Ανθρακικό ασβέστιο στην Κέλλη;

Οι διερευνητικές εργασίες που πραγματοποίησε προσφάτως ιδιωτική εταιρία, στην τοπική κοινότητα Κέλλης, για την ανίχνευση ικανοποιητικής ποσότητας βιομηχανικού ορυκτού, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση, συγκεντρώνοντας πλήθος σχολίων και τοποθετήσεων απο όλες τις πλευρές.


Το blog “ΑΝΑΠΟΔΟΙ’’ πάντα μέσα στις εξελίξεις, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αμυνταίου κ. Κων/νο Θεοδωρίδη και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της τ.κ. Κέλλης, κ. Αθανάσιο Τάσκα, και τον εκπρόσωπο της εταιρίας, προεδρο & Δ/νων Συμβουλο της ΕΡΓΟΝ, κ. Κων/νο Ρόμπη. 
 
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κων/νος Θεοδωρίδης, υπογράμμισε: « Αυτή την έρευνα την πραγματοποιεί μια ιδιωτική εταιρεία. Εμείς ως δήμος κληθήκαμε να απαντήσουμε αν απο την περιοχή στην οποία γίνεται η έρευνα διέρχονται απο γη δίκτυα ύδρευσης του δήμου. Αυτό ηταν το ερώτημα που τέθηκε σε εμάς.
 
Εμείς δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα,ούτε να δώσουμε την άδεια ερευνών αλλά ούτε και να σταματήσουμε οτιδήποτε. Απαντήσαμε σε αυτό το έγγραφο, το οποίο απευθύνθηκε στον δήμο απο την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, την αποκεντρωμένη διοίκηση. Από ό, τι μάθαμε γιατί ήταν παρών ο διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σε ένα κομμάτι έχουν πάρει δείγματα και συνεχίζουν και στα υπόλοιπα κομμάτια. Έτσι λοιπόν, να φτάσουμε στο αποτέλεσμα οτι δεν γνωρίζουμε σε ποιό βαθμό αυτη την στιγμή βρίσκεται η έρευνα αλλά ούτε και ποια είναι τα αποτελέσματά της.

Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κέλλης, κ. Αθανάσιος Τάσκας, τόνισε τα ακόλουθα: « όταν πληροφορηθήκαμε τις διερευνητικές ενέργειες που πραγματοποίησε η εταιρία στην κοινότητα μας για την ύπαρξη βιομηχανικού μεταλλεύματος με την προοπτική να προχωρήσει στην εξόρυξη του, αμέσως συγκαλέσαμε το τοπικό συμβούλιο, όπου παρουσίασα τα θετικά και τα αρνητικά αυτής εξέλιξης, με την πλειοψηφία των κατοίκων να τίθεται κατά των όποιων δραστηριοτήτων της εταιρίας στο χωρίο, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, την αλλοίωση της οικιστικού περιβάλλοντος και την υποβάθμιση τους πρωτογενούς τομέα, στον οποίο απασχολούνται οι κάτοικοι, βγάζοντας προς το ζην » .

Γι’ αυτούς τους λόγους, επισκέφτηκα τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας τον κ. Καρυπίδη, με τον ίδιο να με διαβεβαιώνει οτι δεν θα εγκρίνει καμία ενέργεια της εταιρίας, απο τη στιγμή που δεν το επιθυμούν οι κάτοικοι.
Μάλιστα προχωρήσαμε στη συλλογή περισσότερων απο 450 υπογραφών, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι δεν ερωτηθήκαμε απο κανέναν για το τι επρόκειτο να συντελεστεί στο χωρίο, απο τη στιγμή που μας αφορά άμεσα » . 
 
Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας και επιχειρηματίας κ. Κων/νος Ρόμπης, επισήμανε τα εξής: « το βιομηχανικό ορυκτό για το οποίο πραγματοποιείται η έρευνα είναι το ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο εφαρμόζεται στην αποθείωση των μονάδων της ΔΕΗ και το οποίο είναι ακίνδυνο, όπως μπορεί κανείς διαπιστώσει μέσω του διαδικτύου, ανατρέχοντας στις αντίστοιχες πηγές. Το πόρισμα των ερευνών δεν έχει εκδοθεί απο το Πανεπιστήμιο.

Η εταιρία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται απο το νόμο και διαθέτει τις απαραίτητες άδειες που έχουν εγκριθεί απο τα αρμόδια όργανα τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.
όσο αναφορά τις λεπτομέρειες της εν λόγου δραστηριότητας, τις εξέθεσα αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη στις 19/9 στην αιθουσα συνεδριάσεων του δήμου Αμυνταίου » .

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το θέμα θέλει μεγάλη προσοχή, είδαμε πως φέρθηκε η Πολιτεία στους Αναργύρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .