Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας Από τις 21 Νοεμβρίου, η Ευρώπη θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στη βιοενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας σηματοδοτεί τη συμβολική ημερομηνία από την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στη βιοενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, συνολικά 41 ημέρες, μέχρι και το τέλος τους έτους. Τα θετικά νέα είναι ότι οι ημέρες αυτές αυξάνονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο! 


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αναμένεται το 2017 να παρέχουν στην Ευρώπη καθαρή ενέργεια που θα αντιστοιχεί σε 66 ημέρες εκ των οποίων οι 41 προέρχονται από τη βιοενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας (AEBIOM), ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιοενέργεια στην μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η χρήση της βιοενέργειας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη – ένα εξαιρετικό νέο δεδομένου της πρόσφατης έντασης που προκάλεσε η αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία των Παρισίων. Όσον αφορά την χώρα μας η Βιοενέργεια βρίσκεται ακόμα χαμηλά στα ποσοστά συμμετοχής της στο ενεργειακό μείγμα και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η χώρα μας θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στη βιοενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών για συνολικά 27 ημέρες, μέχρι και το τέλος τους 2017. Επομένως η Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας είναι η 4η Δεκεμβρίου. 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας (AEBIOM) ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου της βιοενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αυτήν την ουσιαστική και ενδιαφέρουσα καμπάνια. Η εκστρατεία “Ημέρα Βιοενέργειας” χρησιμοποιεί πρωτότυπους τρόπους για να εξηγήσει την θέση της ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδίως της βιοενέργειας. Η εκτιμώμενη ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη για το έτος 2017, καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά για τις πρώτες 299 ημέρες του έτους. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακολουθούν με καθαρή ενέργεια 66 ημερών, ενώ η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει 41 ημέρες από αυτές, ξεκινώντας από 21 Νοεμβρίου μέχρι και τέλος του έτους. Αυτή είναι η συμβολική ημερομηνία που η AEBIOM επέλεξε να γιορτάσει την «Ημέρα Βιοενέργειας» και το θετικό νέο είναι ότι από τότε που εισήχθη η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2008, η ημερομηνία αυτή δεν ήταν ποτέ τόσο νωρίς. Αυτό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα θα γιορταστεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Βιοενέργειας που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το διάστημα 21 με 22 Νοεμβρίου 2017. 

Η βιομάζα πλησιάζει στο να ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή παραγωγή άνθρακα και να γίνει η πρώτη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη- κάτι που είναι δύσκολο να απεικονιστεί. Επίσης, η βιοενέργεια είναι η πρώτη πηγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό στο κοινό. 

“Δημιουργώντας μια περίσταση για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων σε έναν παραμελημένο αλλά πρωτεύων παράγοντα της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, λέει ο Didzis Palejs, Διευθύνων Σύμβουλος της Λετονικής Ένωσης Βιομάζας (LATbio) και Πρόεδρος της AEBIOM. “Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ποικιλία χρησιμοποιηθέντων υλικών και τεχνολογιών τα οποία προσφέρουν άφθονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης στα πλαίσια της βιωσιμότητας. Θα πρέπει όλοι να επιμείνουμε ώστε να καταφέρουμε να έχουμε την Ημέρα Βιοενέργειας νωρίτερα κάθε χρόνο, σηματοδοτώντας την απαλλαγή από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων”. 

Σύμφωνα με την AEBIOM, ο τομέας της βιοενέργειας θα πρέπει να επιδιώξει να μεταφέρει την ημερομηνία τον Οκτώβριο έως το έτος 2030, επιτυγχάνοντας την παραγωγή ΑΠΕ ύψους 35%, με την βιοενέργεια να συνεχίζει να έχει τον κεντρικό ρόλο. Η βιοενέργεια με το να παράγεται από μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, όπως τα πέλλετ και τα πριονίδια, το άχυρο, τα φυτικά έλαια, την κοπριά, τα αγροτοβιομηχανικά και τα οργανικά απόβλητα, μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο, ειδικότερα αν συμπεριληφθούν μη συμβατικά υλικά και καινοτόμες τεχνολογίες. 

Για το λόγο αυτό, η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιοενέργειας περιλαμβάνει 41 ιστορίες για την βιοενέργεια, ένα κουίζ για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σχετικά με την μετάβαση της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έτσι ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν μια ευρύτερη εικόνα για τη βιοενέργεια. 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της καμπάνιας: www.europeanbioenergyday.eu



Cluster Βιοενέργειας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας
Ιωάννης Φάλλας
Διευθυντής Νικόλαος Ντάβος Διαχειριστής
www.clube.gr
info@clube.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
24610 – 53993, 986 


Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιοενέργειας: Η εκστρατεία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας (AEBIOM) και μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη από εθνικούς και διεθνείς εταίρους, υποστηρίζοντας ότι η βιοενέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επίτευξη της μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια