να ενισχύσουμε το συσσίτιο το οποίο μοιράζουν καθημερινά σε άπορες οικογένειες.
-Για το θέμα του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή για το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων στη Φλώρινα. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη διαβούλευση που έκανε λέει ότι το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα, θα διασπαστεί σε δύο τμήματα και το ένα εκ των δύο θα πάει στην Κοζάνη. Φυσικά και είμαστε αντίθετοι όλοι οι φορείς της Φλώρινας στη σκέψη αυτή. Στην ίδια σύσκεψη αναφερθήκαμε και στο θέμα της πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα, η μελέτη της οποίας δεν έχει προχωρήσει, όπως έχει γίνει με την αντίστοιχη της Κοζάνης, παρά μόνο το τοπικό ρυμοτομικό της περιοχής των ήδη υπαρχόντων κτιρίων. Την αδικία αυτή τη μεταφέραμε και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.
Τα μέλη της επιτροπής, ομόφωνα πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα ψήφισμα στην κ. Υπουργό Παιδείας για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας της Φλώρινας.
-Σχετικά με το Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας έχω να σας πω ότι, ένας αξιόλογος συμπολίτης μας έκανε τη διαδρομή Φλώρινα- Αθήνα με ποδήλατο και επισκέφθηκε το αρμόδιο Υπουργείο και έθεσε το θέμα εξεύρεσης χώρου για τη μετεγκατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας. Την περίοδο που ήταν στην Αθήνα ο κ. Καραντζούλης επικοινώνησα με το Υπουργείο και συζητήσαμε το θέμα και με τους εκεί υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κάποια στιγμή ήρθε μια αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο Δήμο και μας ζήτησε ένα χώρο για να στεγαστούν οι μαθητές του. Η απάντησή μας ήταν θετική και ο χώρος αυτός είναι το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Σ.Σ. Ιωαννίδη, από το οποίο θα κρατήσουμε δύο αίθουσες για το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και οι υπόλοιπες μπορούν να δοθούν για τη στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.. Η τότε αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είχε συμφωνήσει και είχαμε αποφασίσει να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτίριο, ώστε να έχουν οι μαθητές εύκολη πρόσβαση.
Ακολούθησε κι άλλη συνάντηση με εκπροσώπους του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. οι οποίοι μας ζήτησαν όλη τη σχολική μονάδα. Η απάντησή μας ήταν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί έχει αποφασιστεί η παραχώρηση δύο αιθουσών στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Παρ΄ όλα αυτά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Μετά από λίγο καιρό, μας ενημέρωσαν από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ότι ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου του Σ.Σ. Ιωαννίδη δεν είναι πλέον αποδεκτός για τη στέγαση του και ότι δε θέλουν καθόλου να μεταφερθούν εκεί, σε καμία αίθουσα, ούτε και σε ολόκληρο το σχολείο.
Επικοινώνησα με το Υπουργείο και τους ενημερώσα ότι καλό θα ήταν να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα νέο κτίριο για τη στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., με τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Ο Δήμος Φλώρινας όμως, δεν μπορεί να κατασκευάσει σχολική μονάδα, παρά μόνο ο ΟΣΚ. Τα  τελευταία χρόνια που ήμουν στο Νομαρχιακό θώκο, είχε έρθει σχετική εγκύκλιος που έλεγε ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν μελέτες σχολικών κτιρίων ούτε οι Νομαρχίες, αλλά ούτε και οι Δήμοι, παρά μόνο ο ΟΣΚ. Όταν το ανέφερα παλιότερα αυτό στον κ. Καραντζούλη επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει τη μελέτη, μέχρι που πήγε στο Υπουργείο και το διαπίστωσε και ο ίδιος.
Ο ΟΣΚ, όμως πάει προς κατάργηση, οπότε ο φορέας που θα τον αντικαταστήσει θα προβεί στην υλοποίηση της μελέτης αυτής.
Στην επικοινωνία μου λοιπόν, ενημέρωσα τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ότι ο χώρος που έχει να διαθέσει ο Δήμος δεν είναι αποδεκτός από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., γιατί δεν είναι και ο καλύτερος, αλλά στην πόλη μας υπάρχουν πολύ καλύτεροι χώροι όπου μπορούμε να στεγάσουμε το εργαστήριο. 
Για το λόγο αυτό, έστειλα σχετικά έγγραφα σε φορείς, ώστε να μας παραχωρήσουν χώρους που ανήκουν σε αυτούς και οι οποίοι δε χρησιμοποιούνται εξ ολοκλήρου. Ένας χώρος είναι ο χώρος στη νέα πτέρυγα του ΟΑΕΔ, ένας δεύτερος χώρος είναι της ταχύρυθμης σχολής της Δ.Ε.Η. που δε χρησιμοποιείται παρά ελάχιστα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και αυτό έχει γίνει μια φορά τα τελευταία χρόνια και ο τρίτος χώρος είναι τα κτίρια της ταξιαρχίας στη Φλώρινα. Εκεί, θα μπορέσουμε να στεγάσουμε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας και να έχει και μια μεγάλη δική του έκταση, πιο ανθρώπινη και με καλύτερους χώρους.
Έστειλα τα αντίστοιχα έγγραφα στους αρμόδιους φορείς, κοινοποιώντας τα και στην Υπουργό Παιδείας, και ζήτησα την παραχώρηση των χώρων αυτών. Ασκούμε πιέσεις  για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τους χώρους που χρειαζόμαστε.
Μετά την αποστολή των εγγράφων, επανήλθε στο γραφείο μου αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μου ζήτησαν ξανά το σχολείο του Σ.Σ. Ιωαννίδη. Μα τους λέω το είχατε απορρίψει. Ναι μου απάντησαν, τώρα όμως το θέλουμε και ζητάμε να φύγει το Νομικό Πρόσωπο για να πάμε εκεί. Τους απαντώ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να βρούμε άλλο χώρο για το Νομικό Πρόσωπο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Τους είπα δε, ότι υπάρχουν καλύτεροι χώροι, τους οποίους μπορούμε να διεκδικήσουμε μαζί. Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μου απάντησε ότι οι χώροι που προτείνω δεν είναι κατάλληλοι για τη στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.. Είναι δυνατόν ο χώρος της ταχύρυθμης σχολής ή ένα μέρος του στρατοπέδου με έναν υπέροχο περιβάλλοντα χώρο να μην είναι κατάλληλος για τη στέγαση των παιδιών μας;
Στη συνέχεια, αφού συζητήσαμε μου είπε ότι δεν είναι διαθέσιμα. Άλλο όμως το δεν είναι διαθέσιμο και άλλο το δεν μας κάνει. 
Για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα  η πρότασή μου είναι, εφόσον το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. επιθυμεί το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου στο Σ.Σ. Ιωαννίδη, θα φροντίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μεταφέρουμε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, σε άλλο κτίριο αφού το διαμορφώσουμε πρώτα, ώστε να μπορέσει να στεγαστεί εκεί. Εάν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. όμως, επιθυμεί μια από τις λύσεις που πρότεινα, τότε πρέπει ν ασκήσουμε όλοι μαζί πιέσεις για να πετύχουμε το σκοπό μας.
Η πρότασή σας κ. Μούσιου να παραχωρήσουμε τις δύο αίθουσες της μειοψηφίας για τη στέγαση του Νομικού Προσώπου, δεν μπορεί να γίνει δεκτή, γιατί δεν επαρκούν για τη στέγαση του Νομικού Προσώπου. Άρα μην κάνουμε προτάσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι  μετά τα Χριστούγεννα να μεταφερθεί το Νομικό Πρόσωπο, ώστε να μπορέσει έπειτα να στεγαστεί εκεί το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας. Αντιλαμβάνομαι την πίεση του χρόνου, δυστυχώς όμως, τώρα δεν έχουμε κτίριο και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρόνο που θα απαιτηθεί. Από την άλλη, πρέπει να συνεκτιμήσουμε και το κόστος παρεμβάσεων και προσαρμογής του κτιρίου στις ανάγκες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας,  καθώς τα χρήματα του Δήμου είναι πραγματικά μειωμένα.
Άρα, με την εξεύρεση χώρου και ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουμε, γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις σε αυτό το κτίριο του Σ.Σ. Ιωαννίδη, θα φύγει το Νομικό Πρόσωπο και θα στεγαστεί το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας. Το να στείλουμε εκεί τα παιδιά μας και να κρυώνουν το χειμώνα δεν το θέλει κανείς και κυρίως εμείς. Με την σημερινή του κατάσταση, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει όμως και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φλώρινας να αποφασίσει τι θέλει».
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Κώστας Ρόζας, μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους, λέγοντας τα εξής:
«Η Δημοτική Κοινότητα Φλώρινας θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες την Τοπική Κοινωνία της Φλώρινας, για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, ειδών ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στην πόλη της Φλώρινας: στο χώρο του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και στο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λέσχη Πολιτισμού. Η Λέσχη Πολιτισμού και ο Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», μας βοηθούν στη συνδιοργάνωση αυτού του εγχειρήματος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας θα βρίσκονται καθημερινά από τις 04 έως και 16 Δεκεμβρίου 2011 στα μέρη αυτά, για να συγκεντρώνονται όλα τα παραπάνω. Καλούμε όποιον θέλει να βοηθήσει να μας συμπαρασταθεί».
Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα είναι:
ü  «Επιβολή Τέλους Ακινήτων μέσω των Λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Α.Ε.», με εισηγητή τον κ.  Βασίλη Καραντζίδη, Δημοτικό Σύμβουλο.
Την εισήγηση του κ. Καραντζίδη, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθέτηση των Δημοτικών Συμβούλων.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δημοτών του Δήμου, τη χωρίς προηγούμενο φοροεπιδρομή στα ήδη ελαττωμένα εισοδήματα τους, την απειλή της σημερινής Κυβέρνησης για διακοπή του ρεύματος στα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακίνητης περιουσίας, τους κινδύνους από τη στέρηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προκύπτουν για τους καταναλωτές εν μέσω του χειμώνα, το λανθασμένο τρόπο υπολογισμού του ποσού του τέλους ακινήτων, όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός των ιδιοκτησιών των πόλεων και των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και η χρήση και ο τρόπος απόκτησης του ακινήτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, κατέληξε κατά πλειοψηφία, στην  εξής πρόταση: «Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του Δήμου Φλώρινας να συμπαρασταθεί ενεργητικά μαζί με τους πολίτες και τους φορείς, σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το πρόσθετο τέλος στη Δ.Ε.Η.. Κυρίως οφείλει να κάνει το κάθε τι, ώστε να μη διακοπεί από κανέναν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επειδή αρνείται την καταβολή αυτού του τέλους».
Ο κ. Καραντζίδης μειοψήφησε καθώς στήριξε την πρόταση του που έλεγε:
«Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του Δήμου να συμμετέχει ενεργητικά μαζί με τους πολίτες και τους φορείς στη συνειδητή, οργανωμένη άρνηση πληρωμής του νέου χαρατσίου, τόσο από όσους αδυνατούν να το καταβάλουν όσο και από όσους ακόμα τα καταφέρνουν. Κυρίως οφείλει να κάνει το κάθε τι ώστε να μη διακοπεί από κανέναν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επειδή αρνείται την καταβολή αυτού του τέλους».
ü   « Διατήρηση  στο ίδιο ύψος των Δημοτικών Τελών», με εισηγητή τον κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Καραντζίδης ψήφισε κατά.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
1.      «Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την οριστική μελέτη του έργου “Διαχειριστική μελέτη Δημοτικού Δάσους Δ.Ε. Ατραπού”», με εισηγητή τον κ. Δ. Σιδηρόπουλο, Συνεργάτη ΑΝΦΛΩ.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Ως τακτικό μέλος της κοινής επιτροπής παρακολούθησης ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Λουκάς και ως αναπληρωματικό μέλος ο κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης.
2.      «Αναστολή λειτουργίας Παιδικών Σταθμών», με εισηγητή τον κ. Α.. Γεωργιάδη, Προϊστάμενο του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης,  Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Μούσιου, Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσιώκας, Στάιος, Κωτσαλίδου, Σταύρου και Καραντζίδης ψήφισαν κατά.
3.      «Τροποποίηση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
4.      «Σχετικά με τη λύση μισθώσεων αστικών ακινήτων του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
5.      «Ψηφίσεις πιστώσεων για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Σαχινίδης ψήφισε κατά.
6.      «Σχετικά με την έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Αντιδημάρχων του Δήμου Φλώρινας για υπηρεσιακές ανάγκες», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
7.      «Σχετικά με την έγκριση Τεχνικού Προγράμματος 2012 Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτησή του είπε ότι για το 2012 τα χρήματα του Δήμου Φλώρινας, είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα ο Δήμος Φλώρινας να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προβεί στην υλοποίηση σημαντικών και απαραίτητων έργων σε όλο το Δήμο Φλώρινας. 
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Ασπρίδη Τσακμάκη, Τσιώκα, Μούσιου και Καραντζίδη, όπου ο κ. Ασπρίδης και Τσιώκας αναφέρθηκαν στις απευθείας αναθέσεις του Δήμου, ενώ ο κ. Τσακμάκης αναφέρθηκε στα έργα, τα οποία δεν τα θεωρεί όλα σημαντικά.
            Ο κ. Βοσκόπουλος απαντώντας στις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων απάντησε τα εξής:
«Κύριε Τσιώκα σας δικαιολογώ που λέτε ότι δεν ψηφίζετε τις αναθέσεις. Συνεχίζετε να ακολουθείτε την ίδια τακτική που ακολουθούσατε και στη Νομαρχία. Και ο κ. Στρατάκης ακολουθούσε αυτή την τακτική και μας κατηγορούσε ότι κάναμε αναθέσεις έργων, τη στιγμή που και ο ίδιος είχε κάνει 1.000.000,00€ αναθέσεις το 2006, 800.000,00€ το 2005. Πόσες είχε κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί θητείας μου; 700.000,00€ το 2007, 1.000.000,00€ το 2008, 1.500.000,00€ το 2009. Όταν είχαμε λεφτά κάναμε έργα και είχαμε πιο πολλά λεφτά και κάναμε πιο πολλά έργα.
Οι αναθέσεις δεν είναι παράνομες. Για αυτό να μην αφήνετε υπονοούμενα για παρανομίες κ. Ασπρίδη. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα σας φέρω τις αναθέσεις που έκανε ο κ. Ασπρίδης επί θητείας του, ώστε να δείτε τι προϋπολογισμό είχε, τι αναθέσεις έκανε, τι έργα έκανε.
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Φλώρινας κ. Ασπρίδη πληρώνει τα χρέη σας. Δεν ήθελα να το αναφέρω τόσο καιρό, καθώς δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Αναφερθήκατε πριν και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του πρώην Δήμου Περάσματος, ότι προσπαθήσατε να κάνετε κοινωφελές έργο και να βοηθήσετε τους απόρους. Αυτή τη στιγμή η Κοινωφελής επιχείρηση έχει χρέος 300.000,00€! Και δεν ξέρω πόσο σύννομες ήταν κάποιες δράσεις της επιχείρησης αυτής.
Όσον αφορά τις μελέτες για τους βιολογικούς καθαρισμούς που είχατε κάνει στο πρώην Δήμο Περάσματος επί θητείας σας κ. Ασπρίδη, είχατε καθορίσει χώρους για αυτούς χωρίς όμως να λάβετε υπόψη σας τους αναδασμούς. Έγιναν οι αναδασμοί και αποδόθηκαν οι εκτάσεις αυτές ως  χωράφια στους αγρότες. Άρα άκυρη είναι η τοποθεσία που είχατε επιλέξει. Για ποια ώριμη μελέτη μιλάτε; Ούτε το 30% των μελετών αυτών δεν είναι έτοιμες. Πώς να τις εντάξουμε στο Τεχνικό μας πρόγραμμα λοιπόν, από τη στιγμή που σας εξηγήσαμε ότι σε αυτό εντάχθηκαν μόνο οι ώριμες μελέτες; Και δεν είναι μόνο αυτές των βιολογικών, αλλά και πολλές άλλες που δεν είναι έτοιμες.
Λέτε ότι τις μελέτες για τους βιολογικούς τις αναθέσατε στην ΑΝΛΦΩ για να τις υλοποιήσει. Το θέμα είναι ότι προτείνατε εσείς το μελετητή! Σας λέει κάτι αυτό κ. Ασπρίδη; Ο μελετητής ήταν επιλογή σας.
Για τις απευθείας αναθέσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: λέτε στα έργα να γίνουν ομαδοποίηση. Για ένα έργο το οποίο είναι παραπάνω από 12.000,00€ θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Εγώ δε διαφωνώ. Να γίνει ο διαγωνισμός. που σημαίνει ότι θα πάμε σε ένα έργο περίπου 100.000,00€. Και θα βγάλουμε όλο το τεχνικό πρόγραμμα με ένα ή δύο έργο. Τι θα καταφέρουμε; Θα δώσουμε δουλειά σε έναν εργολάβο να επιβιώσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πότε θα γίνει αυτό το έργο; Όταν θα μας έρθουν τα χρήματα, δηλαδή στο τέλος του έτους και αν. Ενώ με τις αναθέσεις προχωρούμε άμεσα στην υλοποίηση των έργων και ανάλογα με τη ροή που έρχονται τα χρήματα από το Υπουργείο.
Τι θέλετε, να βάλουμε δύο μεγάλα έργα για να σας κλείσουμε τα μάτια και μετά να πούμε ότι προέκυψαν έκτακτα μικρά έργα; Ποιον θα κοροϊδεύουμε; Τους εαυτούς μας;
Για το χρέος της Δημοτικής επιχείρησης έχω να σας πω ότι αυτό υπάρχει. Μη λέτε ότι γίνατε τελευταία στιγμή Πρόεδρος και ότι ποτέ δε σας ρωτούσε το Διοικητικό Συμβούλιο. Και μη μας λέτε ότι αντιγράψατε την ΑΝΦΛΩ. Δεν λειτουργεί έτσι η ΑΝΦΛΩ. Η Κοινωφελής επιχείρηση έκανε έργα τα οποία δεν έπρεπε, δεν είχε δικαιοδοσία να κάνει. Η απογραφή για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Περάσματος μας παρουσίασε 391.000,00€ ζημία.
Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την κατάσταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Περάσματος».
8.       «Έγκριση 1ου ΑΠΕ και παράταση της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Συντήρηση ασφαλτικών οδοστρωμάτων Δημοτικής Ενότητας Φλώρινας”», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
9.      « Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Κρηπιδότοιχοι», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
10.  «Σχετικά με το διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας για το Σχολικό Έτος 2011-2012», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
11.   «Παράταση προθεσμίας του έργου “Σύνδεση Δ. Μελίτης – ΤΔ Σιταριάς με Δ. Περάσματος- ΤΔ Αμμοχωρίου”», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
12.  «Παραλαβή μελέτης με τίτλο «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη γεώτρηση στο ΤΔ Δροσοπηγής», με εισηγήτρια την κ. Β. Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
13.  «Σχετικά με τη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2011 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Α. Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Τσακμάκης ψήφισε κατά.
14.   «Σχετικά με οικονομική ενίσχυση του ΚΕΚΥΚΑΜμεΑ Φλώρινας για συνδιοργάνωση ημερίδας», με εισηγητή τον κ. Α. Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
15.  «Αποδοχή δωρεάς τριών απορριμματοφόρων οχημάτων και ενός μηχανήματος έργου (πλυντήριο κάδων) από τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ», με εισηγητή τον κ. Α. Μπέλτσο, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
16.  «Έγκριση της απόφασης 27/2011 του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας η οποία αφορά στην Αποζημίωση Προέδρου ή Αντιπροέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Λουκά, Αντιδήμαρχο Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Μούσιου, Τσακμάκης, Στάιος, Σταύρου, Σαχινίδης και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.
17.  «Κανονισμός λειτουργίας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Ι. Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Μούσιου, και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.
18.  «Κανονισμός λειτουργίας Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Ι. Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Μούσιου, και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.
19.   «Σχετικά με το Προσχέδιο Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Ι. Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Μούσιου, Τσακμάκης, Σαχινίδης και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.
20.  «Σχετικά με το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Ι. Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια