Η Κομισιόν μάς Κόβει και το Τσίπουρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Τα καφενεία με μεζέ και τσίπουρο θα λέγαμε με σιγουριά ότι έχουν γίνει το καταφύγιο για φτηνό τρόπο διασκέδαση της γενιάς μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, θα μας το υπερφορολογήσουν κι αυτό.

Φαίνεται ότι η Κομισιόν η οποία μάλλον έχει άγνοια κινδύνου για το τι εστί αυτή η απόφασή της κυρίως για τους Κρητικούς, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με λίγα λόγια, ζητά να αυξηθεί ο φόρος στο τσίπουρο και την τσικουδιά, σαν να μην ήταν αρκετά καλό το παράδειγμα με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ο οποίος οδήγησε σε λαθρεμπόριο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζουν με το τσίπουρο. Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έχει προτείνει είτε να απαγορευθεί η διακίνηση του χύμα τσίπουρου είτε να συνεχιστεί η διακίνησή του υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες θα συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά.
Σχετικά με την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».

Ωστόσο, προστίθεται, «στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους "διήμερους" αποσταγματοποιούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά». «Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ
    ΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΦΤΩΧΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥ
    ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΦΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ
    ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ == ΣΥΡΙΥΖΑ = ΠΙΤΣΑ ΚΟΝΕΤΣΙΟΝ
    ΑΜΟΙΡΕ ΕΛΛΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .