ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ


Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης         Οι Τηλεθερμάνσεις με θερμική ενέργεια από Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ στην Ελλάδα είναι τέσσερις και η λειτουργία τους κατά σειρά ξεκίνησε από Πτολεμαΐδα-Κοζάνη-Μεγαλούπολη-Αμύνταιο και προ των πυλών λειτουργία της είναι και η Φλώρινα. 

Παρά του ότι η τηλεθέρμανση αποτελεί τον ορισμό της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας» γιατί αντικαθιστά κατά βάση το πετρέλαιο,  περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό  την περιβαλλοντική επιβάρυνση, ποτέ δεν είχε μέσα από νομοθετικό πλαίσιο τα προβλεπόμενα προνόμια (χρηματοδότηση κατασκευής έργου, χρηματοδότηση από μείωση ρύπων κ.λπ).
Η εξήγηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι οι 4 επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης που λειτουργούν είναι δημοτικών και όχι ιδιωτικών συμφερόντων …..
Η αντιμετώπιση αυτή από την πολιτεία είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό αξιοποίησης και χρήσης  Τηλεθέρμανσης, είτε από Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) συμπαραγωγής  ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας ή άλλο μίγμα, είτε από άλλες μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας με διαφορετική πρώτη ύλη, λ.χ. βιοκαύσιμα κ.α.  Σε αντίθεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου λειτουργούν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μονάδες για την παροχή θερμικής ενέργειας (για αστική & εξω αστική χρήση), με διαφορετικές πρώτες ύλες, η Ελλάδα υστερεί χαρακτηριστικά!
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση αντιμετώπισης του προϊόντος, που δυστυχώς απολαμβάνουν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές. Ζητάμε στο υπό προπαρασκευή φορολογικό νομοσχέδιο, να προστίθεται ο λογαριασμός Τηλεθέρμανσης  στο «χτίσιμο» του ετήσιου αφορολόγητου. Όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, το Φ.Α. την καύσιμη ξυλεία κ.α.  Μια ρεαλιστική όσο και δίκαια αντιμετώπιση του αγαθού που περιορίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και φρενάρει την αιμορραγία συναλλάγματος για αγορά εισαγόμενου πετρελαίου, Φυσικού Αερίου κ.λπ.

Το δίκτυο ενεργειακών δήμων (οι 4+1 δήμαρχοι) και οι Περιφερειακές αρχές Κοζάνης & Αρκαδίας, πρέπει να δράσουν άμεσα για την συγκεκριμένη πρόβλεψη (ονομαστική αναφορά) στο φορολογικό νόμο, ενός αυτονόητου αιτήματος των κατοίκων που κάνουν χρήση τηλεθέρμανσης.  Οι βουλευτές των τριών Π.Ε. (Κοζάνης, Αρκαδίας, Φλώρινας) απαγορεύεται να μείνουν ξανά άλαλοι, ανήμποροι και υποχωρούντες.    Περιμένουμε …….. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια