Σήμερα περισσότερο από κάθε φορά έχουν ιδιαίτερη σημασία οι συναντήσεις των δημάρχων, καθώς βρισκόμαστε σε ένα νέο πλαίσιο, όχι τόσο με τον «Καλλικράτη», αλλά κυρίως με τα νέα οικονομικά δεδομένα, με τις αλλαγές......
και τις τροποποιήσεις οι οποίες δεν είναι απλά καινούργιες, αλλά επώδυνες για τους δήμους. Τα παραπάνω δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, η πρόεδρος του οργάνου και δήμαρχος Εορδαίας, αποτυπώνοντας το ζοφερό οικονομικό κλίμα, μέσα στο οποίο ξεκινά τη λειτουργία του το ανώτατο περιφερειακό όργανο της αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε σημαντική τη χτεσινή συνεδρίαση, καθώς «θα συζητήσει και θα λάβει αποφάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία». Εδικά για τον τρόπο λειτουργίας της ΠΕΔ, σημείωσε ότι «θα πρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα, να ενημερώνει τους δημάρχους και παράλληλα να είναι λειτουργική και βιώσιμη, όπως το απαιτούν σήμερα οι περιστάσεις».
Τα μέλη της ΠΕΔ συζήτησαν για τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής, όπως την κατάσταση των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, τη ΔΕΗ, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Η πρόεδρος σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών πρέπει να γίνει σε κοινούς άξονες και με κοινές διεκδικήσεις, διότι η κατάσταση μας αναγκάζει πολλές υπηρεσίες να κλείσουν, ιδρύματα και οργανισμοί να υπολειτουργούν. Επομένως πρέπει να υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός και με τις δικές μας προτάσεις, ώστε πέραν των διεκδικήσεων ανά περιοχή και ανά δήμο, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε συνολικά ορισμένους βασικούς άξονες, που θεωρούμε ότι θα φέρουν καλή λειτουργία και ισορροπία στη Δυτική Μακεδονία».
Η Π. Βρυζίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων για τα μεγάλα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και διεξόδους στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της εργασιακής εφεδρείας, των εργαζομένων, στο μισθολόγιο κ.λ.π.
Άλλωστε αυτά τα θέματα αφορούν και εργαζόμενους στους ΟΤΑ, γι’ αυτό η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι «θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συσκέψεις και σεμινάρια για την ενημέρωση των εργαζομένων».
Η Π. Βρυζίδου αναφερόμενη σε μείζονα για την περιοχή θέματα, αντιτάχθηκε στην πώληση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την αντίδρασή μας. Η περιοχή έχει προσφέρει τόσα πολλά, συνυπήρχαμε με τη ΔΕΗ, γνωρίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά που προέρχονταν απ’ αυτή. Σήμερα που όλη η περιοχή έχει δώσει τα πάντα, υπάρχουν δίκτυα, προσωπικό και τεχνογνωσία. Δεν μπορεί να πουλιούνται τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την περιοχή και τους εργαζόμενους.
Σε σχέση με τα σχολεία, το χαρακτήρισε «μεγάλο κεφάλαιο», αντιλαμβάνεται είπε «την οικονομία που πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί και η πολιτεία ότι απλοϊκές λύσεις με κλείσιμο σχολείων επειδή δεν θα έχουμε καύσιμα, δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί θα ξοδευτούν πολύ περισσότερα στις μετακινήσεις μαθητών, ενώ θα υπάρξουν και προβλήματα κοινωνικής συνοχής».
Ειδικά για τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η δημόσια υγεία. Γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των πολιτών που απευθύνεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα απαιτείται ένας σχεδιασμός σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονία, που θα βοηθά και θα μπορεί να αντιμετωπίσει οργανωμένα τα περιστατικά μέσα από την άρτια οργάνωση των νοσοκομείων.
Για το «χαράτσι της ΔΕΗ», είπε ότι θα συζητήσουμε στη βάση των αποφάσεων της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος, με σκοπό να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε πως θα κινηθούμε. Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει τις απόψεις της με υπόμνημα, προτείνοντας ειδική μέριμνα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους κ.λ.π. Προσωπικά θα εισηγηθώ μέσα από νόμιμες διαδικασίες να υπάρξει διακανονισμός και διευκόλυνση».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
0 Σχόλια
Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .