Οργή για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ: Οι μέτοχοι έδιναν στους εαυτούς τους μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ!

Οργή στην κοινή γνώμη και στον χώρο των δημιουργών από τις αποκαλύψεις για το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως από την Ερνστ & Γιανγκ, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
Όπως προέκυψε από το διαχειριστικό έλεγχο που διεξήχθη οι μέτοχοι μοίραζαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών δίνοντας αστρονομικά ποσά (μέχρι 52.000 ευρώ μισθούς το μήνα!) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Μόνο για την περίοδο 2011-2014 βρέθηκαν αδιάθετα πνευματικά δικαιώματα ύψους 42,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Πολλοί είναι οι άνθρωποι της μουσικής που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι ανακοινώσεις φορέων που ζητούν να δοθεί άμεση λύση με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) στο Δ.Σ. του οποίου ανήκουν οι Χάρις Αλεξίου, Γρηγόρης Λαμπριανίδης, Δήμητρα Μπερδούση, Μαργαρίτα Μάτσα με ανακοίνωσή του, με αφορμή το πόρισμα, σημειώνει τον έντονο προβληματισμό του. Ο GEA διαχειρίζεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών και των παραγωγών των ηχογραφημάτων: «Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση. Η λειτουργία του GEA είναι μη κερδοσκοπική. Διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς. Κάθε χρόνο υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία. Το πόρισμα αναρτάται στον ιστότοπό μας. Διατυπώνουμε την ευχή, οι αρχές της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης, παγκόσμιες αξίες και πυλώνες της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων (συνθετών και στιχουργών)».

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού έστειλε ο συνθέτης, Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και πρόεδρος του ΟΣΔ Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η αυτοδιαχείριση» και κατ’ επανάληψη ως σήμερα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Ο Γιάννης Γλέζος θίγει το θέμα του κρατικού επιτρόπου, κάτι που δεν προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο λέει ότι «στην περίπτωση που οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ή η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα, κηρύξουν πτώχευση ή παύση πληρωμών, τότε τοποθετείται ανεξάρτητος επίτροπος εξυγίανσης».

Σταύρος Ξαρχάκος : Είχα ενημερώσει τον Τσίπρα
Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να επέμβει και να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, σημειώνοντας «τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο για τους Ελληνες δημιουργούς», αν δεν επέμβει το κράτος και η ΑΕΠΙ σταματήσει να λειτουργεί: «10.000 Ελληνες δημιουργοί θα χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα, 160 εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι χρήστες μουσικής (ραδιόφωνα, ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) δεν θα μπορούν να παίζουν μουσική νόμιμα, αφού δεν θα υπάρχει φορέας για τη λήψη της σχετικής άδειας. Η χώρα μας θα διασυρθεί στο εξωτερικό, αφού η ΑΕΠΙ εισπράττει και τα χρήματα των δημιουργών όλων των χωρών του κόσμου». Στη συνέχεια ο Σταύρος Ξαρχάκος καυτηριάζει το θέμα των υψηλών αμοιβών και των οφειλόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς: «Σύμφωνα με το πόρισμα της Ε&Υ η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια 19,9 εκατ. ευρώ, χρήματα που οφείλει στους δημιουργούς και όλοι οι δείκτες βιωσιμότητας είναι αρνητικοί.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ιδιωτική εταιρεία είναι ότι θέλει κάνει,σε όποιον θέλει μοιράζει τα υπερκέρδη της,το σκάνδαλο που το είδες, αυτοί που της παραχώρησαν το δικαίωμα να εισπράττει για λόγου τους ας της αφαιρέσουν τα δικαιώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιδιωτικη εταιρεια που τις μηνυσεις και τους ελεγχους τους εκανε η αστυνομια..πρωτοφανες οι μπατσοι να λειτουργουν κατα αυτο τον τροπονα και μεσας τετοιο ζηλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ιδιωτικη εταιρεια που τις μηνυσεις και τους ελεγχους τους εκανε η αστυνομια..πρωτοφανες οι μπατσοι να λειτουργουν κατα αυτο τον τροπο και μεσας τετοιο ζηλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .