Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του Συνεδρίου στο Λέχοβο, για τους μαρτυρικούς τόπους

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών και ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη, πραγματοποιήθηκε στο Μαρτυρικό Λέχοβο, από τις 19 έως τις 23 Μαϊου 2016, το Φόρουμ  μνήμης και παιδείας για τους μαρτυρικούς τόπους, το οποίο
διοργανώθηκε από τον Ενωτικό Σύλλογο Λεχόβου «Προφήτης Ηλίας» και άλλους φορείς, με την χρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Περισσότεροι από 350 σύνεδροι από την Ελλάδα και την Γερμανία, ανέπτυξαν  επί πέντε ημέρες , έναν εποικοδομητικό, δημιουργικό και πλούσιο διάλογο, με τους διακεκριμένους ομιλητές και εισηγητές του Φόρουμ, στρέφοντας «τα φώτα της δημοσιότητας» στο ιστορικό Λέχοβο, όπου συζητήθηκαν  για πρώτη φορά ανοιχτά, μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην διατήρηση  της ιστορικής μνήμης και στην προβολή και ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου και θηριωδιών που τέλεσαν οι Γερμανοί ναζιστές στους μαρτυρικούς τόπους.
Αξιοσημείωτο στοιχείο ήταν ότι το Συνέδριο, το οποίο  μεταδόθηκε  και μέσω Live Streaming, προκάλεσε  το έντονο ενδιαφέρον  των νέων πολιτών στην Ελλάδα και την Γερμανία και μάλιστα σε μία περίοδο έντασης του αγώνα των λαών, ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.                                                
                                  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Από την διεξοδική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου στο Λέχοβο, προέκυψαν  οι παρακάτω 12 προτάσεις, οι οποίες υπογράφονται από φορείς και συνέδρους, προκειμένου να αποσταλούν στα αρμόδια Υπουργεία Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών.

1.       Η ενδυνάμωση των ανταλλαγών νεολαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.
2.       Η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων, σε ακαδημαϊκό επίπεδο που προωθούν την έρευνα της περιόδου της κατοχής στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
3.       Προγράμματα επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας που θα επικεντρώνονται στην διδασκαλία της μνήμης και της προώθησης της διδασκαλίας των ιστορικών γεγονότων.
4.       Προγράμματα επιμόρφωσης για πολλαπλασιαστές μαρτυρικών τόπων ως προς την οργάνωση και ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.
5.       Οι εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων της Ελλάδας να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε την επίσκεψη σε μαρτυρικούς τόπους της χώρας μας. Να διδάσκεται η τοπική ιστορία από τα πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης.
6.       Ανάληψη δράσεων προβολής, ενημέρωσης και δικτύωσης από και με την γερμανική κοινωνία των πολιτών, ώστε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών στην Γερμανία.
7.       Πραγματοποίηση περιοδικών και κατά διαστήματα συνεδρίων σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως το Φόρουμ Λέχοβο, ώστε να μην αποτελούν αυτά μεμονωμένα περιστατικά, αλλά να έχουν συνέχεια και να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
8.       Η δημιουργία ιστοσελίδας από φορείς όλων των μαρτυρικών τόπων της χώρας για την δικτύωση, την πληροφόρηση και την αλληλοενημέρωση στην οποία θα συμμετέχουν οι μαρτυρικοί δήμοι και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών (φορείς εκπαίδευσης, πολιτιστικοί και λοιποί σύλλογοι κ.α.), ώστε οι πληροφορίες να διαχέονται ευκολότερα και η δικτύωση να είναι εφικτή.
9.       Η διεκδίκηση, από κάθε πιθανή πηγή (εθνική, ευρωπαϊκή, χορηγική, κ.α.), χρηματοδότησης για την στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών, οικονομικών, και άλλων εποικοδομητικών εργασιών των μαρτυρικών τόπων της Ελλάδας ώστε να διατηρηθούν οι τόποι αυτοί και να υλοποιηθούν, αποτελεσματικά, οι σκοποί τους οποίους επιτελούν (διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης, ανάδειξη και προβολή των ολοκαυτωμάτων, κοινές δράσεις και δικτύωση – αδελφοποίηση μαρτυρικών δήμων κλπ.)
Προς αυτή την κατεύθυνση, συμμετέχοντες φορείς του Φόρουμ, εκτιμούν ότι, θα πρέπει να συνεχισθούν και οι χορηγίες από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον (DGZ), προς τους φορείς, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης.
10.   Η οποιαδήποτε διεκδίκηση πόρων και χορηγιών, από φορείς της Γερμανίας όπως το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον κ.α., γίνεται με τον απαράβατο όρο ότι αυτές δεν συμψηφίζονται με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, από τις οποίες και οι συμμετέχοντες φορείς στο Φόρουμ, δεν παραιτούνται.
11.   Υποστήριξη και ενίσχυση των μαρτυρικών πόλεων και χωριών από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της, όπως η Γερμανία, η Ιταλία κλπ., για την προβολή και ανάδειξη των μηνυμάτων των αξιών που οι μαρτυρικοί τόποι εκπέμπουν και που είναι μηνύματα ειρήνης, καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού και φασισμού (που δυστυχώς σήμερα σηκώνει κεφάλι) και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, ώστε να προοδεύσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό δημοκρατικό μέλλον.
12.   Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας να βρούν άμεσα μία πολιτική λύση για το θέμα των αποζημιώσεων και των διεκδικήσεων, ώστε οι σχέσεις των δύο λαών να μην επισκιάζονται από αυτό το μείζον θέμα.


ΦΟΡΕΙΣ:
ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΜΕΝΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΧΟΒΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΥΡΓΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΓΚΙΑΔΩΝ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ»
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΟΥ

Και
ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗΣ, Καλλιτέχνης
ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΒΟΥΖΑ, Εκπαιδευτικός από το Λέχοβο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΗΣΗΣ, Κάτοικος Διστόμου
Prof. Dr. NORMAN PAECH






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια