28 χρόνια «ΠΡΕΣΠΕΣ»

  Ο θαυμάσιος πλους των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ» συνεχίζεται φέτος για 28η χρονιά στις εσχατιές της Ελλάδας σε τόπους που η UNESCO χαρακτήρισε επίγειους παράδεισους.
Τόποι μαγείας και ιστορίας που συγκίνησαν πριν από 100 και πλέον χρόνια τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά . Στο εμβληματικό του ποίημα «η φλογέρα του βασιλιά» ο Παλαμάς γράφει :

Και στην Πρεσλάβα στάθηκε, κι ήρθε κι από την Πρέσπα,
τον τόπο τον νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο,
στη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια,
με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω.
Η λίμνη η αξέχαστη είναι η μικρή Πρέσπα τα λογγωμένα τα βουνά είναι ο Γράμμος και το Βίτσι τα τελευταία θέρετρα του εμφυλίου πολέμου.
Στο κέντρο της λίμνης είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Στο κέντρο της μικρής νησίδας είναι ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Αχιλλείου χτισμένος στα 999μ.χ από τον Τσάρο Σαμουήλ .Σε αυτό το χώρο το βράδυ του Σαββάτου της 26ης Αυγούστου γίνεται η κεντρική εκδήλωση . Είναι ένα παθιασμένο ραντεβού με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Μανόλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη , ο πρώτος μυημένος στις εκδηλώσεις και η δεύτερη ιέρεια που προσέρχεται για πρώτη φορά στην βασιλική. Εγγυώνται ότι η νύχτα θα είναι γεμάτη από τα μαγνάδια της ελληνικής ποίησης και του ελληνικού τραγουδιού.
Στις μέρες μας ο καιρός μας επιβάλλει με όλα όσα ζούμε μια «συγχορδία στο μαύρο». Ο καιρός μας επιβάλει να ακούμε τη «σερενάτα του Μεφιστοφελή»
Η Ελλάδα της κρίσης, το ανθισμένο από νεκρούς Αιγαίο, οι φωτιές απ’ άκρο σε άκρο της χώρας επιμένουν στη «συγχορδία του μαύρου» και οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» επιμένουν σαν ένα ασίγαστο τριζόνι να ψάλλουν τα δικά τους . Την ενότητα . Το μήνυμα είναι απλό , μόνο η φύση μάχεται τα δυστυχήματα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος προηγείται και τα προκαλεί και συχνά ντρέπεται για όσα κάνει.
Η θεομητορική Πρέσπα είναι το τελευταίο θέρετρο του εμφυλίου πολέμου και 28 ολόκληρα χρόνια αυτές οι εκδηλώσεις έναν έχουν σκοπό. Έναν έχουν στόχο. Να είναι ενωμένοι οι Έλληνες και να επικρατεί ειρήνη στις γύρω περιοχές όπου συχνά περισσότερο από τα αηδόνια ηχούσαν τα καλάζνικοφ και τα κοκτέιλ μολότωφ.
Αυτό το μήνυμα οι Έλληνες το έχουν αποδεχθεί. Ο κόσμος σπεύδει στον Άγιο Αχίλλειο από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Και οι γειτονικοί λαοί συχνά συμμετέχουν με δικούς τους καλλιτέχνες και επισκέπτες.
Στις εκδηλώσεις αυτές άφησαν χνάρι μεγάλες προσωπικότητες : ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η Ελένη Καραΐνδρου . Εκεί, προσήλθαν με τον αρμόζοντα σεβασμό Πρόεδροι Δημοκρατίας , πρωθυπουργοί, πατριάρχες , αρχιεπίσκοποι. Για να συμπληρωθεί το τρίπτυχο λαός ,κλήρος και στρατός , ο στρατός είναι αυτός που προετοιμάζει με φροντίδα και αγάπη το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Οι στρατιώτες μετέφεραν τον κόσμο τα παλιά χρόνια μέσα σε λέμβους, οι στρατιώτες φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού τους επισκέπτες.
Στις φετινές «ΠΡΕΣΠΕΣ» συμμετέχουν: η Ηρώ Σαΐα που θα ανοίξει τις εκδηλώσεις στις 24 Αυγούστου στον πανέμορφο περίβολο της δημόσιας βιβλιοθήκης του Αμυνταίου. Οι «Μέλισσες» το επόμενο βράδυ στην καρδιά του Αμυνταίου θα συναρπάσουν νέους που θα προσέλθουν από όλα τα μέρη της δυτικής Μακεδονίας.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση στη κεντρική πλατεία της Φλώρινας με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Πωλίνα Βουλγαράκη την Κυριακή 28 Αυγούστου αναβάλλεται και θα γίνει στις 17 Σεπτέμβρη. Την αναβολή την ζήτησε η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» λόγω έκτακτων υποχρεώσεων όμως η βραδιά δεν θα μείνει κενή. Όλα τα νεανικά συγκροτήματα της Φλώρινας, τροβαδούροι από τα γειτονικά σύνορα και μια μεγάλη έκπληξη. Η υπέροχη Γιώτα Γιάννα με τη φυσαρμόνικα της θα παίξουν στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα για μικρούς και μεγάλους.
Οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» τιμώντας την άνοδο του ιστορικού ΕΡΜΗ Αμυνταίου στην Γ’ εθνική κατηγορία κάλεσαν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου , τον Μίμη Δομάζο να παρουσιάσει το βιβλίο της ζωής του έχοντας στο πλευρό του όπως πάντα τον «ψηλό» Αντώνη Αντωνιάδη.
Τέλος στη λίμνη Βεγορίτιδα αρχετυπική λίμνη της πρωτομακεδονίας, στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας, η εκρηκτική Πάολα θα δημιουργήσει το αδιαχώρητο . Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των «ΠΡΕΣΠΩΝ». Τη διοργανώνει ο τοπικός αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος «Μακεδονικός».
Παρά τον ντόρο των ημερών και την βαβούρα του διαδικτύου η Πάολα είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για μια βραδιά στην Βεγορίτιδα, στην ακρογιαλιά της λίμνης. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί και έχει σημάνει συναγερμός στα τοπικά συγκροτήματα, στα ξακουστά χάλκινα, που θα υποδεχθούν όπως αρμόζει την «βασίλισσα» της διασκέδασης. Αυτό ήταν επιθυμία του συλλόγου και οι «ΠΡΕΣΠΕΣ» υποκύπτουν πολλές φορές με ανείπωτη χαρά για να κάνουν έναν εκ πρώτης όψεως αταίριαστο γάμο.
Κανείς όμως δεν αμφιβάλει πως η Πάολα που έχει στο αίμα της τον ξέφρενο ρυθμό, την παράδοση του πανηγυριού και τη λαγνεία της παλιάς «νύχτας» θα είναι κάτι το μοναδικό.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Η μεγαλη πρωσοπικοτητα του Νομού σας αξιοτιμος
    Γιωργος Λιανης δεν πιστευω να λειπη
    μην τον ξεχασετε παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'το τελευταίο θέρετρο του εμφυλίου'Παρακαλώ,διορθώστε από θέρετρο σε θέατρο πολέμου. Έτσι λέγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την εγκαινίαση του σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου προς τις Πρέσπες θα ανηφορίσουμε όλοι μαζί ώστε να απολαύσουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν....!!! Ευχαριστούμε τον πολιτικό για την συνεισφορά του και κυρίως για την Παολα....! Καληνύχτα Κεμαλ αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .