Ξανά υποψήφιος για το δήμο Φλώρινας ο Στάθης Κωνσταντινίδης –Για απραξία κατηγόρησε τον Γιάννη Βοσκόπουλο

Η τοποθέτηση του Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Δημοτικής Παράταξης " Ενότητα-Συνεργασία"

Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής μας Παράταξης Ενότητα-Συνεργασία. Σας εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να διώξει τα σύννεφα της απαισιοδοξίας και να ανατείλει ο ήλιος της ελπίδας σε εσάς, στις οικογένειες σας, στον τόπο μας και στην πατρίδα μας. Σχέδια, λόγια και προγράμματα δεν μας έλειψαν.  Μας λείπουν το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η ειλικρίνεια και η δικαιοσύνη. Γι΄αυτά σας ευχήθηκα αυτές τις γιορτές και γι΄ αυτά δεσμεύομαι.
Όταν πριν από τρία χρόνια ενώσαμε δυνάμεις αφήνοντας στην άκρη όσα μικρά και ασήμαντα μας χώριζαν και δημιουργήσαμε τη Δημοτική Παράταξη Ενότητα-Συνεργασία, οι αντίπαλοι μας έσπευσαν να μας καταλογίσουν ότι η κοινή πορεία και προσπάθεια είναι συγκυριακή με ημερομηνία λήξης την επομένη των εκλογών. Έπεσαν έξω. Διαψεύστηκαν οικτρά. Όπως τελικά αποδεικνύεται δεν ήταν μία πολιτική εκτίμηση αλλά μία φθηνή προσδοκία πως θα μείνουν μόνοι και απερίσπαστοι για να κάνουν ότι θέλουν χωρίς λογοδοσία και χωρίς έλεγχο.
Να όμως, που είμαστε εδώ. Πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Ότι υποπέσει στην αντίληψη μας αναδεικνύεται και ελέγχεται. Και όμως μας κατηγόρησαν γι΄αυτό. Μας κατηγόρησαν επειδή ασκούμε τον θεσμικό μας ρόλο, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο της δημοτικής αρχής, την ανάδειξη των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων. Έτσι θα τους βόλευε. Σιωπή και απραξία από την αντιπολίτευση για να είναι ωραίο το πάρτυ. Όχι. Αυτά με εμάς δεν περνούν. Παρεπιπτόντως, με κατηγόρησε ο δήμαρχος, ότι απευθύνθηκα στις αρμόδιες υπηρεσίες για ένα έργο το οποίο θεώρησα ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Απαντώ. Τη σιωπή των αμνών να τη ζητά από τους αμνούς, ξέρει αυτός.  Από εκεί που του τη δίνουν απλόχερα, με ή χωρίς αντάλλαγμα. Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία από αυτό το βήμα να δηλώσω κατηγορηματικά και να το ακούσουν όλοι.
Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι τους αρέσει και ότι τους βολεύει είναι γελασμένοι. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα στο φως. Θα κάνουμε καθετί για να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα και για να υπερασπιστούμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Και να ξέρετε κάτι ακόμα. Όταν μας εμπιστευτούν οι Φλωρινιώτες και μας αναδείξουν στη δημοτική αρχή, δεν είμαστε από αυτούς που θα ξεχάσουν και θα πουν, «βγήκαμε τώρα, ας πάει και το παλιάμπελο, ότι έγινε-έγινε, κάναμε τη δουλειά μας». Όχι και όταν λέω όχι το εννοώ. Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη. Ότι τραυμάτισε και ότι πλήγωσε θα θεραπευτεί. Όσοι τραυμάτισαν και όσοι πλήγωσαν θα πάνε στον πάγκο για τον λογαριασμό.
Φίλες και φίλοι,
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται η δική μου συμβολή στην δική σας κρίση για τα πεπραγμένα στον Δήμο Φλώρινας. Την κατάσταση την βιώνετε στην καθημερινότητα σας. Δύο είναι οι μεγάλες πληγές. Η απουσία των μεγάλων έργων και ο ημετερισμός. Τα δύο μαζί συνθέτουν ένα δηλητηριώδες μίγμα που μας οδήγησε στη σημερινή εικόνα διάλυσης. Ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Πριν όμως επικεντρωθώ στα σημαντικότερα σημεία που αναδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον αποχιονισμό. Να πανηγυρίζουν ότι πέτυχαν είναι τουλάχιστον προσβολή της νοημοσύνης μας. Καθυστέρηση και αστοχίες. Ξεκίνησαν να καθαρίζουν το χιόνι μετά από 25 ημέρες και ύστερα από την γενική κατακραυγή. Καθάρισαν 5 οδούς στο κέντρο και έκαναν τους κόκορες. Έλεος πια. Οι γειτονιές και  τα χωριά μας έμειναν να περιμένουν. Αντ΄ αυτού θέλουν και τα εύσημα. Ένα θα πω τελευταίο. Ευτυχώς φύσηξε νοτιάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.
Έργα στο Δήμο Φλώρινας.  Κοντεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Πως θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά, όταν το προεκλογικό πρόγραμμα που κατέθεσε το 2014 υπήρξε αντιγραφή του προγράμματος του 2010.
Τηλεθέρμανση. Από τη γνωστή δήλωση ότι η τηλεθέρμανση θα λειτουργήσει το 2013, στην περίφημη ατάκα αργότερα, ότι πετύχαμε το ακατόρθωτο και θα έχουμε τηλεθέρμανση τον Δεκέμβριο του 2015 και από τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου παραμονές εκλογών του 2014, στις τωρινές δηλώσεις ότι το 2019 τελειώνουμε, ακούμε μόνο ψέματα. Το μόνο που δεν μας είπε ακόμα ο δήμαρχος είναι να πάμε στα σπίτια και να ανοίξουμε τον διακόπτη της τηλεθέρμανσης για να ζεσταθούμε. Ανακινούμε διαρκώς το θέμα και μόλις αυτό πήρε έκταση και έφτασε και σε μέσα πανελλήνιας εμβέλειας μας είπε ότι ξεκινάμε το έργο το φθινόπωρο για να δουλέψουμε μέσα στο καταχείμωνο και αν δεν πάει καλά θα κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος. Δεν μας είπε πότε πήγαινε καλά. Βέβαια για άλλη μία φορά επιχείρησε να μετακυλήσει τις ευθύνες. Ξαφνικά έφταιξαν τα capital controls. Εκεί όμως ο δήμαρχος μπερδεύτηκε. Έχασε τη μπάλα που λέμε και πιάστηκε στη φάκα. Αν φταίνε τα capital controls  γιατί ζητάει τα ρέστα από τον εργολάβο και απειλεί να τον κηρύξει έκπτωτο; Συμπέρασμα. Ο μόνος υπεύθυνος για τη μη υλοποίηση του έργου είναι ο ίδιος. Ίσως για΄τι αυτό το κουστούμι του έπεσε πολύ μεγάλο.
Δωρεάν ρεύμα. Άλλο ένα λακωνικό ανέκδοτο. Νομίζω ότι δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, γιατί πολλές φορές ακόμα και η καταγγελία, όταν γίνεται σε πράγματα αυτονόητα αποτελεί προσβολή της κοινής νοημοσύνης.
Κάναμε μία πρόταση για δϊυλιστήριο στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς για να λυθεί δια παντός το πρόβλημα στην ύδρευση με τις συχνές διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σιγήν ιχθύος.
Σήμερα κάνουμε μία νέα πρόταση. Σε μία γεωργοκτηνοτροφική περιοχή σαν τη δική μας, συνδυαστικά με τη δασική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υστερούμε σε αγροτικές υποδομές. Να στερούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βασικά έργα και να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους αλλά και  να μην εισρέουν νέοι στα γεωργικά και δασικά επαγγέλματα. Φτάνει πια πληρώνουμε στην ΑΝ.ΦΛΩ. εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τεχνική υποστήριξη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ας πληρώσουμε λίγα λεφτά και ας κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι μαζί με εξειδικευμένους επιστήμονες για να αναζητήσουμε το εύρος των δυνατοτήτων του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης με στόχο τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας και να καθορίσουμε τα έργα που μπορούμε να υλοποιήσουμε ως Δήμος σύμφωνα με αυτές τις δυνατότητες αλλά και σύμφωνα  με τρέχοντα προγράμματα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Στον τουριστικό τομέα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον τουρισμό. Ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα έχει μείνει αναξιοποίητος. Για χωριά, κυρίως  ορεινά που έχουν μία βάση δομών, και θα μπορούσαν να αποτελούν τουριστικό προορισμό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. Ακούμε για ορεινή Ναυπακτία, για ορεινή Μεσσηνία, για όλη σχεδόν την ορεινή Ελλάδα αλλά για τη Φλώρινα τίποτα. Για τα δασικά μονοπάτια να είναι καλά οι λάτρεις του βουνού που αγωνίζονται με πενιχρά μέσα και προσφέρουν μεγάλο έργο. Η δημοτική περιουσία έχει ρημάξει, αφημένη στο έλεος του Θεού. Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν μία απλή δημοπρασία και η μπουάτ του σταθμού παραμένει κλειστή, όπως και όλα σχεδόν τα δημοτικά ακίνητα. Οι δρόμοι μοιάζουν βομβαρδισμένοι και η μόνιμη επωδός είναι ότι δεν ασφαλτοστρώνονται λόγω της επικείμενης τηλεθέρμανσης. Δυο θητείες του δημάρχου χωρίς ασφαλτόστρωση. Η διαφημιστική προβολή είναι ανύπαρκτη και θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, νομίζω όμως ότι όλοι πλέον κατανοούμε την ουσία του προβλήματος.
Δίκτυο ύδρευσης του πρώην Δήμου Μελίτης. Το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να παραλαμβάνεται, διότι ένα τμήμα των αμιαντοσωλήνων δεν αντικαταστάθηκε παρότι η μελέτη του έργου προέβλεπε την αντικατάσταση του. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Υπάρχει κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον; Ποιος εγγυάται κύριε δήμαρχε για την υγεία των κατοίκων των χωριών του πρώην δήμου Μελίτης αφού οι αγωγοί αμιάντου δεν αντικαθίστανται; Ποιος είναι αυτός που παίζει με κορυφαία ζητήματα; Τα είπα και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου αλλά ο δήμαρχος ως κύριος υπεύθυνος ποιεί την νήσσα. Επειδή όμως κατά δήλωση του, του αρέσουν οι προτάσεις, κάνω μία πρόταση. Να ασκήσουμε το δικαίωμα μας και να συγκαλέσουμε λαϊκές συνελεύσεις στις εμπλεκόμενες κοινότητες και εκεί μπροστά στους κατοίκους, πρόσωπο με πρόσωπο, να εξηγήσει γιατί το έργο δεν υλοποιήθηκε σύμφωνα με τη μελέτη και ότι δεν συντρέχουν κίνδυνοι για την υγεία από το πόσιμο νερό. Και αν πραγματικά οι εξηγήσεις που θα δώσει είναι τεκμηριωμένες και πειστικές, εγώ δεσμεύομαι ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση του.
Καθαριότητα. Έχει μετατραπεί σε τυπική διαδικασία. Σπασμένα καπάκια στους κάδους, σκουπίδια στις άκρες των δρόμων, προχειρότητα παντού και όλα αφημένα στην παράνοια που υπαγορεύει μαζεύουμε τα χοντρά και τα υπόλοιπα θα τα πάρει ο αέρας. Δεν θυμάμαι  ποτέ τέτοια κατάσταση.
Επιτρέψτε μου όμως να πάω και στις εκδηλώσεις Φωτιές 2016. Δεν μπορώ να μην επαναλάβω όσα δήλωσα πρόσφατα. 140.000 έξοδα η Φλώρινα, 140.000 έξοδα η Θεσσαλονίκη, 170.000  έξοδα η Αθήνα για παρόμοιες χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά θα σας πω. 15.000 ευρώ για δεξιώσεις σε ταβέρνες και τσιπουράδικα. Ερωτώ. Ποιοι έφαγαν στα «πολιτιστικά φαγοπότια» του Δήμου; Ονόματα συμμετεχόντων για να δούμε η αφεντιά ποιών, κοστίζει 15.000 ευρώ. 12.000 ευρώ κάθε χρόνο η ενοικίαση του μικρού μηχανοκίνητου τρένου για τρίτη ή τέταρτη χρονιά, αν θυμάμαι καλά. Δήμος στο Πήλιο αγόρασε τρενάκι με 25,000 ευρώ. Να άλλη μία πρόταση. Αγοράστε ένα, που μέχρι σήμερα με αυτά τα λεφτά θα μπορούσατε να έχετε αγοράσει δύο και βάλτε τέλος στην κατασπατάληση. 15.000 ευρώ το παγοδρόμιο με παραχώρηση του χώρου και του ηλεκτρικού ρεύματος . Τότε γιατί τα παιδιά πλήρωναν εισιτήριο; 10.000 για τοπική προβολή των εκδηλώσεων μέσω προϊόντων τυπογραφείου. Σήμερα με 10.000 διαφημίζεσαι πανελλαδικά από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.
Αγαπητοί φίλοι,
Δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Σας περιέγραψα επιγραμματικά, δυστυχώς με μελανά χρώματα το έργο της δημοτικής αρχής. Αυτά τα χρώματα όμως δεν μου αρέσουν, γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ. Γιατί θέλω να τα αλλάξουμε. Δεν ανέχομαι άλλο να βλέπω τον ναρκισσισμό να κυριαρχεί. Δεν ανέχομαι να βλέπω την ομάδα των κολλητών  να έχει πέσει με τα μούτρα στην εξυπηρέτηση του προσωπικού συμφέροντος. Στα ΚΔΑΠ προσλήφθηκαν συγγενείς, φίλοι και υποψήφιοι. Τα ίδια στις προμήθειες. Τα ίδια στα δημόσια έργα με τις αναθέσεις των 12.000 ευρώ. Τα ίδια στις δασικές συστάδες. Τα ίδια στην αντιμετώπιση των υπαλλήλων του Δήμου. Κριτήρια ο  συγγενής, ο εκλεγμένος σύμβουλος, το στενό φιλικό περιβάλλον, η αυλή. Οι λίγοι εναντίον των πολλών. Δεν πάει άλλο. Η ολιγαρχία Βοσκόπουλου πρέπει να καταρρεύσει. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην αξιοπρέπεια μας, το οφείλουμε στη μικρή μας κοινωνία και στο μέλλον της. Το οφείλουμε στους παλιότερους που μας δίδαξαν αρχές και ήθος. Και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να μνημονεύσω τους δημάρχους του παρελθόντος. Γι’  άλλους θεωρούμε ότι πέτυχαν πολλά. Γι΄ άλλους ότι πέτυχαν λίγα. Ο καθένας με την κρίση του. Συγκρουστήκαμε και διαφωνήσαμε. Χειροκροτήσαμε και αποθεώσαμε. Σε ένα πράγμα όμως συγκλίνουμε όλοι ανεξάρτητα από τις διαφορετικές επιλογές. Κανένας δήμαρχος του παρελθόντος δεν παραβίασε το αίσθημα δικαίου, δεν έγινε ολιγάρχης, δεν εκδικήθηκε μετά μανίας, δεν απαξίωσε τη διαφορετική αντίληψη. Με αυτήν την παρακαταθήκη σας ζητώ να συμπορευτούμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Συνεχίζουμε δυνατά. Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Καλώ όλους τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες σε πανστρατιά. Πέρα από χρώματα και ιδεολογίες, με αυτά που μας ενώνουν, με τα σημαντικά και τα σπουδαία.  Δεν έχει σημασία τι ψήφισαν χθες. Ξέρω ότι ψήφισαν καλοπροαίρετα. Διαπιστώνουν όμως σήμερα ότι η δική τους καλή προαίρεση δεν βρήκε ανταπόκριση. Καλώ και αυτούς που ενεργοποιήθηκαν με τη δημοτική αρχή αλλά επέλεξαν να μείνουν μακριά από τη παθογένεια που γεννά το σύστημα Βοσκόπουλου.  Που έμειναν ακέραιοι και διαφύλαξαν αρχές και αξίες.
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Ίσος μεταξύ ίσων, μεταξύ άξιων φίλων και συνεργατών που αποτελούμε τη δημοτική παράταξη Ενότητα-Συνεργασία, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να επιτελούμε την αποστολή μας, με συνέπεια και πίστη σε όλα όσα διακηρύξαμε από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη στιγμή. Χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς εκπτώσεις. Σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. 

  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια