Κουπόνια αντί Μισθού σε περισσότερες απο 1000 επιχειρήσεις

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στην αγορά εργασίας, το φαινόμενο της καταβολής μέρους του μισθού, με κουπόνια. Ολοένα και αυξάνονται οι επιχειρήσεις, που είτε με την επίφαση της κρίσης, είτε λόγω πραγματικού προβλήματος ρευστότητας, επιλέγουν αυτή τη λύση για την καταβολή, κυρίως της υπερωριακής απασχόλησης.


Ήδη το Σώμα της Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), έχει δεχτεί καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), όπου αναφέρονται επιχειρήσεις από σχεδόν όλους τους κλάδους, οι οποίες έχουν καταφύγει στη χρήση κουπονιών. Εντύπωση έχει προκαλέσει ότι τη συγκεκριμένη τακτική έχουν ακολουθήσει σούπερ μάρκετ, εταιρίες αναψυκτικών, πολυκαταστήματα, ακόμα και ξενοδοχεία. Υπολογίζεται ότι μπορεί να υπερβαίνουν τις 1.000 οι επιχειρήσεις που επέλεξαν τα κουπόνια για να καταβάλλουν τις υπερωρίες στους περίπου 70.000 εργαζόμενους, που απασχολούν. Συνολικά, η εισφοροδιαφυγή που προκαλείται από αυτή τη διαδικασία, εκτιμάται ότι φέτος, θα κυμανθεί από 90 – 150 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και φοροδιαφυγή, λόγω απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος, που μπορεί να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα κουπόνια ως διαδικασία καταβολής μισθού, αποτελεί μια πάγια τακτική, που όταν χορηγούνται ως bonus παραγωγικότητας, είναι καθόλα νόμιμη. Όχι όμως, όταν υποκαθιστούν τον ίδιο το μισθό, δηλαδή τις υπερωρίες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι.

Στο ΣΕΠΕ πάντως, οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει, σε συνεργασία και με την Οικονομική Αστυνομία, έχουν αποδώσει ως τώρα, περιορισμένα αποτελέσματα. Αιτία, η ανάγκη να γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι, τα κουπόνια που χορηγήθηκαν, αποτελούν νόμιμη, η παράνομη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα προκύψουν και τα ανάλογα πρόστιμα στις εταιρίες που προέβησαν σε τέτοιες πρωτοβουλίες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια