Αναβίωσε το Έθιμο Τσιρι Βάρβαρα στο Αμύνταιο



Με σύμμαχο τον καλό καιρό -τηρουμένων των αναλογιών- αναβίωσε χθες (3/12) στο Αμύνταιο , παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, το πανάρχαιο έθιμο του ανάμματος φωτιών «Τσίρι Βάρβαρα».


Από νωρίς το απόγευμα παραδοσιακοί ήχοι γέμισαν το κέντρο και τις γειτονιές του Αμυνταίου εισάγοντάς επισκέπτες και γηγενείς στο εορταστικό κλίμα.

 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μικρότερες φωτιές άναψαν στις γειτονιές του Αμυνταίου, στις οποίες παρέες μικρών και μεγάλων έδωσαν το δικό τους στίγμα.


Το βράδυ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το άναμμα της πρώτης φωτιάς στις 21:00 μ.μ. στην αλάνα (έναντι Συρίλλα), στο δρόμο προς Φλώρινα, όπου ο Δήμος Αμυνταίου προσέφερε τοπικό κρασί,  φασολάδα, λουκουμάδες, καθώς και εδέσματα και γλυκά που ετοίμασαν οι Σύλλογοι του Δήμου (Σύλλογος Γυναικών Αμυνταίου, Σύλλογος Γυναικών Αετού, Σύλλογος Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων και Σύλλογος Κρητών).


Η δεύτερη φωτιά άναψε στην αλάνα, στο «παλιό Αμύνταιο»  στις 24:00μ.μ., παρουσία πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων, της Γενικής Γραμματέως Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Πέτης Πέρκα, των Βουλευτών της Π.Ε. Φλώρινας Κων/νου Σέλτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιωάννη Αντωνιάδη (Νέα Δημοκρατία) και του Δημάρχου του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά Ιωάννη Παπαϊωάννου.


Το παραδοσιακό γλέντι, συνοδεύονταν  από τοπικούς σκοπούς και χάλκινα πνευστά, παρασύροντας τον κόσμο σ΄ ένα ανεπανάληπτο μουσικό ξεφάντωμα, που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.  

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. της λακιας ήταν πολύ καλύτερο και επιτέλους ο δήμος πρέπει να το πάει εκεί.όλα στο Αμύνταιο μέσα έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχισ δικιω μονο α σην Λακκια γινόντουσαν πάντα τσερι βαρβαροπον και τα εκλεψαν οι αμυντιοτες ωταν ιρθαν απο τις χαμένες πατρίδες τους ολα σην Λακκια πρεπει και η εδρατου διμου κ το τρένο και το στρατόπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτιστικη αηδια,μονο το Αμυνταιο μπορουσε να το κανει αυτο,οι παρεες εσωσαν την παραδοση καιι μπραβο τους,Ελευθεριαδης.,Παπααθανασιου,τα Βεγοριτξικα ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .