Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο;


Γιατί ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου μιλάει για δραστική μείωση των υπαλλήλων; - Πως θα γίνει η μείωση κατά 200.000 σε δύο χρόνια; - Έρχονται υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις και εθελούσιες έξοδοι; Ο δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του μεσόπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015 που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες από την κυβέρνηση προκειμένου μέχρι τα μέσα Μαίου να κατατεθεί στη Βουλή.

Το κλειδί σ' αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι δεν ομολογείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι το οποίο επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς και ένας εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο καθηγητής του LSE ο Κέβιν Φεδερστόουν, ο οποίος σε άρθρό του στην Κυρικάτικη Καθημερινή ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι:
«Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώνονται οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ μπορεί να αφορά ειδικές περιπτώσεις πριν από την συνταγματική αναθεώρηση του 2001, αλλά μας υπενθυμίζει το βάρος που δημιουργεί το καθεστώς της «μονιμότητας» στα δημόσια ταμεία»
«Η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Μια χρεοκοπία αφαιρεί αυτή την πολυτέλεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας μια χρεοκοπία θα ανάγκαζε τους πολιτικούς να κάνουν αυτό που μέχρι στιγμής διστάζουν: να μειώσουν δηλαδή δραστικά τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο Δημόσιο».
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, όπως και τα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν για συνταγματικούς λόγους στην άρση της μονιμότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα συναντούσε εμπόδια και από τα δικαστήρια.
Βέβαια κάποιοι εδώ με νόημα θυμίζουν ότι ήδη τη... λύση την έχει δώσει ο Αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος διευκρινίζοντας ότι το Σύνταγμα λέει ότι ο υπάλληλος είναι μόνιμος όσο υφίσταται η θέση και... άρα αν καταργηθούν κάποιες θέσεις ή και ολόκληρες υπηρεσίες και οργανισμοί ...
Βέβαια κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και έτσι, τουλάχιστον για τώρα αναβάλλεται ως τη Συνταγματική αναθεώρηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί μία από κεντρικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου η άρση τς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο μελετούν αυτή την κρίσιμη περίοδο εναλλακτικά σενάρια ή... δημοσιονομικά κόλπα.
Μερικά από αυτά έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας με επιλεκτικές διαρροές προς συγκεκριμένη μεγάλη εφημερίδα και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων:
υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους και απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα
μετατάξεις από τους ΟΤΑ στο Δημόσιο
αυστηροποίηση Πεθαρχικού Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων
καμία πρόσληψη στο δημόσιο τα επόμενα χρόνια
υποχρεωτικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή ακόμη κα εθελούσιες εξόδους, αν και ένα τέτοιο μέτρο θα είχε κόστος.
Τι μέλει γενέσθαι δε το γνωρίζουν ακόμη ούτε στην ίδια την κυβέρνηση, όλα είναι άλλωστε στο τραπέζι της διαβούλευσης. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος να σημειωθεί ότι πρότεινε και υιοθετήθηκε από τον κ. Παπανδρέου την «διπλή ανάγωση» των νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή,... «η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα είναι αναγκαίο να ξεκινήσει τώρα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων».
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια