Tη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος + Video



Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας εγκαινίασε σήμερα (27/8) το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.


Η Βιβλιοθήκη φέρνει το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στις Πρέσπες Γιώργου Λιάνη, καθώς έγινε πράξη χάρη στις δικές του προσπάθειες και του Δήμου Αμυνταίου.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και μέσω αυτής και με άλλες μεγάλες βιβλιοθήκες, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να λάβει Δημοτικό χαρακτήρα.

«Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αυτή από τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Λιάνη και αμέσως μετά δήλωσε:

«Συγχαίρω τον Δήμο Αμυνταίου για την πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας της δημόσιας βιβλιοθήκης, που για να ολοκληρωθεί, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα είναι αμέριστη. Τα συγχαρητήρια μου εξηγούνται από το ότι κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά, όμως, στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Έλληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εδώ στο ακριτικό Αμύνταιο, λοιπόν, αυτή τη λειτουργία θα επιτελέσει τούτη η Βιβλιοθήκη, η οποία μέσα από τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σύνδεση ηλεκτρονική με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες και φυσικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά του κ. Λιάνη, ο οποίος παραχώρησε και το προσωπικό του αρχείο σε αυτή, και σημείωσε: «Εδώ θέλω να εξάρω την πολύ σημαντική- ανεκτίμητη θα έλεγα-προσφορά του φίλου, του Γιώργου Λιάνη για τη δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος Λιάνης αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, και με την προσφορά του αυτή ότι είναι αυτό που λέμε, αλλά στην ουσία, άξιο τέκνο της ιερής γης της Φλώρινας».

«Αυτή η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι η πρώτη πράξη για να δημιουργηθεί στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή ένας φάρος πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που προχωράει και διακρίνεται και επισήμανε ότι αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να σφυρηλατήσει την πολιτιστική του ταυτότητα και δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιες περιοχές είναι περισσότερο προικισμένες από το κρατικό ενδιαφέρον.
Υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον (Δήμος Αμυνταίου) και έναν ιδιώτη (Γιώργος Λιάνης) και είπε πως χωρίς τον Δήμο ή χωρίς τον κ. Λιάνη δεν θα μπορούσε να γίνει.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και η Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.

Ο Γιώργος Λιάνης επικαλέστηκε τον Μπόρχες που όταν τον ρώτησαν πως αντιλαμβάνεται τον παράδεισο απάντησε σαν μια Βιβλιοθήκη. Έτσι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως τον δικό του παράδεισο στη γενέτειρα του. Έξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Ο κ. Λιάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης. Επίσης τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, τον δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο και τον πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Υπ. Εσωτερικών Μιχαήλ Θεοχαρίδη , που είτε πρόσφεραν, είτε θα προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2016», που πραγματοποιούνται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Παιδείας, ο κ.Λιάνης τις χαρακτήρισε «λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κων/νος Θεοδωρίδης, ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό προς στους επισημους προσκεκλημένους, εν συνεχεία εξήρε τη σημερινή και τόνισε τη αξία της βιβλιοθήκης για την περιοχή: «Η σημερινή ημέρα, αποτελεί  την έναρξη μιας νέας περιόδου, για την πνευματική και πολιτιστική ζωή του  Δήμου μας, καθώς η δημιουργία και η λειτουργία της βιβλιοθήκης, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. 

Ευελπιστούμε, ότι η Δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα ανταποκριθεί στους στόχους ίδρυσης της και θα συμβάλλει, στην καλλιέργεια της αγάπης προς το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, στη συγκέντρωση και διαφύλαξη σπάνιων εκδόσεων και συλλογών που Θα αποτελέσει χώρο δράσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θα ικανοποιήσει την ανάγκη των δημοτών για αυτομόρφωση και πνευματική καλλιέργεια». 

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ευχαρίστησε τον Γιώργο Λιάνη, για τη δωρεά του μεγάλου του αρχείου σε βιβλία και φωτογραφίες, καθώς και όλους αυτούς που συνέβαλαν ή και θα συμβάλουν στην ενίσχυση του βιβλιακού υλικού της Βιβλιοθήκης « Θα ήταν τέλος σοβαρή παράλειψη να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Λιανη Γιώργο καθώς το βασικό υλικό της Βιβλιοθήκης  προέρχεται από το προσωπικό του αρχείο. Το ενδιαφέρον του μας συγκίνησε καθώς όπως  διαπιστώσατε έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σπάνιες εκδόσεις , πλήθος συλλογών με σπουδαία λογοτεχνική και ιστορική αξία, εικαστικά έργα τέχνης , παραδοσιακές στολές ,  και πολύ σημαντικό υλικό  από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού. 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω, Τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών-Φλώρινας, Tον κ. Νικόλαο Μέρτζο και τον κ. Μελισσανίδη Δημητριο, Το γυμνάσιο Αμυνταίου, τους εκδοτικούς οίκους, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ , ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ , ΔΙΑΣ Α.Ε., ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΡΟΝΑ ΓΙΩΡΓΟ Και τους δημότες, για την προσφορά βιβλίων τους .
Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους νέους του τόπου μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για εθελοντική εργασία. Τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς υπαλλήλους και  όλους τους καλλιτέχνες που χάρισαν έργα τους στη βιβλιοθήκη. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Γιάννη Μεντζικώφ για την πολύτιμη συμβολή του στο στήσιμο της βιβλιοθήκης». 
Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα, οι βουλευτές Κώστας Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Αντωνιάδης (Ν.Δ.), ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπ. Εσωτερικών Μιχαήλ Θεοχαρίδης και ο απόστρατος στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016» απόψε θα δοθεί συναυλία στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη. Αύριο θα γίνει συζήτηση στη Φλώρινα για το προσφυγικό.


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια



  1. Θεωρώ υπερβολικό εκ μέρους του δήμου και αλαζονικό εκ μέρους του Λιάνη να φέρει η βιβλιοθήκη το όνομά του. Θα μπορούσε να υπάρχει εντός της Δημοσιας Βιβλιοθήκης Αμυνταίου μια "Αίθουσα Γ. Λιάνη" ή μια ξεχωριστή "Συλλογή Γ. Λιάνη".
    Συνήθως οι βιβλιοθήκες φέρουν ονόματα μεγάλων ευεργετών που τις έχτισαν, τις ανακαίνισαν ή χάρισαν τεράστιες συλλογές (π.χ. Ιωάννης Γεννάδιος)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ θα έπρεπε να πάρει το όνομα του το Αστυνομικό Τμήμα. Ή άντε μισό - μισό με τον Μίγκο!

      Διαγραφή
  2. Οταν μεγαλωσω θελΩΝΑ γινω και γω βιβλιοθηκη,το τελω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δεκάλογος των παρατηρησεων των φετινών Πρεσπείων
    .1) Μεγάλη τιμη να βρισκεται εδω ο Πρόεδρος. Αποδειξη οτι το Λιανη ακομα τον σεβονται 2) Το θεατρικο δρώμενο στο Αμυνταιο ηταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Ξυπνησε μνημες από εποχες που κανεις δεν θελει να θυμαται με την πλαστιγγα να γερνει υπερ των κουμουνιστων και του Δημοκρατικου Στρατου. Διχασε και δεν ενωσε οπως θα επρεπε , γιατι τα Πρεσπεια θα πρεπει να ενωνουν. 3) Υπερβολή να δινεται το ονομα Λιανη σε μια Δημοτικη Βιβλιοθηκη. Θα μπορουσε να τιμηθει αλλιως ο Λιανης και όχι ετσι.4) Η τιμή για τον Συνοριοφυλακα απο το Δημο Πρεσπων ηταν πολυ σημαντικη στιγμη και μπραβο στο Δημο Πρεσπών. Απουσιαζαν ηχηρα ομως οι οργανωτες των Πρεσπειων και πρωτος ο Λιανης. 5) Η βραδια στον Αγ. Αχιλλειο ηταν για μια ακομα φορα μαγικη και σωστα τιμηθηκαν χορηγοι και ολοι οσοι προσφερουν για να γινονται τα Πρέσπεια 6) Εκανε κρότο η απουσία του Δημαρχου Φλώρινας σε όλες τις εκδηλώσεις των Πρεσπείων. Ο κύριος " Δεν εχω κανει Τιποτα σαν Δήμαρχος" σνόμπαρε για αλλη μια φορά τις εκδηλώσεις αλλά και πρόσβαλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας με την απουσία του. Μονο στη Μικρολίμνη παραβρεθηκε .Αυτό ελειπε να μην ηταν και εκει στα αποκαλυπτηρια του μνημειου του συνεργατη του .Απέδειξε αλλη μια φορα ο Δημαρχος το κόμπλεξ και τη στενομυαλιά του που έχει για τα Πρέσπεια. Για αυτο άλλωστε κανόνισε και παράλληλες εκδηλώσεις την ημέρα της συναυλίας του Αγ. Αχιλλείου. Αντίθετα ήταν παρόντες και οι δυο βουλευτες του νομού, ο Περιφερειάρχης , ο Αντιπεριφερειαρχης και φυσικά ο Σταθης.7) Η ημερίδα για το προσφυγικό δεν προξένησε κανένα ενδιαφερον στους Φλωρινιώτες , κούρασε και δεν ωφέλησε. Αποτέλεσε ομως πεδιο δόξης λαμπρό για να μας αναλύσει ο Βούτσης όλες τις αριστερες αποψεις του για το ζητημα και φυσικά να προβληθεί και ο Αριστοτέλης. 8) Η συναυλία Μικρουτσικου- Πασχαλίδη ωραία αλλά σε λάθος χώρο. Δεν μπορεί να γινει συναυλία σε ενα χωρο που γινεται οχλαγωγια απο μικρά παιδια, γονείς , αυτοκίνητα και το κακο συναπάντημα. Ο χωρος του Νεου Παρκου είναι απαγορευτικος για τετοιου ειδους εκδηλώσεις. 9) Τα φετινά Πρέσπεια είχαν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Αρα φαίνεται ότι αρχίζει να υπάρχει ξανά "λίπος" για ξόδεμα. Αλήθεια η συναυλία του Ρουβά γιατί δεν εγινε κ. Λιάνη και κ. Μαντση;10) Η εμφάνιση Φίλη στο Αμυνταιο με το μπλουζάκι που το φοράει ο μανάβης στη λαικη ήταν τραγική αλλά και ασορτί με το επίπεδο αυτών που ο λαός επέλεξε να τον κυβερνησει. Αντε βρε και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πάρει θέση ο ΑΘΡ για την ονομασία της βιβλιοθήκης σε Γ. Λιάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .